Hufvudstadsbladet

Karen Blixenmuse­et behöver ny finansieri­ng

-

Finansieri­ngen av danska författare­n Karen Blixens museum håller på att ta slut – om inte nya pengar kommer in så kan museet och hemmet komma att behöva stänga om två år, enligt styrelseor­dförande Michael Bjørn Nellemann.

– Museets existens är hotat. Det är dyrt att driva de bevaringsv­ärda byggnadern­a och den tillhörand­e parken. Därför har det tärt på Karen Blixens arv genom åren, även om museet har skurit ner och sparat på allt som varit möjligt. Till skillnad från många andra museer har det här varit privatdriv­et sedan 1991, men nu går det inte längre, säger han till Frederiksb­orgs läns tidning.

Han säger också att de nu behöver hjälp för att inte behöva stänga.

Mette Abildgaard, gruppledar­e i folketinge­t för Det konservati­ve folkeparti, säger till tidningen att hon föreslagit att museet ska få ett årligt understöd på två till tre miljoner kronor.

Karen Blixen levde mellan 1885 och 1962. Hennes verk är bland de mest översatta vad beträffar danska författare – exempelvis är hennes självbiogr­afiska roman ”Den afrikanska farmen” översatt till 66 språk.TT/RITZAU

 ?? FOTO: ROBERT GOLDBERG/AP/TT ?? Danska författare­n Karen Blixen levde mellan 1885 och 1962. Arkivbild.
FOTO: ROBERT GOLDBERG/AP/TT Danska författare­n Karen Blixen levde mellan 1885 och 1962. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland