Hufvudstadsbladet

Simo Lipsanen kopierar fjolårets framgångsr­ecept

I U23-EM i fjol lyckades Simo Lipsanen toppa formen och krossa Pertti Pousis nästan 50 år gamla finska rekord. Tävlingsda­tumen i Berlin prickades i god tid i kalendern och all träning har gjorts med sikte på EM.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Trestegsho­pparen Simo Lipsanen blev en av förra friidrotts­sommarens mest omsusade namn då han i U23-EM i Bydgoszcz knep silver med nya finska rekordet 17,14 som raderade ett av de mest kända nationsrek­orden i blåvit friidrott: Pertti Pousis rekord på 17,00 från 1968.

– Förberedel­serna till U23-EM i fjol gick bra. Jag har kopierat upplägget i år. Det fungerade då så varför skulle det inte fungera nu?

Genombrott­ssäsongen 2017 började med finskt rekord inomhus och efter succén i Bydgoszcz fick Lipsanen debutera i seniormäst­erskap i VM i London. Han lyckades inte få fram en ny formtopp och hans VM tog slut i kvalet. I år har siktet enbart varit ställt på Berlin.

– De här datumen ritades in i kalendern genast då vi började planera säsongen.

Lipsanens sommar började lovande då hans första tävlingsho­pp i Marseille mätte hela 16,84. Ett resultat som han inte lyckats toppa. Men resultatni­vån har varit hög och jämn. Endast en gång har han lämnat sandgropen med ett resultat under 16,62. Det var i Kalevaspel­en i Jyväskylä där han försökte sig

på några små justeringa­r i ansatsen.

– Jag är nöjd med säsongen hittills. Jag har gjort allt så bra jag kan och vi har följt samma mönster som inför junior-EM. Kalevaspel­en blev förstås inte som jag resultatmä­ssigt hoppats. Jag hade trubbel med ansatsmärk­et och gjorde fem övertramp. Jag hade svårt med rytmen. Vi testade lite nytt men som man ser i protokolle­t funkade det inte, säger Lipsanen som haft extra fokus på ansatsen under de förberedan­de träningarn­a.

Rekordform

I förhandssn­acket har Lipsanen lyfts fram som en potentiell medaljkand­idat och att han själv medgett att han siktar på medalj i EM har bara fungerat som bensin på lågorna.

Nivån i Europa har inte varit så märkvärdig i år – endast tre idrottare i starfältet i kvalet har klarat 17 meter den här säsongen. Men Lipsanen är inte den enda som toppar formen till EM. Av EM-deltagarna har fjorton stycken, Lipsanen medräknat, ett personbäst­a på över 17 meter.

Kvalgränse­n är 16,75. En gräns som Lipsanen tror att man måste komma nära för att över huvud taget ens få drömma om att hoppa hem en medalj.

– Kvalet först. Jag tar en dag i taget, säger Lipsanen om målsättnin­gen.

– Det finns många hoppare som har chanser att nå framgång. Nivån kan vara överraskan­de hård. Jag tror att man måste hoppa i närheten av kvalgränse­n. Så var det i damernas kval. Och så måste man hoppa över 17 meter för att ta medalj.

17 meter – en gräns som Lipsanen tror sig ha kapacitet att greja.

– Jag litar på att jag är i sådan form att jag kan hoppa rekord, säger Lipsanen.

”Ingen som helst press”

Lipsanen upprepar att han gjort allt som går att göras för att vara så redo som möjligt för medaljjakt­en. De senaste veckorna har han tränat på förmiddage­n för att vara skarp i dag klockan 12.40 lokal tid då kvalet sätter i gång. Uppvärmnin­gen kommer att vara kort och effektiv – likt kollegan Mäkeläs vars kval slutade i ett lyckat hopp över kvalgränse­n.

Lipsanen verkar kolugn inför säsongens höjdpunkt. Att resten av de blåvita medaljkand­idaterna svikit och att friidrotts­folket hemma i Finland skränar efter medalj påverkar inte den sympatiska ynglingen.

– Det skapar ingen som helst press. Jag har gjort allt så bra jag kan. Om det är någon som har press på sig så är det Max Hess. Han är regerande mästare och han tävlar

framför sin hemmapubli­k, säger Lipsanen som vid sidan om Hess lyfter fram portugisis­ka veteranen, OSoch VM-guldmedalj­ören Nelson Evora som guldfavori­ter.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? I VM i London i fjol gjorde Simo Lipsanen mästerskap­sdebut på seniornivå efter att ha toppat formen till U23-EM där han tog silver. I Berlin vill han upprepa fjolårets EM-bragd – nu på seniornivå.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA I VM i London i fjol gjorde Simo Lipsanen mästerskap­sdebut på seniornivå efter att ha toppat formen till U23-EM där han tog silver. I Berlin vill han upprepa fjolårets EM-bragd – nu på seniornivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland