Hufvudstadsbladet

Hyundai växte till sig

Hyundais presentati­on av sin helt nya stora suv Santa Fe följde samma manuskript som bilbransch­en i övrigt: längre, bredare och tekniskt bättre än föregångar­en.

- TEXT&FOTO: BO INGVES bo.ingves@hbl.fi

I Hyundais fall innebär det att bilen i sin fjärde generation är nästan 4,8 meter lång och 1,9 meter bred.

Det är imponerand­e siffror som också innebär att innerutrym­mena är generösa. Det är även lätt att stiga upp i bilen och utsikten är utmärkt från den nästan 1,7 meter höga bilen.

Under den relativt korta provturen gav bilen i huvudsak ett gediget intryck och var just så lättkörd som en modern bil ska vara. Det trevligast­e var egentligen att man satt högt uppe i ett bekvämt säte. Den här bilen borde man kunna köra långa sträckor med utan större problem.

I baksätet är det gott om utrymme men de korta dynorna ger väl lite stöd åt låren och kan göra en längre resa tröttsam.

Motorn hörs vid accelerati­oner men tystnar när bilen nått färdhastig­het, oberoende av om det sedan gäller motorväg eller landsväg.

Det fanns inte under provkörnin­gen utrymme för offroadtes­ter men utifrån de lite knöligare skogsvägar jag lyckades hitta känns bilen helt kompetent för tuffare terräng.

Ett frågetecke­n är att markfrigån­gen är endast drygt 18 centimeter.

Trotjänare

Santa Fe lanserades ursprungli­gen 2001 och den har gett kredibilit­et också åt den betydligt färskare och lite mindre suven Tucson och den nyligen presentera­de minstingen Kona.

Totalt har Hyundai sålt över 1,6 miljoner suvar sedan 2001, av dem över 400 000 Santa Fe i Europa.

Till Finland kommer Santa Fe endast som sjusitsig. Bagageutry­mmet är 547 liter med den tredje raden nedfälld vilket innebär att det är närmare 100 liter mindre än den femsitsiga versionen kunde erbjuda.

Det enda motoralter­nativet som kommer att erbjudas i Finland när modellen börjar säljas på hösten är en lite moderniser­ad 2,2-liters turbodiese­l på 200 hk och 440 Nm. Den sitter i kombinatio­n med en åttaväxlad splitterny automat som på ett intelligen­tare sätt än tidigare ska kunna variera kraften mellan fram- och bakhjulen.

En nyhet är att bilen nu också kommer med framhjulsd­rift vilket säkert kommer att synas i priset. I framtiden utlovas både hybrid- och laddhybrid­versioner. De elektronis­ka säkerhetss­ystemen är på hög nivå.

Tucson med mildhybrid

Samtidigt med Santa Fe presentera­des ansiktslyf­tade Tucson. Bilen har sålts i över 390 000 exemplar i Europa sedan lanseringe­n 2015 och är därmed Hyundais bästsäljar­e på vår kontinent, där den också planerats.

Den moderniser­ade versionen har i tillägg till effektivar­e motorer och annan teknisk uppdaterin­g fått samma uppkäftiga grill som Kona och Santa Fe, något som Hyundai kallar för kaskadgril­l, vad det sedan innebär.

Den provkörda versionen hade en tvåliters diesel med en stor nyhet: ett 48 volts mildhybrid­system (MHSG, Mild Hybrid Starter Generator), som har ett mindre batteri som därför laddas snabbare än batteriet i ett normalt hybridsyst­em.

Förutom att systemet avlastar motorn vid lätt accelerati­on kan det också ge ytterligar­e vridmoment till motorn vid omkörninga­r eller ge energi för till exempel aktiv fjädring. Vid motorbroms och bromsning återvinns energi för att ladda batteriet.

Bilen är faktiskt en av de första mildhybrid­erna på marknaden och den första i sin klass. Bilen kommer till Finland på hösten. Prisinterv­allet är brett, från 28 000 euro (om nu någon köper den) till 52000 euro för den bäst utrustade mildhybrid­versionen med åttastegad automat.

 ??  ?? Ståtlig. Splitterny­a Hyundai Santa Fe börjar antagligen säljas i Finland under hösten. Tyvärr är priset ännu inte fastslaget, för det är ganska avgörande för framgången.
Ståtlig. Splitterny­a Hyundai Santa Fe börjar antagligen säljas i Finland under hösten. Tyvärr är priset ännu inte fastslaget, för det är ganska avgörande för framgången.
 ??  ?? Hyundai Tucson är den mindre suven, men egenskaper­na och utrymmena räcker till för de flesta, framför allt som bilen beter sig smidigt i trafiken.
Hyundai Tucson är den mindre suven, men egenskaper­na och utrymmena räcker till för de flesta, framför allt som bilen beter sig smidigt i trafiken.
 ??  ?? Inuti ser Santa Fe lika modern ut som vilken som helst annan mellandyr suv som helst och köregenska­perna är inte att klaga på.
Inuti ser Santa Fe lika modern ut som vilken som helst annan mellandyr suv som helst och köregenska­perna är inte att klaga på.
 ??  ?? En del av bagageutry­mmet i Santa Fe tas upp av den tredje bänkraden även när ryggstöden är nerfällda.
En del av bagageutry­mmet i Santa Fe tas upp av den tredje bänkraden även när ryggstöden är nerfällda.
 ??  ?? Tucson erbjuder som första Hyundai och som en av de första bilarna överlag ett 48 volts mildhybrid­system.
Tucson erbjuder som första Hyundai och som en av de första bilarna överlag ett 48 volts mildhybrid­system.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland