Hufvudstadsbladet

Trump rasande efter nya NFL-protester

Minst fem spelare protestera­de när NFL-säsongen i amerikansk fotboll startade med träningsma­tcher natten till fredag finsk tid. Tre spelare höjde varsin knuten näve medan två andra knäböjde under den amerikansk­a nationalså­ngen.

-

Det var Colin Kaepernick, då spelare i San Francisco 49ers, som startade protestern­a 2016 genom att knäböja under nationalså­ngen – en protestakt­ion för att uppmärksam­ma sociala orättvisor mot svarta. Protesten spred sig runtom i ligan och delade supportrar­na.

USA:s president Donald Trump har hela tiden varit skarpt kritisk till manifestat­ionerna.

”Nu är NFL-spelarna i gång igen [...] En fotbollsma­tch, som fansen betalar såååå mycket för att se och njuta av, är inte en plats för protester. Var stolta och stå upp under er nationalså­ng eller bli avstängda utan lön”, skriver han på Twitter efter de senaste protestern­a.

Regel på paus

Efter förra säsongen tog NFL fram en regel där protester under nationalså­ngen förbjuds. Denna nya regel har ännu inte tagits i bruk. Spelarfack­et har engagerat sig och i samtal med ligan och dess ägare försökt hitta en lösning för hur spelarna bäst kan förmedla budskap kring orättvisor i samhället. Parterna har ännu inte hittat en lösning. NFL säger i ett uttalande angående torsdagens protester att förhandlin­gar visserlige­n pågår men tillägger:

”Det har inte blivit någon förändring i NFL:s policy gällande nationalså­ngen. Den kommer att spelas inför varje match och alla spelare och annan personal på planen förväntas stå upp. Personal som inte vill göra det kan välja att stanna i omklädning­srummet (under nationalså­ngen)”.

Malcolm Jenkins i mästarlage­t Philadelph­ia Eagles var en av spelarna som protestera­de under natten till fredag. Han har länge varit engagerad i frågor gällande sociala orättvisor i USA.

 ?? FOTO: AP PHOTO/MATT ROURKE ?? Malcolm Jenkins, som är engagerad i frågor kring sociala orättvisor i USA, var en av spelarna som protestera­de natten till fredag.
FOTO: AP PHOTO/MATT ROURKE Malcolm Jenkins, som är engagerad i frågor kring sociala orättvisor i USA, var en av spelarna som protestera­de natten till fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland