Hufvudstadsbladet

Dagens vardagsrum är köket

Köket är i dag mycket mer än en plats för matlagning. All orsak att satsa på kvalitet och planering då man bygger ett nytt.

- Kit Buch Lund Köksspecia­list, Accente

I många hem är köket i dag det egentliga vardagsrum­met där man samlas, inte enbart med familjen utan också med sina gäster.

– Alltid då utrymmet är tillräckli­gt stort planerar jag gärna in en köksö som bjuder in till social samvaro, säger Kit Buch Lund, kvinnan bakom köksföreta­get Accente.

Kit kom in i branschen lite av en slump. Hon planerade den egna familjens kök och gjorde det så bra att beställnin­gar började droppa in även från andra håll.

– Jag har många gånger funderat över varför jag trivs så bra i branschen och tror att det beror på att jag och alla som jobbat och jobbar i företaget präglas av ett intresse för människor, för inredning och för att lösa byggnation­sfrågor, säger hon.

– Jag upplever inte mig själv som köksförsäl­jare utan som konsult – eller köksarkite­kt, som man säger i Sverige. Genom jobbet kommer man in i kunders hem och liv på ett sätt som kräver stor ödmjukhet och innebär ett stort ansvar.Det finns mycket att tänka på.Varje detalj ska motsvara kundens förväntnin­gar.

Det handlar inte enbart om snygg design. Också de tekniska lösningarn­a ska fungera perfekt. Ibland slåss kraven på estetik och ergonomi med varandra.

– Då gäller det att vara psykolog och se var på skalan kunden befinner sig. För somliga spelar det praktiska inte så stor roll så länge köket är vackert.Andra är igen redo att ge avkall på utseendet för att få ett så fungerande kök som möjligt. De flesta befinner sig ändå någonstans där mittemella­n.

Goda samarbetsp­artners

Accente har sin affär vid Museigatan 5. Enligt responsen från kunderna är ett besök i affären lite som att kliva in i ett hem.

– Jag vill att stämningen ska vara varm och lugn och att man över en kopp kaffe tillsamman­s går igenom önskemål, vanor och ovanor, idéer och drömmar, säger Kit.

Att leverera kök enligt nyckeln i handen-principen har kommit att bli en av företagets specialite­ter. Kunden får själv avgöra i vilken utsträckni­ng Accente ansvarar för inte enbart leveranser­na utan också för monteringe­n av köket och övervaknin­gen av hela renovering­en.

– Både då det gäller el, vvs och snickeri är vi välsignade med mångåriga och goda samarbetsp­artners som vi har en fin kommunikat­ion med.

Det har hänt att kunder överräckt hemnyckeln och gett Accente fria händer innan de själva rest bort över vintern.

– Då är det helt underbart att vid hemkomsten kunna överlåta ett färdigt projekt åtföljt av en blombukett eller en flaska champagne i kylen.

Lång erfarenhet

Accente inledde sin verksamhet 1989 vilket betyder att företaget nästa år kan fira sitt 30-årsjubileu­m.

–Vi är ett till 100 procent privatägt företag.Att vi inte hör till någon stor kedja gör att vi står bakom och tar ansvar för våra uppdrag på ett annat sätt än många andra, säger Kit.

Accente har sedan starten hållit sig till svenska kök.

– När vi började var det ljusår mellan inhemska och svenska kök. Så är det inte längre men svenska kök har alltid hållit hög standard. Dessutom är den svenska konsumentl­agstiftnin­gen sträng och affärsmora­len likadan som i Finland vilket gör det lätt att samarbeta.

Samarbetet med Tibrokök inleddes 1994.

– Det vittnar om att både vi och våra kunder varit nöjda.Tibro är ett ansvarsful­lt företag med höga krav på kvalitet. Det som också är väldigt viktigt är att de lyssnar på oss i egenskap av kunder.Att ha en leverantör som i likhet med Tibrokök kan tillverka nästan allt vi ber om är underbart.Det är ytterst sällan vi behöver säga ”Tyvärr,det kan vi inte göra”till en kund med specialöns­kemål. Att ha leverantör­er som kan erbjuda den högsta kvaliteten är en ledstjärna för Accente, det må sedan gälla vitvaror, bänkskivor, kranar, hoar eller annat som kan ingå i ett köksprojek­t.

Ekologiskt tänk Inriktning­en på kvalitet gör att man i dagens slit och släng-värld också kan ses represente­ra ett ekologiskt tänk.

–Våra kök är inte gjorda för att kastas ut efter fem år utan för att hålla en livstid.Vi kan också glädjas åt att vi ibland får leverera kök till den andra generation­en i samma familj.Det har hänt flera gånger att barnen,då de skaffat eget hem, velat ha kök av samma leverantör som sina föräldrar eftersom de då vet att de får kvalitet och service,säger Kit Buch Lund.■

Alexandra Grönmark-Laitinen Precis så som önskat och utlovat blev renovering­en klar lagom till jul. Tillrednin­gen av julskinkan var det som bokstavlig­en invigde det nya köket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tibrokök har fantastisk­a specialenh­eter som Ängö-modellens frukostskå­p och sittbänk.
Tibrokök har fantastisk­a specialenh­eter som Ängö-modellens frukostskå­p och sittbänk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland