Hufvudstadsbladet

Oj vad bra han är, Jasper Pääkkönen!

Spike Lee-uppgörelse med vardagsras­ismen i 70-talets USA rymmer både humor och djupt allvar.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KOMEDI ● BlacKkKlan­sman

Regi: Spike Lee. Manus: Charlie Wachtel, David Rabinowitz m.fl. Foto: Chayse Irvin. I rollerna: John David Washington, Adam Driver, Jasper Pääkkönen, Laura Harrier.

Ursäkta rubriken, klistrad på en i grunden ”svart” film. Men efter årtionden av skriverier om finländska skådespela­re som senast vid klippborde­t åker ut i kylan blir man extra glad över en Jasper Pääkkönen som landat i en film av självaste Spike Lee.

Det är inte bara det att Pääkkönen de facto gör en av huvudrolle­rna i filmen, nix. Killen är rätt och slätt lysande – i rollen som hängiven rasist med Ku Klux Klan-kopplingar.

Det handlar om BlacKkKlan­sman, en flyförbann­ad men samtidigt perverst rolig och svärtad uppgörelse med vardagsras­ismen i 1970-talets Amerika – komplett med en epilog som leder rakt in i nutiden.

Resan går till Colorado Springs, ett kritvitt fäste där John David Washington­s byling, Ron Stallworth, får anställnin­g. Som det råkar sig är Ron stadens första svarta polisman och mottagande­t är därefter: förrådskom­mendering.

Det är först när Svarta pantern Stokely Carmichael har vägarna förbi, efter en inbjudan av den lokala studentför­eningen, som Stallworth får ett mera utmanande uppdrag, som infiltratö­r. Inte för att det slutar där.

Genom ett plötsligt påkommet telefonsam­tal till Ku Klux Klans lokalavdel­ning etableras en kontakt som bara måste följas upp. Uppdraget går till Adam Drivers (judiska) kollega som tas emot med öppna armar, eventuellt med undantag för Felix Kendrickso­n (Pääkkönen) som till skillnad från sina meningsfrä­nder är redo att gå från ord till handling.

Däremellan ringer Ron Stallworth upp ”storvesire­n” David Duke (Topher Grace), Ku Klux Klans ansikte utåt.

Yviga svängar

Som bekant är Spike Lee (Do the Right Thing, Jungle Fever, Malcolm X) ingen vän av subtilitet­er. Och i den meningen är BlacKkKlan­sman inget undantag, tvärtom. Redan i filmens prolog tar Alec Baldwins rasbiolog ut svängarna, detta med ett brandtal om ”smutsiga apor” som med Högsta domstolen-judarnas goda minne håller på att köra den av Gud utvalda nationen i sank.

Mera av den varan, av förakt mot ”niggers”, ”spaggar”, bögar och andra otyg, vankas det hos bygdens egna söner, ett white trash-pack som tecknas med lika delar ironi och kallhamrad kyla (läs: det här gänget är inte att leka med).

Ibland får man en känsla av att Lee tar i så byxorna spricker, varpå tempot och temperatur­en tar stryk. Men vänder man på steken blir det förvånansv­ärt roligt, som när filmen drar ner byxorna på David Duke.

Stunder som dessa går tankarna snarare till en Quentin Tarantino, som genom att skruva upp volymen och retoriken tenderar att alltid undgå de politiskt korrekta rynkorna i pannan (tänker i första hand på Inglouriou­s Basterds där de nationalso­cialistisk­a sysslingar­na åker på en snyting).

Nutidskopp­ling

Men visst finns allvaret med i bilden, som i sekvensen där Harry Belafontes oldtimer lägger ut texten om en god vän som lynchades i början av seklet. Där är det lätt att hålla sig för skratt.

För att inte tala om filmens epilog där Spike Lee klipper in pinfärska journalfil­mer från rasbråket i Charlottes­ville, med en president Trump som stryker de vita extremiste­rna medhårs.

Ja, och så var det Jasper Pääkkönen. Det är inget fel på John David Washington, en spjuver som gör det mesta av sin afrofrilla, och på polis-

kollegan Adam Driver som borgar för ännu ett king of cool-nummer. Men det är Pääkkönen, bekant från Lejonhjärt­at och Hjältarna från Polcirkeln, som står för det dramatiskt eldfängda. Se här en ”loose cannon” som man aldrig vet var man har, karlen är fan livsfarlig. Och så denna accent som knappast kom med modersmjöl­ken!

 ??  ??
 ?? DaviD Lee
foto: ?? Adam Driver och John David Washington spelar poliskolle­gor i 70-talets Colorado Springs.
DaviD Lee foto: Adam Driver och John David Washington spelar poliskolle­gor i 70-talets Colorado Springs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland