Hufvudstadsbladet

Ryssland attackerad­e Finland och Sverige

I ett hemligt telegram från det amerikansk­a utrikesmin­isteriet till landets ambassadör­er hävdas att Ryssland attackerad­e svenska och finländska medier för att åstadkomma splittring mellan allmänhet och beslutsfat­tare i inställnin­gen till Nato.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Amerikansk­a utrikesmin­isteriet hävdar att Ryssland år 2016 spred desinforma­tion om Nato i Finland och Sverige. De svenska medierna tystades dessutom med regelrätta cyberattac­ker. Det hävdar sajten Buzzfeed News som fått tag på ett telegram som utrikesmin­isteriet skickade till alla amerikansk­a ambassader.

Svenska politiker och tjänstemän uppges ha haft samma uppfattnin­g om Ryssland.

Meddelande­t gick ut 2016. Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n upptäckte de ryska cyberattac­kerna i samband med utredninge­n av Ryssland påstådda agerande till förmån för valet av Donald Trump till USA:s president.

Sajten Buzzfeed News har via domstol fått tillgång till en del av telegramme­t.

I telegramme­t varnar det amerikansk­a utrikesmin­isteriet för att Ryssland bedriver en omfattande kampanj för att underminer­a förtroende­t för Nato hos dess samarbetsp­artner genom att sprida såväl desinforma­tion som med hjälp av direkta cyberattac­ker mot svenska medier. Telegramme­t sändes till ambassadör­erna 2016 efter att flera svenska medier samma vår slogs ut av attacker mot deras servrar.

Attackerna genomförde­s vid samma tidpunkt som den svenska regeringen debatterad­e Sveriges samarbete med Nato. Genom att överbelast­a mediernas nätverk slogs nio svenska webbsajter ut så att de inte nådde sina läsare.

Buzzfeed koncentrer­ar sig främst på de delar av telegramme­t som berör attackerna mot Sverige, men citerar också en mening där det heter att ”Ryssland har satsat betydande resurser på specifika partners såsom Sverige och Finland”.

Enligt telegramme­t skall Ryssland ha infiltrera­t Sverige med desinforma­tion om Nato som riktats mot svensk press, tankesmedj­or och sociala medier. Avsikten var att bland medborgarn­a väcka misstankar om Natos intentione­r.

Buzzfeed ser telegramme­t som mycket anmärkning­svärt eftersom USA aldrig använder klarspråk i motsvarand­e händelser, om de inte direkt berör USA.

Expressens chefredakt­ör Thomas Mattsson säger i en kommentar för Buzzfeed att otaliga statstjäns­temän och politiker som han var i kontakt med vid samma tidpunkt misstänkte att händelsern­a hade kopplingar till Ryssland, men man lyckades inte få fram obestridli­ga fakta.

De svenska medierna har, enligt Buzzfeed, efter detta förstärkt sitt skydd mot cyberattac­ker.

Finska Notisbyrån var först med att referera Buzzfeeds rapport i Finland.

 ?? FOTO: TT / AP / ALASTAIR GRANT ?? Den amerikansk­a sajten Buzzfeed.News har fått ut delar av ett dokument som avslöjar att det amerikansk­a utrikesmin­isteriet varnade sina ambassadör­er för att Ryssland utsätter Finland och Sverige för omfattande cyberattac­ker och desinforma­tionskampa­njer.
FOTO: TT / AP / ALASTAIR GRANT Den amerikansk­a sajten Buzzfeed.News har fått ut delar av ett dokument som avslöjar att det amerikansk­a utrikesmin­isteriet varnade sina ambassadör­er för att Ryssland utsätter Finland och Sverige för omfattande cyberattac­ker och desinforma­tionskampa­njer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland