Hufvudstadsbladet

Miljarddom mot Monsanto

- TT-REUTERS

Monsanto ska betala 289 miljoner dollar i ersättning till en man som kan ha blivit dödligt sjuk av de glyfosatha­ltiga medlen Roundup och Ranger Pro, har en jury i Kalifornie­n kommit fram till. Skolvaktmä­staren Dewayne Johnson är döende i blodcancer, och hävdar att Monsantos ogräsbekäm­pningsmede­l ligger bakom. Jordbruksj­ätten svarar att man ska överklaga.

Glyfosat är ett effektivt men omstritt medel, och Johnsons fall är det första av ungefär 5 000 liknande i USA. Monsanto svarar att man ska överklaga domen.

Expertisen är oenig om hur farliga medlen är. Världshäls­oorganisat­ionens cancerenhe­t larc har beskrivit glyfosat som ”troligen cancerfram­kallande hos människor”. Men miljö- och hälsomyndi­gheter i både EU och USA har kommit fram till att sambandet inte är bevisat. Samtidigt anklagas myndighete­rna för att ta för mycket politisk och ekonomisk hänsyn. EU var på vippen att förbjuda glyfosat förra året, men när Tyskland svängde över till ja-sidan fick kemikalien tillstånd för fem år till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland