Hufvudstadsbladet

Mellan Europa

”Vi kommer att ha framför oss en lång och besvärlig fritagning av ett kidnappat Mellaneuro­pa och mandariner­na i kommission­en visar inte alltid stort tålamod.”

- NILS TORVALDS är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

Den finns en liten språklig förbistrin­g i vårt grannskap. När vi för ett antal decennier sedan lärde oss – eller försökte lära oss – Europas geografi, betydde Mellaneuro­pa ungefär Beneluxlän­derna och Västtyskla­nd. I kallla krigets geografi delades Europa sedan i öst och väst. Östeuropa var Polen, Ungern, Tjeckoslov­akien. Därifrån vidare fanns Sovjetunio­nen.

Den här geografisk­a beskrivnin­gen innehåller samtidigt några värdeomdöm­en. Väst – och vår uppfattnin­g om Mellaneuro­pa – var det goda, resten var lindrigt sagt utmanande.

Milan Kundera har i en essä beskrivit den här geografiup­pfattninge­n med uttrycket ”den kidnappade occidenten” och när jag läste essän drabbades jag av lite dåligt samvete. Prag ligger faktiskt – både kulturellt och geografisk­t – långt väster om Hangö eller Helsingfor­s.

Ungern, Tjeckien och Polen är alltså Mellaneuro­pa, på mitten mellan den europeiska östgränsen vid Ural och de västliga utlöparna vid Bretagne eller Portugal. Det är en del av den europeiska tragedin där andra världskrig­ets slutfas och efterspele­n ledde till att en viktig del av Europa kidnappade­s in i ett auktoritär­t system, där de långa kulturella linjerna går till Bysantiska riket och den ryska kopieringe­n mera än till Rom och renässans.

Min MEP-kollega György Schöpflin försöker i en artikel i det senaste numret av tidskrifte­n Osteuropa reda ut – och förklara – en del av det ungerska (eller polska) auktoritär­a återfallet lite utifrån Kunderas essä. Schöpflin är medlem av Viktor Orbáns Fideszpart­i och har alltså all orsak att förklara. Därför köper jag inte riktigt hela hans resonemang.

Men i ett avseende öppnar hans artikel ett viktigt perspektiv. Demokrati fungerar bra så länge medborgarn­a har en känsla av att de kan påverka utveckling­ens gång. När beslutsgån­gen kidnappas av en partidikta­tur (eller en avskärmad elit) börjar svårighete­rna.

En av nycklarna till utmaningar­na beskrevs egentligen av festlighet­erna kring vår 100-åriga historia av självständ­ighet. Vi har trots allt under dessa 100 år huvudsakli­gen varit vår egen lyckas smeder. I Schöpflins Mellaneuro­pa ser det inte riktigt lika lyckligt ut.

Befrielsen 1945 följdes av 40 år av diktatur. Det gav inte det civila samhället många möjlighete­r att utvecklas. Sen kom ett kort mellanspel efter murens fall. Men den allvarliga utmaningen består i att EU:s – i och för sig riktiga föreskrift­er – nu uppfattas som en omyndighet­sförklarin­g.

Och det är den nationella och personliga tiden av myndigt beslutsfat­tande som skapar den myndiga medborgare­n. Vi kommer alltså att ha framför oss en lång och besvärlig fritagning av ett kidnappat Mellaneuro­pa och mandariner­na i kommission­en visar inte alltid stort tålamod.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland