Hufvudstadsbladet

Whittaker imponerar som ”doktor”

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Jodie Whittaker skapade rubriker förra året när det stod klart att hon som första kvinna skulle ta sig an rollen som The Doctor i tv-serien Doctor Who. Den brittiska skådespela­ren har tidigare utmärkt sig i bland annat sci-fi-filmen Attack the Block och kriminaldr­amat Broadchurc­h.

Men innan hon blir Doctor får vi se henne spela doktor, eller snarare ”doktor”. I det fyradelade psykologis­ka dramat Lita på mig (Trust Me) spelar hon nämligen sjuksköter­skan Cath Hardacre som förlorar jobbet efter att ha höjt rösten om de usla patientför­hållandena på sjukhuset. När hennes läkarvän Alison (Andrea Lowe) flyttar till Nya Zeeland väljer Cath, i frustratio­n och desperatio­n, att anta hennes identitet och söka ett läkarjobb i Edinburgh.

Cath får jobbet – Alison är mer än kvalificer­ad för det – och flyttar tillsamman­s med sin dotter. Efter sig lämnar hon sin struliga ex-partner Karl (Blake Harrison) och en lokaljourn­alist som försöker få henne att offentligt berätta om sjukhusets vanvård.

Väl framme lyckas hon göra sig vän med både läkarkolle­gor, sjuksköter­skor och patienter. Snart blir hon även mer än vän med kollegan Andy (Emun Elliott) och hennes tillvaro är som upplagd för att när som helst rasa samman.

Whittaker är fenomenal på att förmedla den underligga­nde rädsla Cath går runt med – det eviga hotet att bli upptäckt. Arbetsdage­n är full av möjliga misstag. En kan skriva fel namn på recept, inte lystra till sitt namn, bli påkommen med näsan i en medicinsk handbok. För att inte tala om interaktio­nen med patientern­a, särskilt när det handlar om liv och död.

Dramat i sig är aningen mindre smidigt. Allt från scenen då Cath fiskar upp Alisons CV ur en papperskor­g till den nya sjukskötar­kollegans kommentar om att hon är ”en av oss – fast du är läkare” känns smått konstruera­t, som att serien ibland gör det onödigt lätt för sig.

Manusförfa­ttaren Dan Sefton är själv praktisera­nde läkare och serien kan ses som skarp kritik mot den offentliga sjukvården i Storbritan­nien. Jag läser en intervju där Sefton menar att riskerna med bluffläkar­e är rätt få, och att riktiga läkare som är arroganta eller lata är den verkliga risken. Det är kanske därför Trust Me låter bli att behandla Cath som fienden. Den ser henne som en i grunden sympatisk och kompetent människa som fattar ett tvivelakti­gt beslut men gör sitt bästa och menar väl. Det är ett smart drag. Tittaren blir således delaktig i Caths lögn och kan precis som hon aldrig riktigt slappna av. Yle TV1 21.05

 ?? FOTO: MARK MAINZ ?? Jodie Whittaker spelar en sjuksköter­ska som spelar en doktor.■
FOTO: MARK MAINZ Jodie Whittaker spelar en sjuksköter­ska som spelar en doktor.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland