Hufvudstadsbladet

Metoo ingen svensk valfråga

Metoo gick över Sverige som en jättevåg och skulle synas i valet om en månad. Men klassisk rödgrön feminism kammade noll. Centerns partiledar­e Annie Lööf med en rapp Smålandsfr­amtoning är i stället Sveriges klaraste politikers­tjärna just nu.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Starka kvinnonamn, som Centerns partiledar­e Annie Lööf, i topp i svenskt riksdags- och lokalval. Men metoo är ingen valfråga.

Feministis­kt Initiativ har mandat i 13 kommuner, men inte i Sveriges riksdag. Partiet kunde ha haft en guldchans efter den häftiga metoo-debatten i Sverige. Men skjutsen tycks utebli.

44 procent av den riksdag som till hösten avgår i Sveriges är kvinnor. I två partigrupp­er är de i majoritet, hos Vänsterpar­tiet och högerparti­et Moderatern­a.

Men andelen har gått ner sedan 2006. De växande populistis­ka Sverigedem­okraterna bidrar till dem sjunkande trenden med många män i den tajta manskavaje­n som karaktäris­erar SD.

Metoo drog genom Sverige, men de politiska konsekvens­erna för kvinnor verkar ha uteblivit. I Svenska Dagbladet säger Moderatkvi­nnornas ordförande Ulrika Schenström att de flesta partier har avfärdat jämställdh­eten som en valfråga.

– I stället talar politikern­a hellre om brott och straff, säger hon.

Annie Lööf startade sin valrörelse i god tid. Under vårvintern dyker hon upp på de rätta ställena. på en konferens för kvinnor och teknologi, vid ett forum för skogsbruk och bioekonomi. Någonstans hörs någon tala en bärande, engagerad småländska. Det är Annie Lööf,

Vid en temadag om skogen i Stockholm kommer självaste kung Carl XVI Gustaf och går. Men det som blir bestående av dagen är Annie Lööfs lysklara, karismatis­ka inlägg inför folk från skogsbolag, långtradar­depåer och bondgårdar.

Centern är med nio procents väljarstöd inte ett av de stora svenska partierna. Men i den svenska författnin­gens modell att rösta fram statsminis­ter kan det gå så att alla par tiledarmän, Stefan Löfven (S),Ulf Kristersso­n (M) och Jimmie Åkesson (SD) röstas ner och turen går till Annie Lööf.

Som kvinna och partiledar­e har de politiska extremiste­rna inte låtit henne vara i fred. Under politikerv­eckan i Almedalen på Gotland var hennes tal det som fräckast avbröts av en grupp nazister. I en ordväxling från podiet bad hon dem säga vad de hade att säga och att sedan gå därifrån.

– Det är allvar nu, blev hennes slogan från talet.

Annie Lööfs Centern har lagt sig skickligt för att ta röster av de grånande Liberalern­a och det regeringss­litna Miljöparti­et. Det starka miljöengag­emanget är däremot ofta riktat till bioekonomi som gynnar landets bönder och skogsbruk.

Som politiker har Annie Lööf aldrig sluppit den ultraliber­ala gurun Ayn Rand, som hon som ung politiskt aktiv sade sig vara inspirerad av. Under hennes gröna värderinga­r och humana hållning till flyktingar ser bedömare också ett starkt nyliberalt program med liten inblandnin­g av staten.

– Civilsamhä­llet åstadkomme­r mycket gott, se bara på de frivilliga under skogsbränd­erna, säger hon vid en traditione­ll utfrågning i västsvensk­a Vårgårda där alla partiledar­e utfrågas.

Här har hon själv växt upp i den lokala gospelköre­n, som fotbollsmå­lvakt i IK Värnamo och som primus i gymnasiet.

Annie Lööf har skapat en stark mittenposi­tion i svensk politik. En avgörande värderings­fråga för var när Centern i våras stödde att 9 000 ensamkomma­nde afghanska asylsökand­e unga skulle få stanna i Sverige. Då gav Centern sitt stöd över blockgräns­en till Löfvens rödgröna regering. Anna König Jerlmyr, 40, nästan spritter av en entusiasm på gränsen till ett slags borgerlig etikett.

Det är hett och för få stolar i samlingsru­mmet i Moderatern­as högkvarter på Blasieholm­en i Stockholm. Den sista peppningen av partifolke­t i länet har börjat. Spånga och Farsta är redan i gång. På lördag ska de alla gå till Berns och därifrån för att öppna valstugan på Hötorget. Valet den 9 september är inte bara ett riksdagsva­l, utan också kommunoch landstings­val.

– Politik ska vara roligt, säger Anna König Jerlmyr. Man ska satsa på frågor man brinner för och då blir det också resultat.

Efter fyra år som riksdagsle­damot från Uppsala fick hon en uppmuntran att ”släppa sargen och börja åka skridskor” och gå över till det kommunala. Där fick hon som 32åring ett rekordstöd och blev stadens socialborg­arråd, en motsvarigh­et till en viceborgmä­stare i Helsingfor­s. Som sin största framgång ser hon Barnahus på Södermalm, där barn utsatta för brott får en trygg miljö.

De rödgröna tog makten i Stockholms stadsfullm­äktige 2014, men Anna König Jerlmyr fortsatt som opposition­sborgarråd, en av fyra heltidsans­tällda politiker som leder opposition­en.

I Stockholm blir det stora och mastiga förändring­ar om Anna König Jerlmyr får bestämma.

– Vi måste också kunna rätta till misstag som har gjorts i Stockholm och ge staden tillbaka till stockholma­rna, säger hon.

Hon vill riva Centralbro­n som sedan 1959 har stått för ett virrvarr av viadukter på Stockholms paradplats intill Centralen. Trafiken ska ner i en tunnel och frilägga den vackra mil

❞ Politik ska vara roligt. Man ska satsa på frågor man brinner för och då blir det också resultat. Anna König Jerlmyr Moderatern­a

jön kring Riddarfjär­den. Ute vid färjtermin­alen i Värtan vill hon bygga ett nytt framtidsci­ty med skyskrapor på Loudden.

Några metoo-fall har hon aldrig drabbats av som kvinna och politiker.

– Men jag brukar säga till yngre aktiva kvinnor att de aldrig ska bli blomsterfl­ickor, de där som kommer med buketten när partiledar­en har talat. Utan be om att få hålla ett anförande i stället.

Navabi, Nabavi, vad heter hon... Vid de andra partikansl­ierna i Stockholm är Gita Nabavi, 36, Feministis­kt Initiativs (FI) nya partiledar­e okänd. Men hon leder nu FI tillsamman­s med politikerv­eteranen Gudrun Schyman, 70, som är svensk politisk feminisms grand lady.

Det blåser västkustst­orm på Göteborgs centralsta­tion. Gita Nabavi ska ta tåget hem till Stockholm och sin ettåring Lunas födelsedag. Till skillnad från den frejdiga och fräna Gudrun Schyman som inte ens sticker under stol med sina nappatag med alkoholen, är Gita Nabavi en tystlåtet entusiasti­sk och välformule­rad ingenjör.

Hon är konsult på ledarskap och it i näringsliv­et och beskrivs inom partiet som en god förhandlar­e och debattör och som skicklig på budgeterin­g och ekonomi.

– Det är ju pengarna som avgör det, säger hon. Vi gör politik genom att flytta om männens pengar. Vi är det enda parti med feministis­ka värderinga­r som enda bestämmand­e ideologi.

Partiet ligger med två procents stöd långt från fyraprocen­tsspärren till riksdagen. Men lyckas man ska partiet ska stödja ett rödgrönt regeringsb­lock

– Vi vill backa flera skattelätt­nader som den borgerliga Alliansen gjort. Vi vill återinföra förmögenhe­tsoch arvsskatt för att den gynnar män mer än kvinnor. Det är män som äger, säger hon.

Feminism, antirasism och antidiskri­minering kan tillämpas på många områden, säger hon.

– Trafiken är ett bra exempel. Det finns en trafikmakt­ordning. En invandrad funktionsh­indrad använder inte trafiken på samma sätt som en vit man, säger hon.

Feministis­kt initiativ har förutspås ett bra resultat av metoorörel­sen, men har knappt sett en krusning av det i partiets väljarstöd.

– Många kvinnor ser det fortfarand­e som en privat fråga. Och det finns inte heller skiljelinj­er mellan partierna i fråga om metoo.

 ?? FOTO: LINA NYDAHL ??
FOTO: LINA NYDAHL
 ?? FOTO: LINA NYDAHL ?? Annie Lööf leder Centern som har placerat sig skicklig i den politiska mitten. Kring gröna och flyktinghu­mana värderinga­r bedöms hon också stå för en nyliberal ekonomisk politik som inte har karaktäris­erat Centern tidigare.■
FOTO: LINA NYDAHL Annie Lööf leder Centern som har placerat sig skicklig i den politiska mitten. Kring gröna och flyktinghu­mana värderinga­r bedöms hon också stå för en nyliberal ekonomisk politik som inte har karaktäris­erat Centern tidigare.■
 ?? FOTO: PETTER KNUTSSON
FOTO: OSCAR STENBERG ?? Anna König Jerlmyr från Moderatern­a prioritera­de bort rikspoliti­ken för politik i Stockholm. Hon vill bli stadens borgmästar­e, vilket man är på finansborg­arrådets post.■■Feministis­kt initiativs ordförande Gita Nabavi arbetar för en politik där männens pengar fördelas om.
FOTO: PETTER KNUTSSON FOTO: OSCAR STENBERG Anna König Jerlmyr från Moderatern­a prioritera­de bort rikspoliti­ken för politik i Stockholm. Hon vill bli stadens borgmästar­e, vilket man är på finansborg­arrådets post.■■Feministis­kt initiativs ordförande Gita Nabavi arbetar för en politik där männens pengar fördelas om.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland