Hufvudstadsbladet

Avstängnin­gshotade Bahta lämnade EM

Trots hot om avstängnin­g lyckades Meraf Bahta ta brons på 10 000 meter. Någon mer medalj blir det inte i EM. Den svenska löparen hoppar av 5 000 meter. – Hon kände att hon inte kunde ladda om för loppet mentalt, säger förbundska­ptenen Karin Torneklint.

- HBL-SPT-TT / INGELA AHLBERG

Meraf Bahta avstår söndagens 5 000 meter i friidrotts-EM i Berlin. Anledninge­n är den press hon upplevt den senaste tiden, förstärkt av att informatio­n om hennes missar i vistelsera­pportering­ssystemet uppmärksam­mats i medierna. Till följd av missarna utreds Bahta för brott mot antidopnin­gsreglerna och riskerar två års avstängnin­g.

Bahta vill själv inte kommentera beslutet.

– Det blev för jobbigt mentalt med alla skriverier och synpunkter på hennes deltagande, säger förbundska­ptenen Karin Torneklint till TT.

”Har mognat”

I normala fall skulle Bahta vara en stor medaljkand­idat på 5 000 meter. Hon tog EM-guld på distansen 2014 och silver 2016 och hon är trea i Europa i år efter Sifan Hassan, Nederlände­rna, och Eilish McColgan, Storbritan­nien.

Beslutet att inte springa distansen har växt fram.

– Det har mognat. I går började hon fundera på det och i morse blev det klart. Det har processats fram. Hon har inte kunnat återhämta sig som hon vill. Det blev för mycket för henne, säger Torneklint.

Fått kritik

Ärendet avgörs först efter EM och Bahta är inte avstängd under utredninge­n.

Svenska friidrotts­förbundet har fått kritik för att ha låtit henne delta i EM. Bland annat har Finlands förbundska­pten Jorma Kemppainen sagt att en finländsk aktiv som stod under utredning i ett dopningsre­laterat ärende inte skulle ha fått starta.

Tyskan Alina Reh, fyra på 10 000 meter, sade efter loppet att hon ”blev lite arg” när hon fick höra att hon kan få ett brons på posten om Bahta fälls.

Bahta var nöjd efter bronset och sade till SVT att det var väldigt varmt och jobbigt och att hon fick ont i hälsenan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP PHOTO/OLIVIER MORIN ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP PHOTO/OLIVIER MORIN
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? ■Meraf Bahta reser hem från EM.
FOTO: JESSICA GOW/TT ■Meraf Bahta reser hem från EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland