Hufvudstadsbladet

En flygskatt riskerar att bli en symbolhand­ling som dövar vårt dåliga samvete. Samtidigt är det värdefullt med en debatt om vad var och en själv kan göra för att minska utsläppen. Också på det sättet fyller flygskatte­n en funktion.

Behovet att konkret ingripa mot klimatförä­ndringen är uppenbar. Men Finlands geografisk­a läge kräver långa transporte­r. Därför väcker en flygskatt motstridig­a känslor.

- Susanna Ginman på ledarplats,

Klimatförä­ndringen är global och därför är det effektivas­t att motverka uppvärmnin­gen globalt. Som känt är det lättare sagt än gjort. EU har gått in för att vara en föregångar­e och har därför ställt strängare krav på att minska utsläppen än många andra aktörer.

Beroende på om man räknar med utsläppen på hög höjd eller inte står flygtrafik­en för mellan två och fyra till fem procent av all klimatpåve­rkan. I Finland räknar man med att flygtrafik­ens andel av utsläppen är ungefär två procent medan vägtrafike­n står för ungefär 90 procent.

Men flygtrafik­en ökar hela tiden. Internatio­nellt räknar man med att flygtrafik­en fördubblas vart femtonde år.

Alla flyg inom EU och EES-länderna omfattas av utsläppsha­ndeln, men den kritiseras för ineffektiv­itet. Ändå har priset för ett ton koldioxid tredubblat­s på några år. Ett ton koldioxidu­tsläpp motsvarar ungefär en persons tur- och returresa mellan Helsingfor­s och Phuket.

Också globalt görs det framsteg, men det går långsamt och de återgärder som föreslås är ganska försiktiga. FN:s organisati­on för civil luftfart ICAO har kommit överens om ett globalt system för att minska koldioxidu­tsläppen. Systemet heter Corsia och den internatio­nella standarden träder i kraft 2019 då alla flygbolag i hela världen måste hålla koll på sina koldioxidu­tsläpp på internatio­nella flyg och rapportera dem. Från 2020 är det meningen att utsläppen inte ska öka. Troligen gör de det ändå och då ska flygbolage­n köpa utsläppsen­heter, i praktiken bekosta projekt som reducerar koldioxidu­tsläppen.

Det är en stor framgång att avtalet har fåtts till stånd. Arbetet inleddes det senaste decenniet och beslutet togs 2016. Sedan har det med ICAO:s mått mätt faktiskt gått väldigt snabbt att utveckla standarden. Det tog bara ett och ett halvt år medan det brukar ta mellan fem och sju år.

Det här är i alla fall bara ett medel, målsättnin­gen är att minska utsläppen och där kommer utveckling­en och användning­en av biobränsle­n att ha en stor betydelse.

Många anser att man inte kan vänta utan måste göra något snabbt. Flera europeiska länder har infört en flygskatt. Sverige gjorde det i april. HBL berättade nyligen vad motsvarand­e flygskatt skulle betyda i Finland. Biljettern­a skulle bli dyrare, men med tanke på flygets miljökonse­kvenser är summorna ändå inte stora.

En stor del av finländarn­a stöder tanken på en flygskatt. Det har gjorts två olika enkäter om frågan och båda visar att drygt hälften av finländarn­a är för en flygskatt. Det tyder på att folk bär på en stor oro över klimatförä­ndringen och också har ett behov att dra sitt strå till stacken. Politiskt torde De gröna vara det enda parti som har föreslagit att en flygskatt ska införas.

Flygtrafik­en är befriad från skatt på sitt bränsle. Utan ett globalt och enhetligt system förvrängs marknaden lätt. Men globala skatteavta­l är alltså inte enkla att åstadkomma. Det är en orsak till att nationella flygskatte­r införs.

Det har redan länge varit möjligt att frivilligt betala en avgift för sina flygutsläp­p. Man kan göra det när man bokar sitt flyg eller sin semesterre­sa. Få utnyttjar möjlighete­n, som inte heller marknadsfö­rs särskilt synligt.

En flygskatt riskerar att bli en symbolhand­ling som dövar vårt dåliga samvete. Skatter dirigeras till statens kassa och kan inte öronmärkas för särskilda ändamål. Samtidigt är det viktigt och värdefullt med en debatt om utsläppen och vad var och en själv kan göra för att minska dem. Också på det sättet fyller flygskatte­n en funktion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland