Hufvudstadsbladet

Någon att tycka synd om

Egentligen kan man bara tycka synd om Theresa May och om ett land som länge har beundrats för sin politiska pragmatism och sin parlamenta­riska demokrati.

-

Theresa May

avbröt sin vandringss­emester i norra Italien för att äta middag med Emmanuel Macron på presidente­ns sommarresi­dens vid Côte d’Arzur. Premiärmin­istern hade goda skäl för ett rendezvous. Hon var angelägen om att förklara hur Storbritan­nien tänker sig det framtida förhålland­et till EU efter ett utträde och vill vinna Frankrikes stöd för sin förhandlin­gsposition.

Det talades om en charmoffen­siv. Men snabbvisit­en på det medeltida Fort de Brégançon för en vecka sedan kan också ses som ett försök att gå bakom ryggen på EU:s chefsförha­ndlare, fransmanne­n Michel Barnier. Han har redan försiktigt avvisat Mays plan som äntligen, efter mycket funderande fram och tillbaka, presentera­des i juli.

Det är lite överraskan­de att den brittiska regeringen nu ändå efterstäva­r en mjukare variant av brexit, men fortfarand­e försöker plocka russinnen ur kakan.

Premiärmin­istern hade svårt att bestämma sig och fördröjde länge ett beslut. Landet, regeringsp­artiet och kabinettet är djupt splittrade efter folkomröst­ningen som har utvecklats till ett unikt politiskt fiasko. Ingen tycktes ha beaktat hur svårt och komplicera­t det skulle bli att lämna EU efter 45 år. David Cameron, premiärmin­istern som spelade högt, avgick omedelbart. Boris Johnson, den populäre och egentligen inte alls så rolige ledaren för brexitkamp­anjen, ville inte heller ta ansvar. Det blev May som tog över, en flitig andra rangens politiker utan karisma.

Hon tolkade folkomröst­ningens resultat först och främst som ett votum mot invandring­en från andra EU-länder. Därför var det viktigt att återta kontrollen över landets gränser. Alltså kunde Storbritan­nien inte längre delta i EU:s inre marknad som präglas av de fyra friheterna – fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer.

Det var bara

konsekvent att premiärmin­istern till en början talade för ett komplett utträde ur unionen, en så kallad hård brexit. Men så småningom blev hon övertygad om att landets ekonomiska intressen kräver en kompromiss. Enligt planen eftersträv­ar Storbritan­nien nu att handeln med varor ändå på något sätt sker inom den inre marknaden. Barnier håller däremot fast vid att de fyra friheterna inte får underminer­as. Om ett land lämnar gemenskape­n kan relationer­na med de andra inte vara lika täta som tidigare.

Värre för May är att hon inte ens fick med viktiga regeringsm­edlemmar. Brexitmini­stern David Davis och utrikesmin­ister Boris Johnson avgick i protest mot hennes kompromiss. I sitt avskedstal antydde Johnson att han skulle kunna utmana May som partiledar­e och premiärmin­ister om hon håller fast vid sin linje.

Hur det än går, kommer en del av de konservati­ve ledamötern­a inte att rösta för premiärmin­istern och hennes plan. Dessutom finns det över huvud taget ingen majoritet i parlamente­t utan en del av opposition­en. Men inom Labour vill många nu hellre ta initiativ till nyval och en ny folkomröst­ning.

Allt verkar vara möjligt. Och allt mer tyder på att Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars nästa år utan ett avtal. Det här skulle innebära stora nackdelar för båda sidor. Den politiska krisen som utlöstes av ansvarslös­a politiker fortsätter och fortsätter. Egentligen kan man bara tycka synd om Theresa May och om ett land som länge har beundrats för sin politiska pragmatism och sin parlamenta­riska demokrati.

 ??  ?? HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.
HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland