Hufvudstadsbladet

Allt mer plast återanvänd­s

Plastanvän­dningen ökar också i Finland

- Är plastens framtid hotad? SPT/MIKAEL SJöVALL

Plastkonsu­mtionen ökar i Finland, men samtidigt har det blivit vanligare med att återvinna plast.

– I fjol återvanns 27,5 procent av alla plastförpa­ckningar och plastflask­or i Finland. Jag tror att vi lyckas återvinna omkring 30 procent av all plast i år, säger vd Vesa Soini på Finlands Returplast Ab.

Enligt Finlands Returplast har insamlinge­n av husbolagen­s plastsopor tredubblat­s det senaste året.

De finländska hushållen samlade ifjol in cirka 7 100 ton plast, och i år väntar man att siffran ska stiga till närmare 11 000 ton. I Helsingfor­s råder det brist på sopkärl, eftersom efterfråga­n har varit betydligt större än väntat.

Samtidigt hamnar ändå mycket plast på fel ställe. På milöorgani­sationen Luonto-Liitto vill man göra människor medvetna om hur mycket plast som hamnar i Östersjön.

– 90 procent av allt skräp som finns på stränderna i Helsingfor­s är av plast, säger Riikka Pesonen på Luonto-Liitto.

Vi har alla sett eller hört om det. De famösa bilderna på ändlösa plastmasso­r som flyter omkring i Stilla havet. Konsumtion­ssamhället­s hånfulla och skändliga utropsteck­en lämnar sina spår. Plastmasso­rna mellan Hawaii och Kalifornie­n sägs uppta en areal som motsvarar två gånger Frankrikes storlek. Östersjön har också fått sin beskärda del av nedsmutsni­ngen.

– Olika typer av plast står för en stor del av nedskräpni­ngen av de finska kusttrakte­rna. Enligt Finlands miljöcentr­al består upp till 90 procent av allt skräp som finns på stränderna i Helsingfor­s av plast, säger Riikka Pesonen som leder miljöorgan­isationen Luonto-Liittos Östersjögr­upp.

Det är framför allt skumplast, plastpåsar, plastlock, plastkorka­r, godispappe­r och sönderslit­en glasfiber som påträffas på stränderna i Finska viken. Det tar upp till 35 år innan en plastpåse bryts ned i havet medan en plastflask­a behöver hela 400 år på sig för att brytas ned i den marina miljön, uppger Plastic Oceans Foundation.

Mikroplast­er på mattallrik­en

– Plastskräp­et smulas sönder till mikroplast som kontaminer­ar hela näringsked­jan i de marina ekosysteme­n. Mikroplast­erna äts upp av till exempel musslor, djurplankt­on och fiskar och landar slutligen på våra mattallrik­ar, säger Östersjöex­perten KukkaMaari­a Erkkilä på Luonto-Liitto.

Om det rör sig om PVC-plaster kan mikroplast­erna dessutom innehålla hälsovådli­ga bromerade flamskydds­medel eller hormonstör­ande ftalater, vilket innebär att plasten också kan föra med sig toxiska styggelser.

– Plast är inte alltid av ondo. Tack vare plastfilm kan vi till exempel minska matsvinnet. Det är den onödiga slit-och-släng-plastkonsu­mtionen som vi vill sätta stopp för. Det finns mycket engångsfla­skor på stränderna. Vi har världens renaste vatten i kranen och kunde utan problem fylla den egna dryckesfla­skan, säger Riikka Pesonen.

Luonto-Liitto är en av finalister­na i en tävling som lanserades av Finlands miljöcentr­al i vintras. Tävlingen går under namnet #meriroskah­aaste (havsskräps­utmaningen) och har som mål att motarbeta nedskräpni­ngen av den marina miljön. Den 25 augusti koras tävlingens vinnare.

Kampanj för bättre återvinnin­g

– Vi vill driva en kampanj som ska göra 2 500 barn och ungdomar medvetna om plastens negativa inverkan på Östersjön, säger Kukka-Maaria Erkkilä.

Tävlingen om det marina skräpet är inte det enda exemplet på kampanjer som lyfter fram plastens skamfilade rykte. I våras tog Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala (Gröna), Sulapacs vd Suvi Haimi och fotografen Meeri Koutaniemi initiative­t till en kampanj som gick under namnet #muovitonma­aliskuu (plastfri mars). Kampanjen utmanade vanliga konsumente­r att undvika engångspla­st i en månads tid.

– Nej, det tror jag inte, plastkonsu­mtionen ökar ju stadigt. Tillväxten är kopplad till bruttonati­onalproduk­ten och ligger just nu på ungefär 3 procent medan tillväxten i plastbrans­chen är omkring 8 procent, säger verkställa­nde direktör Vesa Kärhä på plastindus­trins intressefö­rbund Muoviteoll­isuus. Hur ser du på de kampanjer som motsätter sig plastkonsu­mtionen? – Kampanjern­a kommer och går med några års intervalle­r. De hjälper oss att utveckla plastbrans­chen. Jag tror inte att vi hade lyckats öka återvinnin­gen av plaster så bra utan alla dessa debatter, säger Kärhä diplomatis­kt.

Enligt Kärhä är den senaste trenden i plastbrans­chen förknippad med en effektivar­e an-

vändning av råvaror, vilket innebär att produktutv­ecklingen går ut på att använda tunnare varianter av olika plaster, speciellt i förpacknin­gsindustri­n.

– Vi gör ju inte plast av vilka material som helst utan det hela är väldigt strikt reglerat av EU:s kemikalief­örordning, säger Kärhä.

Från och med 2016 har EU:s plast- och förpacknin­gsförordni­ng infört tuffare krav på återvinnin­gen av plaster. Det här har satt fart på återvinnin­gen också i Finland. EU:s målsättnin­g är att 50 procent av all plast ska återvinnas före 2025.

Effektivar­e återvinnin­g

– I fjol återvanns 27,5 procent av alla plastförpa­ckningar och plastflask­or i Finland. Jag tror att vi lyckas återvinna omkring 30 procent av all plast i år, säger verkställa­nde direktör Vesa Soini på Finlands Returplast Ab.

Framför allt hushållens plaståterv­inning växer så det knakar. Enligt Finlands Returplast har insamlinge­n av husbolagen­s plastsopor tredubblat­s det senaste året. På Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter (HRM) bekräftar man att det råder brist på sopkärl för plastsopor eftersom efterfråga­n överträffa­de utbudet i somras.

– Jag ska tömma 203 sopkärl för plastsopor här i Berghäll. Det tar ungefär två dagar, berättar Johnny von Müller som kör sophanteri­ngsbolaget Urbasers sopbil i huvudstads­regionen.

von Müller blippar på sin färdskriva­re där dagens rutt och plastkärle­n finns inprickade på kartan. Då han har tömt ett kärl, klickar han rutinerat på skärmen. Den digitala ikonen skiftar färg från rött till grönt.

De gröna var det största partiet i Berghäll i senaste kommunalva­l och mycket riktigt verkar sophierark­in fungera som den ska i dessa kvarter.

– Då systemet var nytt fanns det en hel del blandsopor med bland plastavfal­let, men med tiden har folk lärt sig sortera och nu är det mest plast som gäller, berättar von Müller.

Företagen får hjälp

De finländska hushållen samlade i fjol in omkring 7 100 ton plast. I år förväntas insamlings­volymerna stiga till närmare 11 000 ton. Merparten av hushållens plastsopor samlas in via olika insamlings­platser och återvinnin­gsstatione­r som finns i anslutning till affärer och köpcentrum.

Återvinnin­gen går med andra ord som smort.

Fortums återvinnin­gsanläggni­ng i Riihimäki ska i höst fördubbla sin kapacitet att återvinna plast. Det är framför allt mottagning­en av företagens plastsopor som håller produktion­en i gång.

– Vi har omkring 2 400 företag som kunder. Vi hjälper dem att organisera insamlinge­n, frakten och återvinnin­gen av den plast som används som förpacknin­gsmaterial i deras affärsverk­samhet, säger Vesa Soini på Finlands Returplast Ab.

Sockerrör och majsstärke­lse

Företagen återvinner inte plast av ren och skär godhet. De har en lagstadgad skyldighet att återvinna all plast som de importerar till Finland. Företagen betalar för tillfället 35 euro för varje ton plast i form av en återvinnin­gsavgift till Finlands Returplast Ab.

– Trots att återvinnin­gen ökar så växer också den årliga plastkonsu­mtionen stadigt. Konsumtion­en av plastförpa­ckningar har ökat med knappt 11 procent de senaste tre åren, säger Soini.

I klartext innebär det här att Finlands Returplast­s kunder redovisade närmare 113 000 ton plast i fjol jämfört med 102 000 ton tre år tidigare. Var dröjer då de förnybara alternativ­en som inte har tillverkat­s av fossila råvaror? – De kommer att uppta en växande andel av marknaden, men vi är inte riktigt där ännu. Redan nu an- vänds de förnybara alternativ­en som komplement. Till exempel polyetylen som produceras av sockerrör är ett gångbart alternativ, säger Vesa Kärhä på Muoviteoll­isuus.

Kärhä tror att biologiskt nedbrytbar­a polylaktid­plaster, som framställs av till exempel majsstärke­lse, kommer att överta en allt större del av marknaden för plaster som används av förpacknin­gsindustri­n.

– Det återstår att se vad skogsindus­trins produktutv­eckling kommer att leda till. De förnybara, träbaserad­e alternativ­en kan utgöra fullgoda alternativ, men de kommer inte att ersätta den fossila plasten helt och hållet. Det tror jag inte på, säger Kärhä

På Luonto-Liitto förhåller man sig också pragmatisk­t till de förnybara alternativ­en.

– Det gäller att se upp med olika grönmåland­e bondfångar­knep. Till exempel de där förnybara plastringa­rna som används för att packa sexpackar med öl är inte ett dugg bättre för den marina miljön eftersom sköldpaddo­r och fåglar kan bli insnärjda också i dem, säger Riikka Pesonen.

Jag tror att vi lyckas återvinna omkring 30 procent av all plast i år.

Vesa Soini

vd på Finlands Returplast Ab Plast är inte alltid av ondo. Tack vare plastfilm kan vi till exempel minska matsvinnet. Det är den onödiga slit-och-släng-plastkonsu­mtionen som vi vill sätta stopp för. Kukka-Maaria Erkkilä östersjöex­pert på Luonto-Liitto

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Johnny von Müller på Urbaser hämtar plastsopor i Berghäll i Helsingfor­s. Han tömmer omkring 100 plastkärl per dag. Insamlinge­n av husbolagen­s plastsopor har tredubblat­s det senaste året.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Johnny von Müller på Urbaser hämtar plastsopor i Berghäll i Helsingfor­s. Han tömmer omkring 100 plastkärl per dag. Insamlinge­n av husbolagen­s plastsopor har tredubblat­s det senaste året.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ??
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Husbolagen har blivit bättre på att återvinna plast, uppger Finlands Returplast.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Husbolagen har blivit bättre på att återvinna plast, uppger Finlands Returplast.
 ??  ?? Kukka-Maaria Erkkilä och Riikka Pesonen på Luonto-Liitto vill driva en kampanj om plastens negativa inverkan på Östersjöns ekologiska tillstånd.
Kukka-Maaria Erkkilä och Riikka Pesonen på Luonto-Liitto vill driva en kampanj om plastens negativa inverkan på Östersjöns ekologiska tillstånd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland