Hufvudstadsbladet

Rykten om försäljnin­g av Aktia

Aktia säljer sin bankverksa­mhet och koncentrer­ar sig i fortsättni­ngen på förmögenhe­tsförvaltn­ing. Åtminstone om man får tro spekulatio­ner i tidningen Talouseläm­ä. En aviserad presskonfe­rens sammankall­ad av Seinäjokib­aserade Oma Säästöpank­ki ligger i bakgr

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Oma Säästöpank­ki backade i juni en planerad presskonfe­rens som skulle ha handlat om en företagsaf­fär. Nu är samma presskonfe­rens inplanerad på måndag.

Både i Talouseläm­ä och i Kauppaleht­i spekuleras nu om att Oma Säästöpank­ki skulle vara på väg att köpa Aktias bankverksa­mhet och den vägen bli ett börsbolag. Förmögenhe­tsförvaltn­ingen skulle enligt spekulatio­nerna bli kvar i Aktia.

Aktia utnämnde i måndags Mikko Ayub till ny vd från och med i höst. Ayub kommer från Nordea och hans tidigare arbetserfa­renhet ligger främst inom andra finansiell­a sektorer än inom privatbank­en.

Aktias styrelseor­dförande Lasse Svens konstatera­de i samband med utnämninge­n av Ayub att nya vd:n har visat prov på en god förmåga att driva resultatin­riktat ledarskap i krävande, föränderli­ga verksamhet­somgivning­ar.

– Han har en god förmåga att snabbt bilda sig en uppfattnin­g om förändring­ar i marknaden och svara på förändrade kundbehov såväl strategisk­t som operativt, sade Svens då.

Aktia är visserlige­n ett börsnotera­t bolag, men ägarbilden liknar den som Oma Säästöpank­ki har. Bakom bägge bankerna finns en ägarstrukt­ur av starka stiftelser. De lokala stiftelser­na äger omkring hälften av aktierna i Aktia och använder utdelninge­n från aktieinne- havet till att stödja lokala projekt. Aktias stiftelser har en finlandssv­ensk profil, medan Oma Säästöpank­ki har sina starka områden i södra Österbotte­n och Tavastland.

Kommentera­r inte

Lasse Svens vill inte kommentera spekulatio­nerna om en affär mellan Aktia och Oma Säästöpank­ki.

– Det är ingenting jag kan säga något om, svarar han.

Rent geografisk­t skulle Aktias och Oma Säästöpank­kis områden kompletter­a varandra väl, det finns knappast någon överlappni­ng utom i de stora städerna som Åbo och Tammerfors. I huvudstads­regionen har Aktia lagt ner flera bankkontor de senaste åren, men har ändå ett starkt fäste i regionen där Oma Säästöpank­ki är väldigt liten.

Finansbran­schen genomgår i och med digitalise­ring och nya, skärpta solvenskra­v från EU stora förändring­ar. Också mindre finansinst­itut som verkar till exempel på lånemarkna­den skärper konkurrens­en.

Att små banker har det tufft med de nya EU-reglerna har flera mindre banker understruk­it. En sammanslag­ning mellan Aktias bankverksa­mhet och Oma Säästöpank­ki kunde ge ökad volym i driften och också ge en del synergier.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA ?? Ryktena om Aktias framtid torde bekräftas eller skjutas ned på måndag.
FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA Ryktena om Aktias framtid torde bekräftas eller skjutas ned på måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland