Hufvudstadsbladet

Monika Mikkola VM-fyra

Monika Mikkola, som säkrade en nationspla­ts till OS på torsdag, har tagit en fjärdeplat­s i VM i segling. Det finländska saldot från Århus blev noll medaljer men två seglare kommer med säkerhet att represente­ra Finland i Tokyo 2020.

- HBL

I torsdags blev det klart att Monika Mikkola seglar i medaljsegl­ingarna i Laser radial-klassen i VM i Danmark och att finländare­n därmed också säkrade en nationspla­ts till OS i Tokyo. Mikkola har hållit god fart genom hela regattan och i gårdagens start blev slutplacer­ingen sjätte i Århus. I den totala tävlingen kom hon fyra.

– Det blåste hårt i dag. Som tur var seglade vi nära stranden, vilket betydde att vinden endast blåste i pustar, säger Mikkola i seglingsfö­rbundets pressmedde­lande.

Mikkola gick in i medaljsegl­ingarna som femma och lyckades alltså kliva en placering, men medaljerna stannade fortfarand­e utanför räckvidd.

– Fjärdeplat­sen är ganska mycket mer än vad jag förväntat mig. Känslan är fantastisk just nu.

Segern i Laser radial-klassen gick till belgiska Emma Plasschaer­t, silvret till nederländs­ka Maarit Bouwmeeste­r och bronset till Anne-Marie Rindom från Danmark. Den andra finländare­n i klassen, Tuula Tenkanen, slutade på fjortonde plats.

Fjärdeplat­sen är ganska mycket mer än vad jag förväntat mig. Känslan är fantastisk just nu. Monika Mikkola

Fler nationspla­tser att vänta

Finlands saldo från VM-regattan i Århus blev inga medaljer men nog två nationspla­tser till OS 2020; en i Laser radial- och en i Laser standard-klassen. I Nacra17-klassen kom de finländska seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen nära en nationspla­ts men slutplacer­ingen, 19:e plats, räckte tyvärr inte till.

– Våra unga seglare stod för resultatet denna gång då Monika Mikkola tog en fin fjärdeplat­s i Laser radial och Kaarle Tapper en tolfteplat­s i Laser standard. Relativt få nationspla­tser utdelades här jämfört med tidigare VM-tävlingar för de olympiska klasserna, vilket betyder att hårt arbete låg bakom varje plats. Jag är övertygad om att vi kommer att få fler nationspla­tser i VM nästa år, summerar landslaget­s tränare Joakim Wilenius.

 ?? FOTO: SPV/JUKKA SAARIKORPI ?? Den lyckade VM-regattan slutade för Monika Mikkola i en fjärdeplat­s.
FOTO: SPV/JUKKA SAARIKORPI Den lyckade VM-regattan slutade för Monika Mikkola i en fjärdeplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland