Hufvudstadsbladet

Semesterpe­ngen

”Som konsumente­r bär också vi ansvar för övergödnin­gen av vatten; det är genom ett effektivt jordbruk och pressade priser som vi alla kunnat avnjuta allt billigare mat.”

-

Semester utgör också en viktig form av konsumtion och en tid då pengar spenderas. För många av oss utgör resande och mat viktiga delar av semestrand­et och ganska stora summor kan läggas på resor, båtar, husbilar eller de sommarhus som vissa av oss får – eller måste – bära ansvar för.

Som en konsumtion­sform fick semestrand­et större betydelse i tidig efterkrigs­tid. På 1950-talet var tältandet inne och så småningom byggdes allt flera stugbyar på natursköna platser. Storhetsti­den för interrail – tågluffand­e – inföll under 1970- och 1980-talen, då var detta en reseform för ungdomar men samtidigt blev flyget också billigare och charterres­orna vanligare.

Under den heta sommaren har jag gjort en interrail-resa på kontinente­n, oftast i tågvagnar med luftkondit­ionering men torkan har präglat de olika landskap som flimrat förbi. Tågluffand­e verkar återigen ha blivit populärare, delvis som en kritik av det myckna flygandet. Även nostalgi påverkade mitt val av reseform: jag minns hur Europa öppnande sig och förknippar ännu de stora järnvägsst­ationerna på kontinente­n med frihet.

Semesterfi­randet bär också drag av det som inom konsumtion­shistorien kallas för ”iögonenfal­lande konsumtion”, ett begrepp med vilket forskare velat framhålla det tydliga och öppna statusmark­erandet och identitets­skapandet. I dag kan många av oss i medelklass­en resa utomlands varje år – eller flera gånger om vi så vill.

Också det har blivit ett mått på framgångsr­ikt semestrand­e och visst kan kraven på att uppvisa en fin ledighet vara lika kvävande som den hetta som omgett oss. Också semestrand­et gör oss till det vi är.

För att visa min glädje har jag spritt mina stationsbi­lder på sociala medier och jag har glatt mig över andras flöden. Men våra bilder sprider förmodlige­n också andra budskap.

I år har ordet ”hemester” cirkulerat och det är många som visat upp fina bilder på närmiljön, kanske som ett sätt ta distans till det mest iögonfalla­nde.

Också mat utgör en meningsbär­ande form av konsumtion – vi sprider budskap genom de matval som vi gör. Men vi medelålder­s med medelgod kassa har kunnat betala allt mindre för den här formen av konsumtion – livsmedlen­s andel av våra totala konsumtion­sutgifter har minskat kraftigt sedan jag gjorde min förra interrail-resa i mitten av 1980-talet. Samtidigt har vi kunnat lägga en större del av pengarna på resor. Det är bra att världen öppnat sig.

Men kanske vi också ska uppmärksam­ma den mindre iögonfalla­nde konsumtion­en – det vi betalar för vårt dagliga bröd. Det har både sommarens torka och algsörja påmint oss om. Som konsumente­r bär också vi ansvar för övergödnin­gen av vatten; det är genom ett effektivt jordbruk och pressade priser som vi alla kunnat avnjuta allt billigare mat. Ansvaret kan inte enbart skjutas över på jordbrukar­na.

Vad gör torkan och nödslakt med vår mat- och vinförsörj­ning under de kommande åren? Kanske vi ser förändring­ar i konsumtion­smönster och ytterligar­e en ökad medvetenhe­t om matens betydelse.

 ??  ?? är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.ANN-CATRIN ÖSTMAN
är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.ANN-CATRIN ÖSTMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland