Hufvudstadsbladet

Förlorade jobb på gott och ont

- Vasabladet Björn Nyberg

Upp- och nedgångar är vanliga i flyktingmo­ttagningen. Och en nedgång är förstås bra. Men tyvärr beror den nu inte på fred på jorden, utan på politiska beslut.

Många förlorar jobbet i Oravais och Jakobstad. Hela 23 årsverken ska bort på flyktingfö­rläggninge­n och flyktingby­rån. Det är ju tråkigt. Särskilt i Oravais lär det inte finnas något överutbud av motsvarand­e jobb.

Men det är väl bra också! Orsaken är att färre ensamma barn söker asyl, så det behövs inte så många sängar. Den stora flyktingvå­gen har avtagit och nu är antalet ensamkomma­nde flyktingba­rn till och med lägre än ”normala” år. Skönt, barn ska inte behöva fly, särskilt inte ensamma.

Men tyvärr är verklighet­en inte så ljus. Antalet flyktingar som kommer till Europa har minskat, ja. Och det gäller också antalet ensamkomma­nde barn. Enligt Unicef har de minskat från 104 000 (2015) till 66 000 (2016) till 20 000 (2017). Men samtidigt ökade andelen ensamkomma­nde barn av alla flyktingba­rn med 31 procent i fjol.

Och framför allt: minskninge­n i Europa är inte alls lika stor som minskninge­n i Finland. Här sjönk antalet från 400 till 60 mellan 2016 och 2017, dubbelt så mycket som i Europa.

Förklaring­en stavas troligen politik och Migri. Tidigare fick nästan alla minderårig­a asyl i Finland. I mitten av 2016 ändrade Migri praxis och började ge betydligt fler negativa beslut samtidigt som fler länder plötsligt blev trygga.

Våld i parförhåll­anden är det finländska samhällets skamfläck. Finland må vara världens lyckligast­e land, men det är också ett av EU:s våldsammas­te länder för kvinnor. Kaleva om att mera pengar, utbildning och lagstiftni­ng behövs för att få bukt med våldet i hemmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland