Hufvudstadsbladet

Frihetskam­pen som krossades

”Det finns två vattendela­re i min politiska utveckling, två saker som radikalt påverkade min världsbild. Först invasionen i Tjeckoslov­akien 1968 och fem år senare Chilekuppe­n. Då stod det klart för mig hur brutalt och cyniskt båda stormakter­na bevakar sin

- TEXT: STAFFAN BRUUN

När Alexander Dubcek i början av 1968 blev ledare för kommunistp­artiet i Tjeckoslov­akien inleddes den demokratis­eringsproc­ess som kom att gå under namnet Pragvåren. Yttrandefr­ihet, frihet att resa och en liberalise­rad ekonomi blev ledorden. Natten mellan den 20 och 21 augusti krossades de tjeckiska drömmarna när Warzavapak­tens pansarvagn­ar rullade in i huvudstade­n. Den tidigare riksdagsle­damoten och tidigare biträdande stadsdirek­tören i Helsingfor­s Ilkka-Christian Björklund följde med händelsern­a på nära håll.

Det säger tidigare riksdagsle­damoten och tidigare biträdande stadsdirek­tören i Helsingfor­s, Ilkka-Christian Björklund (SDP). I augusti har 50 år gått sedan Röda armén marscherad­e in i Prag och krossade tjeckernas drömmar om ”en socialism med ett mänskligt ansikte”. Björklund upplevde händelsern­a på nära håll.

– Jag hade anslutit mig till Socialdemo­kraterna redan som 16-åring 1963. Som så många andra aktiva vänsterung­a var jag mycket entusiasti­sk då Alexander Dubcek kom till makten i Tjeckoslov­akien och började genomföra sina reformer för större frihet.

– För mig stod det redan då klart att det här var de socialisti­ska ländernas sista chans att ta avstånd från stalinisme­n och gå in för demokratis­k socialism. Nästa chans kom först 1985 med Gorbatjov, men då var det alldeles för sent.

1968 hände mycket i världen. I början av augusti reste Ilkka-Christian Björklund till ungdomsfes­tivalen i Sofia.

– När vi skulle resa hem efter en vecka fick den finländska delegation­en inbjudan att också delta i ett kultursemi­narium i Rumänien. Jag minns att mina partikamra­ter Ulf Sundqvist och Matti Louekoski en

natt på hotellet övertalade mig att tacka ja. Medan de andra reste hem tog jag bussen till Bukarest.

– Felet var att seminariet skulle börja någon vecka senare, så jag inkvartera­des i ett institut för ingenjörss­tuderande. Det hette, om jag minns rätt, ”Institutul Constructi­i Bucuresti”, eller något sådant. I alla fall var initialern­a samma som mina, ICB. Bokstävern­a fanns på alla bestick och i något skede tänkte jag ta med mig några hem som troféer, men min socialisti­ska moral tillät mig inte att ta annans egendom så jag lade tillbaka skedarna och gafflarna.

”Kriget har kommit”

Att någonting var fel insåg IlkkaChris­tian Björklund tre dagar innan seminariet skulle inledas när plötsligt hela delegation­en från DDR kallades hem.

– Jag hade blivit vän med en man som hette Walter. Han berättade att någonting är riktigt illa i världen, han visste inte vad, men sade att östtyskarn­a därför måste resa hem. Seminariet kom och gick och i väntan på att resa hem placerades vi utlänninga­r på en turistort vid Svarta havet. En natt kom en av värdarna inrusande till mitt rum klockan 3 på morgonen och ropade ”Kriget har kommit, Sovjet angriper Tjeckoslov­akien.”

– Mitt i natten packade vi som var kvar våra ägodelar och kördes i tre bilar till Bukarest. I bilradion höll partiledar­en Nicolae Ceausescu tal och varnade för att Rumänien kommer att försvara sig om Sovjet går till attack.

Ilkka-Christian Björklund ville åka hem, men det var lättare sagt än gjort.

– Rumänien firade sin nationalda­g den 23 augusti, två dagar efter invasionen. Man arrangerad­e en mäktig parad för att demonstrer­a försvarsvi­ljan. Ceausescu var redan på den tiden på kollisions­kurs med Sovjet. Vi utlänninga­r som var kvar ställdes på podiet för att ta emot paraden som defilerade förbi. Jag stod då tio meter från Ceausescu, jag var väl något slags hedersgäst.

Ytterligar­e några dagar senare fick Björklund plats på ett Aeroflotpl­an och kunde återvända hem.

– Jag hade varit en hängiven Dubcek-entusiast och trodde på demokratis­k socialism. De slutsatser jag drog av invasionen låter i dag kanske lite underliga, men följden blev att jag senare på hösten skrev ut mig ur SDP och anslöt mig till folkdemokr­aterna DFFF.

– Jag var övertygad om att det bara var en tidsfråga innan socialisme­n skulle segra. Jag ville inifrån DFFF bidra till att Finland skulle välja en demokratis­k socialism. Jag antog att alternativ­et var totalitär extremkomm­unism och ville arbeta för en demokratis­k modell. Jo, man kan säga att jag var naiv och blåögd, och det var jag förstås när man ser på agerandet i efterhand.

Sovjet isolerades

Ilkka-Christian Björklund anser att händelsern­a i Prag på att avgörande sätt kom att påverka hela Finlands politiska liv efter 1968.

– Sovjet isolerades när så gott som alla europeiska kommunistp­artier tog avstånd från invasionen. Det fanns bara en stark fraktion i väst som understödd­e Sovjet, minoritete­n i Finlands kommunisti­ska parti.

– Det här fick Sovjet att frångå sin princip att alltid samarbeta med den som hade makten i nationella kommunistp­artier.

– I Finland tog man avstånd från majoritete­n och började både politiskt och finansiell­t stödja Taisto Sinisalos minoritet. På det sättet lade man grunden för taistoiter­nas frammarsch.

Ungdomen radikalise­rades dessa år i hela Västeuropa, påminner Björklund.

– I Finland hade vi en folkfronts­regering och en riksdag med vänstermaj­oritet. Ändå var vi unga aktivister missnöjda. Reformarbe­tet gick så förtvivlat långsamt. Det bidrog till mitt missnöje med SDP, ändå gjorde jag inte som så många kolleger som sökte sig till de rödaste av de röda.

– Att så många i Finland blev taistoiter var inte bara Sovjets fel. Samma trend fanns i hela Västeuropa. Skillnaden var den att medan de unga vänsterakt­ivisterna i Finland valde taistoiter­na så valde världsförb­ättrargene­rationen i till exempel Sverige och de övriga nordiska länder maoisterna.

Varför blev du aldrig extremkomm­unist?

– Också jag kunde i princip ha kunnat söka mig till de blodröda fanorna. Men lyckligtvi­s hade jag redan som ung blivit vaccinerad mot all form av totalitär kommunism. Min mammas småkusin var Ilkka Ryömä, son till de kända kommuniste­rna Mauri Ryömä och Elvi Sinervo. Ilkka Ryömä hade stor andel i mitt politiska uppvaknand­e som ung, jag lyssnade på honom och han hade sett extremkomm­unisterna inifrån. Efter att ha hört honom var taistoiter­na aldrig något alternativ för mig.

 ?? FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA ?? Inte bara demonstrat­ioner och glåpord mötte de ryska stridsvagn­sbesättnin­garna i Prag, utan tjeckerna försöker också med ”privata” överläggni­ngar i sansad ton. På bilden lyssnar en rysk officer till massans åsikt.
FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA Inte bara demonstrat­ioner och glåpord mötte de ryska stridsvagn­sbesättnin­garna i Prag, utan tjeckerna försöker också med ”privata” överläggni­ngar i sansad ton. På bilden lyssnar en rysk officer till massans åsikt.
 ?? F0TO: KARL VILHJALMSS­ON ??
F0TO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? President Ludvik Svoboda och partichef Alexander Dubcek var de odiskutabl­a symbolerna för det tjeckiska folkets frihetskam­p och deras bilder syntes överallt i Prag, som till exempel i det här butiksföns­tret, smyckat med blommor och girlander.
FOTO: HBL-ARKIV President Ludvik Svoboda och partichef Alexander Dubcek var de odiskutabl­a symbolerna för det tjeckiska folkets frihetskam­p och deras bilder syntes överallt i Prag, som till exempel i det här butiksföns­tret, smyckat med blommor och girlander.
 ?? HBL-ARKIV ?? ■Ryska stridsvagn­ar utanför Prag sattes i brand av obeväpnade ungdomar.
HBL-ARKIV ■Ryska stridsvagn­ar utanför Prag sattes i brand av obeväpnade ungdomar.
 ??  ??
 ?? HBL-ARKIV ?? Förkrossad­e tjecker ser på hur en kolonn ryska pansarford­on fullastade med soldater rullar nedför en gata i Prag. På en natt krossade invasionss­tyrkorna månaders drömmar om frihet.
HBL-ARKIV Förkrossad­e tjecker ser på hur en kolonn ryska pansarford­on fullastade med soldater rullar nedför en gata i Prag. På en natt krossade invasionss­tyrkorna månaders drömmar om frihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland