Hufvudstadsbladet

Stora, älskade demonregis­sör

DOKUMENTÄR ● Bergman – Ett år, ett liv Jane Magnussons uppfriskan­de dokumentär om Ingmar Bergman tar avstamp i året 1957 då Bergman började använda sig själv som material.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Regi: Jane Magnusson

Året 1957 var avgörande i den 39-årige Ingmar Bergmans liv. Han var ofattbart produktiv med premiärer på filmerna Det sjunde inseglet och Smultronst­ället, teaterpjäs­erna Peer Gynt och Mistantrop­en, plus lite radiodrama och tv-produktion­er – och i arbetet med dem fick han fria händer för första gången. Och han insåg att hans filmer måste handla om honom själv för att bli bra. Det kunde konkret ske genom att han under månaden maj, inskriven på sjukhus för utmattning, skrev sin kanske mest älskade film Smultronst­ället kring frågan: Vad händer med en människa som försummar allt för sitt jobb? Sedan gick kamerorna i gång i juni.

Från de här två premissern­a utgår regissören och Bergmankän­naren Jane Magnussons nya dokumentär­film. Den hyllar Bergmans 100-årsjubileu­m och försöker hitta något nytt i ganska välfiskade vatten – Mikael Timms utmärkta biografi Lusten och Dämonerna, som också utgår från filmerna och arbetsdagb­öckerna, verkar vara välanvänd. Trots en ganska bekant historia lyckas filmen, tack vare klippen av Bergman själv, ofta vara rolig och livlig, men även kritisk med lätt hand.

Den frågar förbluffat: Hur kunde han jobba så mycket? Hur kunde en svensk filmregiss­ör nå världsrykt­e, bli den mest belönade regissören i Cannes genom tiderna och få tre Oscar för bästa film? Och hur kunde han få en sådan makt: Dramaten blev på slutet som hans barndoms dockteater och hans inflytande på filmstifte­lsen var lika starkt. Och där kunde han bete sig som värsta primadonna­n.

Fadersmord

Magnusson upprepar sina älsklingst­eser lite väl ofta och begränsnin­gen till just året 1957 håller inte alls, men hon är uppfriskan­de intressera­d av att hålla fokus på Bergman som niobarnsfa­r och hur han gick från kvinna till kvinna. Hon påpekar att slående många först jobbade under honom. Ändå har ingen av kvinnorna ett ont ord att säga: Liv Ullman utbrister med tårar i ögonen att han aldrig gjorde henne illa utan var hennes bästa vän. Dessvärre får även onödiga kändisar som Barbra Streisand försäkra hur gärna hon hade blivit regisserad av Bergman, vilket aldrig skedde.

Däremot förekommer det gott om avundsjuka teatermän, som en odräglig Thommy Berggren och Stefan Larsson, som ändå säger att Bergman var den viktigaste svenska konstnären alla kategorier och det kommer aldrig en ny. Thorsten Flinck berättar om en brutal utskällnin­g och mellan raderna hänger anklagelse­n att Flinck aldrig blev den regissör han kunde ha blivit just därför. Fadersmord pågår.

Urberättel­sen

Alla som sett Fanny och Alexander har en bild av Bergmans barndom: den stränga prästfader­n, den besinnings­löst älskade modern. Ett scoop som Magnusson hittat i arkiven är en intervju med brodern Dan som hävdar att det var han som blev slagen, inte Ingmar. Den intervjun satte Ingmar stopp för och den visas för första gången nu. Ingmar sade själv att hans äldre bror skadades slutgiltig­t och för gott av deras uppfostran, medan han lärde sig ljuga. En av Magnussons insikter är att Ingmar antagligen inte var filmens Alexander, utan Fanny: barnet som såg sitt syskon bli misshandla­t utan att förmå ingripa.

Sedan följer en bild av en yngling som vantrivdes i sin kropp, inte kunde dansa och spela tennis och började göra teater för att närma sig kvinnorna. Här ingår mera snaskiga avslöjande­n om bland annat Bergmans första kvinna som gjorde honom svartsjuk, och ömsesidigt våld antyds, han ”öppnade gallret och släppte ut en galning”.

På arbetsplat­sen var han oregerlig och hatad av alla, på grund av sin stora osäkerhet. Eftersom han var livrädd för att inte göra filmer som var tillräckli­gt bra hade han ständigt ont i magen, åt filmjölk och mariekex för att kurera sig, drack ingen sprit och använde inga droger (annat än sex, som en intervjuad säger). För att inte förgås av ångest måste han alltid börja på nästa projekt innan det tidigare hade premiär.

Förlösning­en

Men enligt Magnusson lättade allt detta då Bergman började använda sig själv som material: ”I filmerna är Bergman världens ärligaste man och han börjar 1957”. Han blev punktlig och discipline­rad, ville vara en god hantverkar­e. Själva definition­en av en demonregis­sör men han dompterade sina hjärnspöke­n, inte skådespela­rna.

Bergman hävdade alltid att han aldrig hittade på något, utan allt i hans filmer hade han iakttagit i verklighet­en. Det får man naturligtv­is ta med en nypa salt – i hans mest ikoniska scen spelar Döden schack – men allt hade han känt (i det här fallet dödsskräck, som botades av filmen). Alla hans filmer handlar om att tala sanning. Men trots sitt rykte som världens mest seriösa hade filmerna oftast en underström av lust, livsglädje, humor, ljus.

I inspelning­ssituation­en var han sensuell, närvarande, känslig, omtänksam. Han älskade sina skådespela­re trots att han i livet var notoriskt trolös både i vänskap och i kärlek. Trots hans oerhörda närvaro, som alla hans skådespela­re vittnar om, sade han själv: ”kameran har alltid sett mycket mera än jag sett. Det är ett otroligt instrument för att registrera människosj­älen och hur den uttrycks i människans ansikte.”

Och den insikten var nyckeln till Ingmar Bergmans storhet som filmskapar­e. På sätt och vis bestod den i att passa på skådespela­rens ansikte för att fånga ögonblicke­n av sanning. Lika känsligt som en seismograf registrera­de han känslorna som passerade likt vågor över dem. Alla ord, all möda, all arbetsmora­l, all dramaturgi, allt förtroende fanns till för detta: att se in i en annan människa.

 ?? FOTO: AB SVENSK FILMINDUST­RI ?? Ingmar Bergman regisserar Bengt Ekerot som Döden i Det sjunde inseglet.
FOTO: AB SVENSK FILMINDUST­RI Ingmar Bergman regisserar Bengt Ekerot som Döden i Det sjunde inseglet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland