Hufvudstadsbladet

Flygbolags­anställd stal tomt plan och kraschade

En 29-årig anställd på flygbolage­t Alaska Airlines stal ett plan från Seattles internatio­nella flygplats, taxade ut på startbanan och lyfte. Efter en timmes flygande med loopar över vattnet kraschade planet på en ö strax utanför staden.

- TT-AFP

29-åringen gjorde konster i luften med det stulna planet. Att han kraschade kan ha berott på att han inte hade tillräckli­ga kunskaper om hur planet skulle styras, enligt sheriffen i Pierce County i delstaten Washington.

”Det är helt galet. En pilot i flygplanet framför oss bara lyfte utan tillstånd”, skriver passagerar­en Ben Schaechter, som såg hela händelsen från marken, på Twitter.

Ville inte lyssna

I en inspelning från ett kontrollto­rn hörs personal säga till mannen i flygplanet: ”Grattis, du klarade det. Vänd nu om, landa och skada ingen på marken”. Mannen valde dock att inte lyssna på den uppmaninge­n. Vid ett tillfälle bad han om ursäkt och sade att han var en ”nedbruten kille”.

Inga passagerar­e fanns ombord på planet, som i normalfall flögs av systerbola­get Horizon Air. Planet var ett passagerar­plan som kunde ta upp till 75 passagerar­e och användes för inrikesres­or.

När stölden uppdagades skickade amerikansk­a flygvapnet upp två F15-stridsflyg som följde efter planet. Händelsen är dock inte terrorrela­terad, enligt den lokala polisen, som säger att ingen annan än 29-åringen är inblandad.

– De flesta terroriste­r gör inte loopar över vattnet, säger sheriffen Paul Pastor till ABC News.

Kraschen orsakade en brand och mannen rapportera­s ha dött. Brandperso­nal har nu släckt lågorna och ingen ytterligar­e person har skadats, enligt myndighete­rna på ön i Pugetsunde­t.

Verksamhet­en på Seattles flygplats har återgått till det normala.

 ?? FOTO: AP/TED S. WARREN ?? ■Polisbilar vid färjetermi­nalen i Steilacoom i den amerikansk­a delstaten Washington, nära platsen där planet gått ned.
FOTO: AP/TED S. WARREN ■Polisbilar vid färjetermi­nalen i Steilacoom i den amerikansk­a delstaten Washington, nära platsen där planet gått ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland