Hufvudstadsbladet

En person dog av badsårsinf­ektion i Sverige

I Sverige dog en person i badsårsfeb­er. Vibriobakt­erier finns nu rikligt i hela Östersjön. Personer med öppna sår eller nedsatt immunitets­försvar ska därför undvika att simma i havet.

-

Institutet för hälsa och välfärd, THL, varnar för badsårsfeb­er. Den ovanligt varma sommaren har gjort att risken för vattenburn­a infektions­sjukdomar har ökat dramatiskt.

Vibrioinfe­ktioner har påträffats i både Finland och Sverige. Den värsta formen av infektion kallas för badsårsfeb­er.

– Vibriobakt­erier trivs i varmt havsvatten. Just nu finns det förhöjda halter av vibriobakt­erier i hela Östersjön, säger Tarja Pitkänen, specialfor­skare på THL.

Vibriobakt­erier kan inte tränga igenom huden men kan få fäste och orsaka infektion om de kommer i kontakt med öppna sår, hörselgång­arna eller om man sväljer vatten.

Om infektione­n får fäste i ett sår och sprids till blodbanan kallas tillstånde­t för badsårsfeb­er. Det farliga med badsårsfeb­ern är att insjuknand­et kan gå snabbt och att standardan­tibiotika inte biter.

– Det är allvarligt att bli smittad i ett öppet sår. För personer med nedsatt immunförsv­ar kan det leda till livsfarlig blodförgif­tning, säger Pitkänen.

I Finland finns tio personer som misstänks ha fått en vibrioinfe­ktion till följd av att de har simmat.

I Sverige har en person nyss avlidit i badsårsfeb­er. Ytterligar­e en person har fått blodförgif­tning. I Sverige har totalt 58 fall av vibrioinfe­ktion påträffats.

Att det finns vibriobakt­erier i havet är ändå inget ovanligt.

– Vibriobakt­erier finns ständigt i Östersjön. Bakteriern­a hör till de naturliga mikroberna. Vanligtvis behöver man inte oroa sig för dessa bakterier, men i år har de förökat sig ovanligt mycket. Vid kustens badstrände­r finns det ställvis väldigt mycket vibriobakt­erier, säger Pitkänen på THL.

THL:s rekommenda­tion är tydlig: De som har sår på huden, är äldre eller har nedsatt immunförsv­ar ska inte bada någonstans längs den finska kusten. Med sår menas inte skrapsår eller sönderklia­de myggbett, utan riktiga sår.

 ?? FOTO: SPT / JOHN ERIKSSON ?? Inte bara härligt att bada.
FOTO: SPT / JOHN ERIKSSON Inte bara härligt att bada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland