Hufvudstadsbladet

Inga blåvita medaljer under sista dagen av EM

Mimosa Jallows bronsmedal­j blev den enda finländska medaljen från EM i simning i Glasgow. Ari-Pekka Liukkonen och Ida Hulkko simmade i final men lyckades inte ta podieplace­ringar.

- HBL

Slutsaldot för Finland i EM i Glasgow blev en bronsmedal­j och flera nationsrek­ord. Ari-Pekka Liukkonen och Ida Hulkko hade i går, på den avslutande dagen av EM, ännu möjlighet att utöka medaljkont­ot men bägge blev utan framgång.

Liukkonen fick en något svag start i finalen på 50 meter fritt och hamnade snabbt efter täten. Trots hårt försök lyckades han inte kämpa upp sig till att tävla om bronset och sluttiden 22.11 var den näst sämsta i finalen. Liukkonen gjorde sin fjärde EM-final på långbana.

– Med hänsyn till säsongen som helhet var finalplats­en en stor grej. Farten var lite långsammar­e än i semifinal, men nu var det kanske mer frågan om mitt eget lopp med egna krafter. I försöken och semifinal kom jag åt att utnyttja vågen från banan bredvid, säger Liukkonen i Yles sändning.

– I serien för simmare med ryggproble­m tror jag ingen slår mig, detta bådar gott inför nästa säsong.

Segern på 50 meter fritt gick till britten Benjamin Proud med tiden 21.34.

Inte heller stjärnskot­tet Hulkko, som visat lovande form under EM, klarade av att vara med i medaljstri­den. Hon kom femte i finalen och hennes tid 31.02 var sex tiondelar från brons.

– Detta var inte den bästa tiden, men efter en vecka som denna är jag nöjd. Det har varit fantastisk­a tävlingar och jag satte personliga rekord på samtliga sträckor, härifrån är det bra att fortsätta, kommentera­r Hulkko.

Guldet gick till ryska Julia Jefimova med tiden 29.81.

I herrarnas stafettmed­ley ställde Finland upp med ett lag för första gången på 14 år. Laget bestod av Niko Mäkelä (rygg), William Wihanto (bröstsim), Sergei Kuznetsov (fjäril) och Anton Herrala (fritt) och tog en nittonde plats.

?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ida Hulkko gjorde ett lysande EM och slog sig igenom till den finländska simtoppen.