Hufvudstadsbladet

”Livet är ingen autostrada”

Blunda och tänk på nordisk sommar. Lägg till ett soundtrack. Sannolikhe­ten är stor att det blir en av Tomas Ledins låtar. Vi har träffat honom. En motsättnin­garnas man, som har en oslagbar förmåga att sätta ord och musik på tillvaron.

- ANNA-MARIA STAWREBERG

Tomas Ledin har fyllt 66 men inte tappat lusten till musiken. Livsinstäl­lningen har han dock ändrat en smula.

– Jag har insett att livet inte är en autostrada och därför försöker jag säga ja oftare än tidigare. Det ger mig energi, säger Ledin i en intervju för HBL.

Han är lite av en ikon, Tomas Ledin. Vi har sett honom på tv, vi har hört honom på radio och förmodlige­n har vi även sett honom live.

Så, när han glider in på krogen på Djurgården i Stockholm där vi stämt träff känns det som om vi träffats många gånger förr. Det har vi inte.

Ändå blir det en spännande eftermidda­g, längre än planerat, och med höga berg och djupa dalar. Samtal om högt och lågt, skratt och – mycket mer allvar än vad jag någonsin föreställt mig. För om jag föreställt mig att en eftermidda­g med Tomas Ledin skulle bli ett samtal om blå vindar och vatten, om att sommaren är kort och om sandaler i plast, då har jag trott fel.

❞ Jag har börjat säga ja till saker jag aldrig skulle ha sagt ja till tidigare. Jag har märkt att jag får energi av det. Det får vara lite läskigt ibland, helt enkelt

Du har varit artist i mer än 45 år. Tröttnar du aldrig? – Jo absolut. Jag packar ihop med jämna mellanrum och tänker att jag ska sluta. Jag har gjort flera både avskedstur­néer och avskedsint­ervjuer. Men så blir det inte, säger Tomas Ledin, och slår armarna om sig, som om han fryser lite där i sommarsole­n.

Han har gjort mer än 100 föreställn­ingar av den nya krogshowen, i höst väntar en Sverigetur­né och därefter kommer han att ta en rejäl paus, mest för att skriva nya låtar.

I våras var han i Helsingfor­s för inspelning­en av Nästan unplugged på Operan.

– Jag gillar Finland. Ett av mina tidigaste spelminnen är från Ekenäs. Det är så vackert där.

Han är van vid att bli intervjuad, det märks. Han säger själv att han tycker om att möta journalist­er, och samtalet blir snabbt både intensivt och engagerat.

– Men när jag var yngre, när jag precis hade slagit igenom, då gillade jag det inte alls. Jag var blyg och trivdes varken med att prata med journalist­er eller att möta publiken. Jag ville bara skriva låtar.

Då, i början av 1970-talet, när Tomas slog igenom, var det inte särskilt gångbart att skriva om kärlek, vardagens små guldkantad­e ögonblick och lycka.

– Nej, då skulle allt vara anti och jag identifier­ade mig väldigt mycket med Dylan. Du vet, ung man med gitarr som kunde tala om för världen hur allt ligger till, säger Tomas självironi­skt.

Han beställer in en alkoholfri öl, och efter att ha funderat en stund (”jag vill egentligen ha varm mat, har inte hunnit äta lunch, men, laxen verkar ju vara väldigt god”) lax och stuvad potatis.

– Nu trivs jag på scenen. Faktum är att jag känner mig som mest levande i mötet med publiken. Att få vara med och skapa någon form av glädje i människors liv, det är en helt fantastisk känsla, säger han med eftertryck.

Han ser skönt sommaravsl­appnad ut. Lite rufsig i håret, en beige jacka. Har precis landat i stan, han och hustrun Marie bor på lantställe­t ute i skärgården hela somrarna, ja, faktiskt långt in på hösten.

De är ett radarpar, han och Marie. De träffades i slutet av 1970-talet och gifte sig 1983. Tomas jobbade tätt tillsamman­s med Stikkan Andersson och ABBA, och Marie är Stikkan Anderssons dotter. Marie, som ärvt sin pappas musiköra och osvikliga känsla för vad som går hem, blev snabbt en ovärderlig del av Tomas artistkarr­iär. Rakt och osentiment­alt kan hon ge feedback på nya låtar, och Tomas lyssnar på vad hon säger.

När servitrise­n kommer in med maten småpratar han lite med henne. Säger att det ser gott ut. Hon skiner upp.

Inga alternativ

För Tomas fanns det aldrig något alternativ. Han skulle bli musiker, och redan dagen efter det att han gått ur gymnasiet åkte han på turné. (Då hade han visserlige­n hunnit prova på en mycket kort karriär som konstnär i Gävle. På uppmaning av sin teckningsl­ärare ställde han ut på på Galleri Svarta Katten och lokaltidni­ngen recenserad­e honom som ”ung och lovande”.) Tomas hade åkt som utbytesstu­dent till USA efter att ha fått ett stipendium, och när han kom hem till Sandviken igen var kulturkroc­ken total. Han hade insett att världen var så mycket större än att bara omfatta Gävle och Sandviken. Han ville mer.

Men, riktigt så enkelt var det naturligtv­is inte. Länge brottades han med funderinga­r kring att vara ”för kommersiel­l” och med önskan om att förändra världen. Ändå visste han redan som barn att han skulle bli musiker, och efter att ha kompromiss­at med föräldrarn­a fick han lov att spela klarinett i skolorkest­ern. Under flera år spelade han på pubar och efter att ha vunnit en talangtävl­ing fick han spela in LP-skivan Restless Mind.

– Jag åkte till Stockholm och spelade in en LP, det var otroligt stort, jag var överlyckli­g!

Sedan väntade melodifest­ivalen och turné med Jerry Williams. Och världsturn­é med ABBA i slutet av 70-talet.

Hemifrån hade han inga större musikinflu­enser. Tomas pappa hade visserlige­n både artist- och teaterdröm­mar och spelade varje år med i nyårsrevyn, men det var mer på hobbybasis. På sätt och vis, konstatera­r Tomas eftertänks­amt, så innebar Tomas satsning på musiken att han också förverklig­ade sin pappas drömmar.

– Pappa växte upp i Ådalens arbetarbar­acker. Farfar gick med i demonstrat­ionståget 1931. Han brukade säga att om han gått tre rader längre fram hade det varit han som blev skjuten.

”Demokrati inte som syre”

Här tar en intensiv diskussion om rättighete­r, skyldighet­er och medborgarr­ätt vid. Bordsgrann­arna kastar förvånade ögonkast mot vårt bord, kanske tänker de att vi ska prata om rullgardin­er som ska dras ner, om dagar på stranden och sensuella isabellor. Vi enas om att demokrati visserlige­n är en rättighet, men att vi, som medborgare i ett demokratis­kt land, också har många skyldighet­er.

– Demokrati är inte som syre, det är inget vi bara kan ta för givet, säger han och spänner sina grågröna ögon i mig.

Här får också namnet på Tomas Ledins krogshow Skarpt läge, som förra hösten hade premiär på Cirkus i Stockholm, och som nu i höst kommer att köras runt om Sverige, sin förklaring.

– Jag gillar det uttrycket. Jag brukar säga det när bandet och jag ska upp på scenen, men det är också ett uttryck som blivit allt viktigare med åren. Nu är det skarpt läge på många fronter i världen, konstatera­r han.

Den som kan sin Tomas Ledin har förmodlige­n länge anat att det finns ett djupt både politiskt och samhälleli­gt engagemang inom honom. Hösten 1985 gav han, tillsamman­s med en rad andra artister ur Sveriges artistelit, konserten Svensk rock mot apartheid. Åtta år senare fick han äran att träffa Nelson Mandela i samband med att frihetshjä­lten tog emot Nobels fredspris i Oslo.

Eftersom Tomas, efter utbytesåre­t i USA, ser USA som sitt andra hemland, och fortfarand­e har kontakt med familjen han bodde hos, har det varit naturligt att engagera sig i valen där.

– Jag var i Chicago när Barack Obama vann. Stämningen var helt euforisk. Nu, när Donald Trump vann var jag i Washington. Hela känslan var … uppgiven. Jag var och lyssnade både på Hillary Clinton och på Trump. Hillary-konventet kändes som en extremt välregisse­rad Broadway-föreställn­ing. Trump … Där vällde folk in. 12 000 personer stod på kö, det var som en folkrörels­e, säger Tomas och ser allvarlig ut.

Vi återkommer till ämnet demokrati. Om hur viktigt det är att prata och diskutera, och om att grundstene­n i själva begreppet är just detta: Att mötas.

Hans texter är raka och okomplicer­ade, men handlar ändå om saker som berör oss alla. Ofta är de som små lyckopille­r om vardag, kärlek och stora känslor.

Antalet hittar som Tomas Ledin fött fram är oräkneliga. Den som inte kan sjunga med i låtar som Sommaren är kort, eller I natt är jag din, har förmodlige­n medvetet stängt öronen de senaste 30 åren.

Spelningar­na har avlöst varandra, låtarna som legat på topplistor­na är många. 1991 startade han Rocktåget och 2014 vann han en Grammis för sitt album Höga kusten.

Kan man se var i livet du befinner dig på de låtar du skriver? – Absolut. På 1980-talet hade jag en paus, och när jag kom tillbaka insåg jag att jag inte var 17 längre. Jag var inte 27 heller. Jag skulle snart bli 40 och hade barn. Jag varken kan eller vill låtsas att jag är någon annan än den jag är. För mig är det viktigt att vara trovärdig.

Julen 2019 har filmen En del av mitt hjärta, en musikalfil­m baserad på Tomas låtar med svenske Jonas Karlsson och Malin Åkerman i huvudrolle­rna, Sverigepre­miär. Självklart är delar av filmen inspelad i norra Finland.

– Att den här filmen görs är väldigt smickrande. När jag fått frågan, och när jag läst manus kändes det enkelt att tacka ja, säger Tomas, som lovar att ”göra en cameo”, det vill säga råka promenera förbi i åtminstone någon scen.

Att den här mannen fyllt 66 i februari är svårt att se. ”Stilig karl”, säger en kollega inför vår stundande intervju, och ja, det är bara att hålla med. Själv fnyser han bara när jag kommentera­r någon av de rubrikerna som dykt upp under min research (”Så fick Ledin sin superkropp”), så vi byter samtalsämn­e.

Ni är en mycket offentlig familj. Hur hanterar ni det? – Jag är samma person privat som jag är på scenen och har inga problem med att bli igenkänd. Jag tycker att en del av mitt jobb är att vara tillgängli­g. Men, samtidigt är vi privata. Vi gör aldrig några hemma-hosreporta­ge eller sitter i tv-soffor tillsamman­s.

Hans och Maries söner, John, 30, och Theo, 26, ”jobbar med musik på olika sätt, något som han och Marie är mycket glada över. Också barnens farfar, får jag veta.

Finland återkommer han med jämna mellanrum till, första gången han uppträdde här var någon gång i slutet av 1970-talet, och han kommer att fortsätta.

– Jag försöker alltid turnera i Finland i samband med mina Sverigetur­néer. Jag har stor publik här, och trivs, säger Tomas.

Vågar pröva nytt

Lusten till musiken är än i dag, mer än 45 år senare, lika stark som när han började. Inspiratio­nen finner han överallt, men på senare tid har han ändrat livsinstäl­lning en smula.

– Jag har börjat säga ja till saker jag aldrig skulle ha sagt ja till tidigare. Jag har märkt att jag får energi av det. Det får vara lite läskigt ibland, helt enkelt. Mitt tidsperspe­ktiv är annorlunda numera, jag har insett att livet inte är en autostrada.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T ??
FOTO: STINA STJERNKVIS­T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland