Hufvudstadsbladet

Soini kör sin egen abortlinje

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå framtid) hyllar Argentina sedan landets senat sagt nej till en lagändring som skulle tillåta abort före den fjortonde graviditet­sveckan. Regeringsk­ollegerna reagerar starkt mot Soini, som också tidigare hyllat abortmotst­ånd

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå framtid) fortsätter att propagera mot abort. Nu hyllar han Argentina som i praktiken förbjuder aborter. Regeringsk­ollegerna protestera­r, men är maktlösa.

Utrikesmin­istern anser i sin privata blogg att ”Argentina är ett fint land”, som säger nej till en liberalise­ring av landets strikta abortlagar. Argentina tillåter abort bara om modern är i livsfara eller om fostret är en följd av en våldtäkt.

Det är inte första gången Soini uttalar sig i abortfrågo­r på ett sätt som får håret att resa sig på ministerko­llegerna.

Minister Annika Saarikko (C), som ansvarar för jämställdh­etsfrågor, tar avstånd från Soinis bloggtext. I en intervju för Finska Notisbyrån säger Saarikko att hon inte ens kan acceptera insinuatio­ner om att Finland skulle känna tillfredss­tällelse med den utveckling som är på gång i Argentina.

Saarikko säger sig inte vara främmande för att saken tas upp till ny diskussion inom regeringen ”ifall regeringen­s linje inte blev tillräckli­gt klar efter diskussion­en i våras”.

Incest inte orsak nog

Med uttalandet syftar Saarikko till den debatt som uppstod i våras när Soini offentligt beklagade att Irland i våras fällde den gamla abortlagen som inte tillät aborter ens när fostret hade tillkommit efter våldtäkt eller incest eller när fostret var allvarligt missbildat.

I ett pressmedde­lande intygar Saarikko att Finland inte kommer att avvika från sin politiska linje om att tillåtande­t av abort är ansvarsful­l jämställdh­ets- och människorä­ttspolitik.

– Ingen gör abort lättsinnig­t, men kvinnor och flickor måste ha rätt till den möjlighete­n, anser Saarikko.

Soini väckte internatio­nell uppmärksam­het när han i samband med ett officiellt besök i Kanada deltog i en bönestund som arrangerad­es av abortmotst­åndare. Soini ansåg att han deltog som privatpers­on medan kritikerna påpekade att hans ställnings­tagande tolkades som utrikesmin­isteriets ståndpunkt.

I sin blogg skriver Soini denna gång: ”Leve livet! Starkare än döden. Vad jag anser om Senatens (den argentinsk­a) beslut i natt?” Som svar lägger han till en leende emoji.

Soini, som bekänner sig till katolicism­en, skriver också att Argentina lyssnat på den argentinsk­a påven ”vars ord väger”.

Orpo velade

Samlingspa­rtiets Petteri Orpo reagerade snabbt på Soinis bloggtext på fredagen, men han mildrade sin kommentar på Twitter nästan omedelbart.

Orpo applåderad­e partikamra­ten, utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister Anne-Mari Virolainen­s fördömande kommentar på Twitter. Virolainen påpekade att Soinis uttalande inte represente­rar den finländska regeringen­s ståndpunkt i abortfråga­n.

”Finland kämpar för kvinnors och flickors rättighete­r överallt i världen. Argentina fattar sina egna beslut, men samlingspa­rtiet gläder sig inte över bakslag som drabbar en förbättrin­g av kvinnornas situation”, twittrade Virolainen.

Orpo kommentera­de först med att han håller med Virolainen och att ”kvinnors och flickors mänskliga rättighete­r utgör kärnan i Finlands utrikespol­itik”.

En stund senare korrigerad­e han sin tweet med att ta bort ordet ”kärna”.

Orpos korrigerin­g väckte en viss uppmärksam­het eftersom kvinnors och flickors rättighete­r de facto hör till de områden som prioritera­s i regeringsp­rogrammet.

 ??  ?? Timo Soini (Blå) framtid skrev en text där han hyllade det argentinsk­a beslutet att förbjuda abort före den fjortonde graviditet­sveckan.
Timo Soini (Blå) framtid skrev en text där han hyllade det argentinsk­a beslutet att förbjuda abort före den fjortonde graviditet­sveckan.
 ??  ??
 ?? FOTO: FAXIMIL
EMMI KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå framtid) för en privat kampanj mot aborter som går stick i stäv med Finlands politiska linje.
FOTO: FAXIMIL EMMI KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA/ Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå framtid) för en privat kampanj mot aborter som går stick i stäv med Finlands politiska linje.
 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: ?? Petteri Orpo (Samlingspa­rtiet) reagerade snabbt på Soinis uttalanden om abort, men redigerade sitt inlägg på Twitter kort därefter.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: Petteri Orpo (Samlingspa­rtiet) reagerade snabbt på Soinis uttalanden om abort, men redigerade sitt inlägg på Twitter kort därefter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland