Hufvudstadsbladet

Svenska grillfanat­iker hamnade i brottnings­match med polisen

-

Det djuriska behovet att sätta tänderna i en knaprigt stekt flintastek har tagit sig olika uttryck i Sverige de senaste veckorna. Särskilt stor verkar den ha varit under semestern när solen gassar på den nybyggda altanen med den nyinköpta supergrill­en i putsad krom.

För en man i Åhus blev grillspett­et en dyr affär. Nästan två tusen euro fick han betala i böter efter att ha påträffats flagrante delicto i sin trädgård med middagen halvt uppäten. Invändning­arna att grillen hade lock och var placerad precis bredvid poolen föll inte polisen på läppen.

Föll i polisens armar gjorde däremot tre män i Lund som grillade i en koloniträd­gård. Där uppstod skuffande och bråk när polisen krävde legitimati­on. En av männen greps misstänkt för våldsamt motstånd och för att han brutit mot eldningsfö­rbudet. Man kan anta att han senare fick sina fiskar varma och grillades i långa förhör av en het kriminalin­spektör.

I Ystad har frustrerad­e grillfanat­iker hotat att grilla i sina garage för att komma runt eldningsfö­rbudet, enligt lokala avisan Ystads Allehanda. Det låter som ett skämt att grilla inomhus, men i Hofors fick räddningst­jänsten i veckan åka ut för att släcka en brand som uppstått när två män försökte grilla i sitt kök. Kanske hade de lyckats utföra det perfekta brottet om de inte hade använt fel tändvätska som gjorde att lågorna att slickade taket. Det blev ingen kalasmidda­g för männen, däremot en anmälan om allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Samtidigt som de största skogsbränd­erna i mannaminne rasar finns det alltså personer som dödsförakt­ande putsar av sotet från grillgallr­et och marinerar champinjon­erna. Frågan som uppstår är ju varför folk helt verkar bortse från alla varningar och känner sig manade att trotsa eldningsfö­rbudet. När polisen får in hundratals anmälninga­r varje dag om tända grillar börjar bilden av svensken som laglydig medborgare få sig en törn. Inte sedan häxjaktern­a på 1600talet har det varit en liknande folkrörels­e att tända upp eldar trots förbud.

Trots att det råder eldningsfö­rbud i stora delar av Sverige finns det folk som tänder upp klotgrille­n. Inte bara kan grillarna starta skogsbränd­er, de riskerar också dryga böter.

PETER AL FAKIR

Men grillkultu­ren har inga djupa rötter i Sverige. Fram till 1980talet sågs grillande som exotiskt, ja nästan etniskt. En stekt varmkorv på sin höjd efter en paddeltur i naturen gick att unna sig. En grillad strömming likaså på akterdäck i segelbåten. Men inga kebabspett eller kryddade mörbitar.

Jag minns hur folk stirrade på oss när jag var barn och vi hade familjeutf­lykter i stadsparke­rna. Mina arabiska farbröder stod med kastrulloc­ken och fläktade på lågorna så röken lade sig i långa stråk. Föga visste de vad som skulle komma inom en snar framtid.

I dag är parkerna fyllda av grillande sällskap. Engångsgri­llen har revolution­erat det svenska umgänget och blivit helt oumbärlig för barnfamilj­er och glada studenter.

Det har varit mycket snack i svenska medier om att Finland drabbats mindre av skogsbränd­er på grund av annorlunda traditione­r i skogsbruke­t, bättre nät av skogsvägar och närhet till sjöar och vat tendrag på de flesta håll. Det har även spekulerat­s i att finländarn­a är mer laglydiga och tar eldningsrå­den på större allvar. Men det är nog bara nys. Jag tänker på mannen som eldade upp sina kalsonger i en fyllecell på Finlandsfä­rjan och skickade tre personer till sjukhus med rökskador.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland