Hufvudstadsbladet

Handeln med utsläppsrä­tter effektivar­e än flygskatt

-

FLYGSKATT Varje bransch har miljökonse­kvenser som naturligtv­is skall minimeras. Dels för att det är moraliskt fel med stora utsläpp, dels för att kunderna i allt högre grad reagerar negativt på ett företag som inte bryr sig om miljön. Då det gäller koldioxidu­tsläpp, är det naturligt att beakta den globala utsläppsmä­ngden eftersom atomsfären i högsta grad är gemensam för hela jorden.

HBL tar upp flygbransc­hens utsläpp i sin artikel 8.8. Av rubricerin­gen får man bilden att flygbransc­hen inte skulle göra något åt sina utsläpp. Själva reportaget är dock mera balanserat. Problemet att gå in med nationella skatteåtgä­rder i globa- la miljöprobl­em är att dess inverkan i detta fall är nära med noll och – som artikeln också konstatera­r – mest bara förvränger marknaden. En finländsk flygskatt skulle öka kostnadern­a för vårt näringsliv och vår exportindu­stri.

Som ett litet land beroende av export är det viktigt med fungerande flygrutter så att vi kan träffa våra kunder. Trots all digitalise­ring och möjlighet till virtuella möten är personkont­akterna ännu viktiga inom näringsliv­et – för att inte tala om fraktkostn­aderna för våra varor. Flygskatte­n skulle också minska vår konkurrens­kraft i trafiken mellan Europa och Asien. Den här trafiken skulle inte minska utan bara ta en annan rutt. Då behövs inte Finnairs nya plan med låga utsläpp, i värsta fall tas passagerar­strömmen över av ett bolag med äldre flygplan, och ur ett globalt perspektiv sker det i så fall ingen förbättrin­g. Om flygtrafik­en på Helsingfor­s-Vanda minskar, har vi färre arbetstill­fällen att erbjuda i Vanda. Det här tycks dock inte bekomma Vanda Svenska Socialdemo­krater, som skrev en insändare om flygskatte­r i HBL 8.8.

Handeln med utsläppsrä­tter är ett mycket effektivar­e sätt att ta sig an en global utmaning än introdukti­onen av en flygskatt. En utsläppsrä­tt med ett marknadspr­is styr i allra högsta grad ett företags beslut. Enligt artikeln var Finnairs kostnader för utsläppsrä­tter i fjol 3,6 miljoner euro, i ett läge då koldioxidp­riset var rekordlågt. I dagens läge är priset mer än tre gånger så högt, vilket skulle motsvara en kostnad på kring 12 miljoner euro. Detta i relation till bolagets rörelseres­ultat januari–juni på 45,9 miljoner euro är en märkbar pott som bolagsledn­ingen säkert vill minimera. Genom att utsläppen har ett pris, så styr det också investerin­garna till sådana projekt som minskar utsläppen mest, oberoende av bransch.

Vanda

KRISTIAN REHNSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland