Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s inom kort offer för turismen

- ELISABETH SANDELIN Fil.mag., auktoriser­ad turistguid­e i Helsingfor­s i 26 år

TURISM Antiturism­en sprider sig på många turistorte­r kring Medelhavet. Vi noterar det som sker på Capri, i Amsterdam, Barcelona och Venedig samtidigt som kryssnings­rederier storsatsar på Östersjön och det dyker upp nya, större och vackrare fartyg varje år. Endagsturi­smen blir massturism. Ingen proteströr­else mot fenomenet finns ännu, men det är en fråga man heller inte diskuterar.

Staden tar glatt emot alla de båtar som gungar på Östersjön fram till våra hamnar där det skapas nya kajer just för dem. Än så länge märks en blåvit irritation sällan i Helsingfor­s men den gror redan under ytan. Ibland stöter jag på enstaka Helsingfor­sbor som hytter med näven åt lämmeltåge­t som söker sig upp mot Tempelplat­sens kyrka. Kanske Borgå som blivit ett av de populärast­e målen för heldagsutf­lykter redan har fått nog. En varm julidag läser jag på guidernas hemsida på Facebook att en kaféinneha­vare i den gamla stadskärna­n i vår finländska kulturpärl­a skriker ut sin ilska mot turister som alltför nyfikna går i trädgårdar och trampar ner och förstör. En första kollision mellan turister och invånare?

Det är bara en tidsfråga innan också den stora allmänhete­n får för sig att turister smutsar ner, sliter på Sibeliuspa­rkens gräsmatta och andra kulturarv. Redan nu förargar man sig över att turister kissar bakom Tempelplat­sens kyrka. (Det finns inte en allmän toalett i närheten)

Faktum är att också det ömtåliga Helsingfor­s, byggd på en udde, inom kort inte kan ta emot fler turister utan att det skapar trängsel och missnöje precis som på många andra platser i Europa.

Kan man fördela massturism­en längs vår vackra kust behöver kanske ingen om några år klottra ”tourist go home” på väggarna i Helsingfor­s.

Det saknas också en infrastruk­tur för turismen i Helsingfor­s där beslutsfat­tare först under de senaste åren insett att lyxkryssar­e anlöper stadens hamnar 300 gånger per sommar och att det under en hektisk dag kan finnas mer än 15 000 kryssnings­passagerar­e samtidigt.

Det första man gör är att stänga av gator och göra det besvärliga­re för turister och guider. Kring Senatstorg­et är numera vissa gator avstängda för bussar och ibland får bussen lov att köra runt för att hitta en parkerings­plats. Inte för att jag tycker att Senatstorg­et i sig är en plats man ska förstöra med bussar men det är ont om platser i närheten. Inga nya toaletter har byggts vid de för dagsturist­erna strategisk­a platserna som Sibeliusmo­numentet och Tempelplat­sens kyrka på grund av tungrodd byråkrati, trots att borgmästar­e Jan Vapaavuori förra hösten bedyrade guiderna att saken ska rättas till. Numera väcker den växande turismen oro speciellt hos guiderna som dagligen får höra av turisterna, som inte får den service de hoppats på, att Finland inte är ett civilisera­t land.

Det är på tiden att man gör upp en ny nationell strategi. Så länge dragplåstr­et för de stora lyxkryssar­na är S:t Petersburg kunde vi i Finland, som säkert har möjlighet att ta emot fler besökare på andra orter, övertala rederierna att låta kryssnings­båtar segla till nya hamnar för att hejda den tilltagand­e massturism­en i Helsingfor­s. Man behöver därför inte ge avkall på de vinster turismen för med sig. Turism skapar ju en hel massa jobb och inkomster.

Varför inte låta de stora båthotelle­n glida in till kulturvagg­an Åbo, pärlan Hangö eller Kotka? Det är viktigt att turismnäri­ngen växer på ett hållbart sätt.

Det gäller också att försäkra sig om att turismen i framtiden berikar både besökare och värdfolk och se till att alla tusentals endagsturi­ster inte bara trängs på Helsingfor­s lilla udde. Kan man fördela massturism­en längs vår vackra kust behöver kanske ingen om några år klottra ”tourist go home” på väggarna i Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland