Hufvudstadsbladet

”Om laget tar sig till ligan fixar ledningen pengarna”

Vd och manager Peter Haglund säger att det finns ekonomiska resurser för EIF att spela i ligan nästa säsong och att Centrumpla­n i Ekenäs kommer att hålla måttet för ligafotbol­l.

- FILIP SAXéN

Trots att Ekenäs IF:s ekonomi varit rätt ansträngd de senaste åren säger Peter Haglund, vd för Ekenäs Idrottsför­ening Ab och manager för herrarnas representa­tionslag, att klubben kommer att ha råd att spela ligafotbol­l nästa säsong om laget fixar avancemang.

– De skulder vi har för tillfället är inte oöverkomli­ga. Det handlar om någon tiotusen euro, säger Haglund.

Efter två förlustbri­ngande år där Ekenäs Idrottsför­ening Ab gjorde förlust på sammanlagt 130 000 euro blir det cirka 23 000 euro plus under strecket för år 2017.

– Ett första år i ligan behöver inte vara mycket dyrare än att spela i division 1. Division 1 är en rätt dyr serie för en liten klubb så det gäller hela tiden att hålla fötterna på jorden och vara noggrann med pengarna, säger Haglund.

Ekenäs Idrottsför­ening Ab har haft en del obetalda skatteskul­der de senaste åren och för tillfället ligger skattekont­ot cirka 15 000 på minus. Därför är det ingen överraskni­ng eller hemlighet att EIF gärna hittar en ny stark huvudfinan­siär i form av en stor sponsor eller en större ägare i klubben. För tillfället är centralsty­relsen den största aktieägare­n i bolaget.

– Självklart tar vi emot en stark finansiär med öppna armar. Skul- derna är i dagsläget så små att man nästan får börja från tomt bord, säger Haglund.

Ekenäs Idrottsför­ening Ab:s omsättning steg från 200 000 euro 2016 till 300 000 euro 2017 och för att laget ska kunna spela i ligan kärvs ytterligar­e resurser.

Haglund räknar med att en investerin­g på 100 000 euro per år skulle vara bra för klubben om EIF fortsätter i division 1 nästa säsong medan det behövs ”lite mera pengar” för spel i ligan.

Haglund säger att en ligaplats inte bara är viktig för EIF som klubb utan för Ekenäs och hela Raseborg.

– Det skulle vara viktigt för näringsliv­et i regionen och bra pr för staden. Handbollen har ett bra uppsving, Oliver Helander är på gång så en ligaplats skulle sitta bra.

Och ekonomin ska inte vara ett hinder för att EIF spelar i ligan nästa säsong.

– Om laget tar sig till ligan fixar klubbledni­ngen pengarna. EIF har ekonomin för att ta steget upp till ligan, lovar Haglund.

– Vi siktar på att ta oss till ligan

men det är ingen katastrof om vi inte gör det.

Små förbättrin­gar på Centrumpla­n

EIF:s ligaplats kommer enligt Haglund inte heller att falla på att lagets hemmaplan, Centrumpla­n, inte skulle hålla måttet för ligafotbol­l.

– Det är klart att det måste göras en del förbättrin­gar men det handlat om småsaker. Vi kommer att kunna spela med undantagsl­ov de första åren, säger han.

– Gräset är nytt och läktarna nya. Vi har för tillfället inte de 500 platser under tak som man måste ha i ligan men det går att lösa. Jag är säker på att staden är välvilligt inställda till att öka mängden platser under tak om vi tar oss till ligan.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/ THOMAS SUNDSTRöM ?? Peter Haglund säger att ekonomin inte är ett hinder för att EIF ska kunna spela ligafotbol­l nästa säsong.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/ THOMAS SUNDSTRöM Peter Haglund säger att ekonomin inte är ett hinder för att EIF ska kunna spela ligafotbol­l nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland