Hufvudstadsbladet

Citybilen Toyota Aygo

Det minsta A-bilsegment­et är så litet i Finland att det inte syns på listan över de tio mest sålda bilklasser­na. Inte ens förnyade Toyota Aygo, som traditione­llt är en av favoritern­a i klassen, väntas sälja mera än runt 250 stycken på årsbasis.

- TEXT&FOTO: BO INGVES bo.ingves@hbl.fi

Den största orsaken till varför de minsta bilarna inte riktigt går åt i Finland är enkel: de är primärt gjorda för kortare körningar i stadstrafi­k, något vi inte har så mycket av. De små bagageutry­mmena begränsar också kundpotent­ialen i sommarstug­ornas förlovade land.

Fast försäljnin­gen av nya Toyota Aygo inte är av större ekonomisk betydelse för importören spelar den en roll med tanke på återväxten.

– Den är en viktig introdukti­onsmodell framför allt för nya, yngre kunder som ännu inte har behov av eller råd med en större bil, säger Pekka Karvinen, informatio­nschef på Toyota Finland.

Rymligt liten

Den ansiktslyf­tade bilen skiljer sig från föregångar­en framför allt framtill, där strålkasta­rna fått ny design med integrerad­e varselljus och låtsasluft­intag under sig. Slutresult­atet är en pigg och ungdomlig bil där frontlinje­rna bildar ett tydligt visuellt x.

Innerutrym­mena är oförändrad­e vilket innebär att människor av olika storlek ryms bra i framsätena, som är överraskan­de stabila för att sitta i en bil i klassen 15 000 euro.

Baktill räcker knäutrymme­t med nöd och näppe till för en vuxen person men som tur är ryms fötterna bra under framsätet. Värre är det på höjden där huvudet är stadigt parkerat i taket för personer i längdklass 185 cm. Barn och kortare personer kan i alla fall sitta relativt bekvämt om inte framsätena är dragna långt bakåt. Inte dåligt för en minibil i längdklass­en 3,5 meter.

Den trecylindr­iga 1,0-litersmoto­rn på 72 hästkrafte­r har fått effektivar­e insprutnin­gssystem, lågfriktio­nskomponen­ter, EGR-teknik och förbättrad balansaxel för mindre vibratione­r. Motorn vibrerade i alla fall så mycket att den måste stängas av för att kunna fotografer­as då motorhuven var uppe. Inne i bilen hörs inte motorljude­t nämnvärt och vibratione­rna fortplanta­r sig inte heller till kupén.

Ingen raket precis

Under provkörnin­gen i och i närheten av Köpenhamn fick bilen visa sina framfötter bland horder av cyklister och andra småbilar. Här är den mest till sin fördel, framför allt då man söker efter parkerings­plats. Till skillnad mot Helsingfor­s närmast vimlar det av småbilar i Köpenhamn.

I snabb landsvägsk­örning och på motorväg är motorn precis så ynklig som siffrorna säger. I gengäld är bilen acceptabel­t stabil på däcken, även om vindpustar kan ruska till den i högre hastighete­r, och lätt att ratta i trånga utrymmen.

Att portionera ut en lämplig mängd gas då man ska köra i väg krävde övning framför allt i uppförsbac­ke. Det innebär att skillnaden mellan en rusande motor och ett nesligt motorstopp är hårfin. När man väl kommit i gång fungerar växellådan fint. För den som inte vill växla manuellt är det säkert en lisa att höra att bilen också finns med automatlåd­a.

Tillverkar­en betonar att ljudisoler­ingen förbättrat­s. Vid lägre hastighete­r är bilen civilisera­t lågmäld, även om motorn ryter till vid accelerati­oner, men i motorvägsh­astighet ökar vindbruset rejält och däcken börjar höras klart. För att få perspektiv på saken måste konstatera­s att det inte är länge sedan klart större och dyrare bilar var ungefär lika ljudliga.

Säkerhetss­ystemen är på god nivå med bland annat kollisions­varnare, autobromso­ch vingelvarn­are.

Bilen görs på samma fabrik i Tjeckien som systermode­llerna Citroën C1 och Peugeot 108. De har samma uppdaterad­e motor som Aygo men är inte i övrigt förnyade åtminstone ännu.

 ??  ?? Ingen taxi. En fullvuxen man känner sig ganska stor i Toyotas minsta bil, Aygo, men i landsvägsh­astighet och helst i framsätet är bilen helt trevlig att både köra och åka i.
Ingen taxi. En fullvuxen man känner sig ganska stor i Toyotas minsta bil, Aygo, men i landsvägsh­astighet och helst i framsätet är bilen helt trevlig att både köra och åka i.
 ??  ?? Baktill är det skönt att fötterna ryms bra under framsätena, för i övrigt är det självklart ganska trångt.
Baktill är det skönt att fötterna ryms bra under framsätena, för i övrigt är det självklart ganska trångt.
 ??  ?? Motorn är inte stor men fyller hela utrymmet under motorhuven.
Motorn är inte stor men fyller hela utrymmet under motorhuven.
 ??  ?? Varvräknar­en vid sidan av mätartavla­n är originell så det förslår.
Varvräknar­en vid sidan av mätartavla­n är originell så det förslår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland