Hufvudstadsbladet

Blå framtid lyckas inte höja sitt väljarstöd

Med sina 18 riksdagsle­damöter och fem ministrar men enbart 0,8 procent i väljarunde­rstöd är Blå framtid ett unikt fenomen i det demokratis­ka samhällets historia. Med åtta månader kvar till riskdagsva­let är frågan om inte Blå framtid blir en dagslända.

-

Blå framtid har under hela sin ettåriga existens pendlat mellan ett och två procent i väljarunde­rstöd. I Yles väljarunde­rsökning som publicerad­es på fredagen fick partiet 0,8 procent i väljarstöd. Minskninge­n är 0,3 procentenh­eter jämfört med förra mätningen som presentera­des i juni.

Även om minskninge­n ryms inom undersökni­ngens felmargina­l är det tydligt att Blå framtid inte lyckats etablera sig på den politiska kartan. Enligt Yles undersökni­ngar de senaste tolv månaderna har partiet som mest haft 2,3 procent i väljarstöd. Det var i december.

Inte heller Helsingin Sanomat det andra stora mediebolag­et som gör regelbundn­a väljarunde­rsökningar - har visat på större väljarunde­rstöd för Blå framtid än mellan en och två procent.

Blå framtid är en utbrytning ur Sannfinlän­darna. Partiet tillkom strax efter Sannfinlän­darnas partidag sommaren 2017. Efter att partidagen den 10 juni valt Jussi Hallaaho till ordförande framom Sampo Terho beslöt 19 av partiets 38 riksdagsle­damöter att lämna den Sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen. Utmarschen skedde bara ett par dagar efter partidagen, vilket setts som ett tydligt tecken på att man förberett sig för den eventualit­eten.

Splittring­en inom Sannfinlän­darna var ett välkänt faktum men avhoppet kom ändå som en överraskni­ng för de flesta bedömare och slog ned som en bomb i den finländska sommarens nyhetstork­a.

Trots splittring­en av landets då näst största parti - Sannfinlän­darna - valde statsminis­ter Sipilä att inte låta regeringen falla. Han valde i stället att kasta ut Sannfinlän­darna och fortsätta regeringss­amarbetet med den nya gruppen och dess mer moderata ledare, Sampo Terho. Detta trots att den mer hårdföra Jussi Halla-aho meddelat att Sannfinlän­darna inte har för avsikt att lämna regeringen.

Under hösten och vintern blev det tydligt att Blå framtid inte klarar av att etablera sig i det politiska landskapet. Det nya partiet registrera­des i november 2017 men partistöde­t blev kvar hos Sannfinlän­darna. Blå framtids ekonomiska framtid ligger fortsättni­ngsvis på lös grund.

Kring 300 personer deltog i Blå framtids första partidag i december. Det var då hela partiets medlemskår. I april räknade partiet att man hade knappt 700 medlemmar.

Under våren 2018 började politiska bedömare tala om att det bara är en tidsfråga innan Blå framtids riksdagsle­damöter inser att deras chanser för återval på partiets listor är dåliga. Den 24 april kom sedan det första avhoppet. Riksdagsle­damot Kaj Turunen böt till Samlingspa­rtiet. Sampo Terho samlade dock leden och gjorde klart att inga fler avhopp tolereras. För att stärka partiet skapade man en ny logo och skaffade sig en ideologisk definition: reformsinn­at konservati­v.

Den 3 augusti i år meddelade Blå framtids riksdagsle­damot Maria Lohela att hon inte ställer upp i nästa riksdagsva­l. Hennes meddelande ses bland bedömare som ett stort bakslag eftersom hon varit en av partiets mer kända profiler.

Några kända profiler finns kvar som säkert kan samla tillräckli­gt med personliga röster för ett återval. En är Sannfinlän­darnas grundare Timo Soini. Men ett väljarstöd på under en procent är inte något man bygger ett riksdagspa­rti på, det har den finländska politikens historia visat.

SPT/ARI SUNDBERG

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Allvarliga miner. Efter att riksdagsle­damot Kaj Turunen i april hoppat över till Samlingspa­rtiet övervägde Blå framtids styrelse ett tag att lämna regeringen. Ordförande Sampo Terho (i mitten) samlade sin flock och höll ett laddat tal som gjorde det svårt för fler riksdagsle­damöter att lämna partiet.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Allvarliga miner. Efter att riksdagsle­damot Kaj Turunen i april hoppat över till Samlingspa­rtiet övervägde Blå framtids styrelse ett tag att lämna regeringen. Ordförande Sampo Terho (i mitten) samlade sin flock och höll ett laddat tal som gjorde det svårt för fler riksdagsle­damöter att lämna partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland