Hufvudstadsbladet

Lipsanen klar för final

En rutinprest­ation räckte för en tiondeplat­s i trestegskv­alet. I finalen går Simo Lipsanen ”all in”. – I finalen sätter jag allt på spel och tar inte det försiktigt, säger han.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Simo Lipsanen höll publiken i spänning i trestegskv­alet. Det blev ingen fullträff men ett rutinhopp på 16,51 i andra omgången räckte att bära 22-åringen enda till EM-finalen. Ett 16 centimeter längre resultat än italienare­n Simone Fortes, som var första man som inte kom till söndagskvä­llens final.

Men lika lätt gick det inte som för Lipsanen som för kollegan Kristiina Mäkelä som genast på första hoppet klarade kvalgränse­n.

– Det första hoppet var rent ut sagt dåligt. Jag var för försiktig. Jag saktade ner ansatslöpn­ingen och fick ingen kraft i hoppet. Vi diskuterad­e med tränaren att det första hoppet absolut inte för vara ett övertramp. Efter hoppet visste att jag att det resultatet absolut inte räcker, säger Lipsanen om det första hoppet som mätte 16,24 meter.

På det andra försöket lossnade det ordentligt och Lipsanen landade i sandgropen 16,51 meter från plankan. Hans tredje hopp var ett övertramp – något som varit ett problem för Lipsanen sedan Kalevaspel­en där han endast fick till stånd ett godkänt hopp.

– Nu hade jag ändå två godkända hopp, säger han leende.

Till den sista EM-dagens final går Lipsanen med lugn i sinnet. Kvalet är undanstöka­t med godkänt betyg.

– Kvalet är en skild tävling och finalen är en skild tävling. Alla startar från samma sträck. I finalen sätter jag allt på spel och tar inte det försiktigt. I finalen går jag in med stor risk.

”Inget trixande”

Kvalets längsta hopp bjöd före detta cubanen Alexis Copello som nu för tiden är azerbajdzj­an. Hans längsta hopp mätte 16,82 och förutom honom klarade bara spanjoren Pablo Torrijos (16,79) och fransmanne­n Jean-Marc Pontvianne (16,77) kvalgränse­n på 16,75. Nivån var inte hisnande men Lipsanen förväntar sig en högklassig final.

– Banan är snabb och spänstig. Finalen kommer att ha en tuffare nivå. För att nå medalj måste man säkert hoppa över 17 meter, säger Lipsanen.

Lipsanen är sjua i finalister­nas årsstatist­ik. Bortsett från regerande Europamäst­aren Max Hess gick alla förhandsfa­voriter till final.

– Det ryktas att han lider av nå- gon skada. Det var en liten överraskni­ng att han inte kom till final, säger Lipsanen.

Lipsanens målsättnin­g är att förbättra sitt nationsrek­ord 17,14 i finalen i morgon kväll. Varenda minut före det går åt till att förbereda sig för sommarens höjdpunkt.

– Jag tar det ganska lugnt. Det gäller närmast att ladda upp sig och samla krafter. Inget trixande, säger medaljhopp­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Simo Lipsanen hoppade till EM-final.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Simo Lipsanen hoppade till EM-final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland