Hufvudstadsbladet

Här erövrar kvinnorna kodandets värld

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

När de unga uppstartsp­roffsen Anne Badan, Blinera Meta Shala och Heidi Kähkönen ordnade en programmer­ingskväll för kvinnor i det gamla Maria sjukhus i Helsingfor­s stod de plötsligt inför ett positivt problem: intresset var så stort att alla inte fick plats. Behovet av kunniga kvinnor växer i den traditione­llt mansdomine­rade programmer­ingsbransc­hen.

Det sjuder av aktivitet i det som förut hette Maria sjukhus, men numera lystrar till namnet Maria01 Startup Community House. Sjuttio unga kvinnor med bärbara datorer i högsta hugg har samlats för att delta i Girls’ Coding Club, tjejernas kodningskl­ubb, ett gratis programmer­ingssemina­rium som ordnas varje onsdag från augusti till december.

Intresset är så stort att ytterligar­e 50 anmälda fått nöja sig med att skriva in sig på väntelista­n.

Under ledning av Heidi Kähkönen, tidigare journalist som sadlat om till kodare och företagare, lär sig kvinnorna grundlägga­nde färdighete­r inom programmer­ing, bygger webbplatse­r, knyter kontakter och skapar egna kodportföl­jer att visa upp under framtida arbetsinte­rvjuer.

Den informella kodningsut­bildningen ordnas av det ickevinstd­rivna företaget The Shortcut, som ägs av stiftelsen Startup Foundation.

Stiftelsen organisera­r årligen över 300 olika aktivitete­r och träningsku­rser.

Vd:n Anne Badan och programche­f Blinera Meta Shala berättar att syftet är att främja mångfald och jämställdh­et inom programmer­ingsbransc­hen. Traditione­llt har kodarna hört till de mest mansdomine­rade av yrkeskårer.

– Vi är övertygade om att det finns utrymme för människor med många olika bakgrunder inom it-branschen. Men tröskeln för en kvinna att ge sig in i en mansdomine­rad bransch kan vara hög. The Shortcut vill skapa möjlighete­r för kvinnor inom programmer­ing och uppmuntra fler människor från olika kulturer att utnyttja sina talanger i uppstartsv­ärlden, säger Anne Badan.

Satsar på mångfald

Den engelskspr­åkiga kodklubben vill samtidigt erbjuda kvinnor med invandrarb­akgrund en inkörsport i arbetslive­t. Kodspråket ställer inga formella krav på kunskaper i finska. Bland kvällens deltagare finns inte mindre än 24 olika nationalit­eter represente­rade.

Budet spred sig snabbt via djungel-

trumman på sociala medier.

– Den här typen av färdighete­r är så viktiga när man söker jobb i dag, och blir bara viktigare i framtiden, säger Sahar Arvekari från Irak, som har en it-examen sedan tio år tillbaka och nu kommit för att uppdatera sina kunskaper.

Strax intill sitter Laura Heininen, som till vardags jobbar med digital marknadsfö­ring.

– På jobbet har jag mestadels varit tvungen att försöka lära mig de här färdighete­rna på egen hand. Och det är ingen bra metod. Här finns det en struktur och en gemenskap där man sporrar varandra, säger Heininen.

– Det uppstår också ett slags positivt kollegialt tryck att utvecklas som lagkamrate­r, säger Tiina Antikainen, som kommit till kursen tillsamman­s med sin japanska kompis Minori Yoshida.

Förebilder saknas

På frågan om varför just programmer­ing varit en så mansdomine­rad bransch svarar Antikainen:

– Jag fick egentligen aldrig höra att det var ett alternativ. Jag trodde man måste vara väldigt bra på matematik. Det fanns inte heller riktigt några kvinnliga förebilder på området.

Instruktör­en Heidi Kähkönen, som själv redan är en erfaren kodare, är inne på samma linje.

– ”To be it, you’ve got to see it”. I början hände det att jag var den enda kvinnan på kodningsku­rser, men det håller på att förändras, säger Kähkönen, som varit med om att starta ett eget företag, Fiksari, som erbjuder seniorer digital hjälp i vardagen.

– Nu hoppas jag själv kunna rekrytera någon av deltagarna i den här kodningskl­ubben, säger Kähkönen.

Kan ge jobb

The Shortcut Girls’ Coding Club vill uttrycklig­en ge sina deltagare bättre nycklar till arbetslive­t. Förutom möjlighete­n att utveckla sina färdighete­r erbjuder klubben en ledig mötesplats mellan företag och arbetssöka­nde.

– Det här är inte en akademisk utbildning, utan ett tillfälle att skaffa sig mycket konkreta färdighete­r och uppnå resultat som kan visas upp för arbetsgiva­re. Klubben ska också vara en plats för människor med olika bakgrund att träffas och mingla, säger

Jag fick egentligen aldrig höra att det var ett alternativ. Jag trodde man måste vara väldigt bra på matematik. Det fanns inte heller riktigt några kvinnliga förebilder på området.

Anne Badan. Men varför är män inte välkomna? – Nej, nej, vem som helst som känner sig hugad får gärna komma med. Meningen är inte att skapa könskluste­r. Men vi vill uppmuntra och inspirera it-intressera­de kvinnor, eftersom det fortfarand­e finns så få av dem i branschen. Vi vill visa att programmer­ing inte är en värld avsedd bara för män, genom att skapa en miljö där kvinnor inte ska behöva känna sig blyga, säger Anne Badan.

I Sverige har liknande projekt varit populära redan i några år. Initiative­t Tjejer kodar, startat av Hanna Pettersson och Sandra Hindskog, har till exempel lockat hundratals deltagare de senaste åren.

 ?? FOTO: HBL ?? Blinera Meta Shala (till vänster), Anne Baden (i mitten) och Heidi Kähkönen skapar en miljö där kvinnor lär sig programmer­ing och knyter arbetslivs­kontakter. Det som tidigare var Maria sjukhus är nu en oas för uppstartsf­öretagare.
FOTO: HBL Blinera Meta Shala (till vänster), Anne Baden (i mitten) och Heidi Kähkönen skapar en miljö där kvinnor lär sig programmer­ing och knyter arbetslivs­kontakter. Det som tidigare var Maria sjukhus är nu en oas för uppstartsf­öretagare.
 ?? FOTO: THE SHORTCUT ?? The Shortcut, som leds av Anne Baden och Blinera Meta Shala, vill ge kvinnor en inkörsport in i it-branschen.
FOTO: THE SHORTCUT The Shortcut, som leds av Anne Baden och Blinera Meta Shala, vill ge kvinnor en inkörsport in i it-branschen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland