Hufvudstadsbladet

Var det så här Tove hade velat ha det?

- PIA LILJEROTH Åbo

MUMIN Bästa vd Roleff Kråkström och konstnärli­ga chefen Sophia Jansson på Moomin Characters.

Många tycker om muminmugga­r och samlar på dem. Eller samlade på dem.

Arabia har gjort mycket reklam för sin nyaste muminmugg, Mumindagen, som såldes endast under en dag på ”Mumindagen” den 9 augusti. På muggens egen försäljnin­gssida står det att muggen säljs endast på Mumindagen ”för att garantera alla en jämbördig möjlighet att få en mugg, så man kan inte reservera någon i förväg”.

Det blev ingen jämbördig möjlighet alls, och många blev besvikna.

I butikerna såldes muggarna slut på några minuter, fastän det hette att man fick köpa max 6 muggar per man. Om de som verkligen ville ha en mugg skulle ha haft en jämbördig möjlighet att få en, borde begränsnin­gen ha varit 1–2 muggar per person. Ändå lär det finnas personer som köpt mer än 100 muggar bara för att sälja dem vidare dyrt. Nu redan finns muggar till salu på nätet för upp till 1 000 euro.

När försäljnin­gen av muggen körde i gång på moo min.com och i Iittalas nätbutik vid midnatt lyckades jag via den ena av de två försäljnin­gssidorna få tag på muggar och höll på att betala dem, trodde jag. Kl. 00.03 fick jag meddelande­t att köpkorgen uppdaterat­s, och att muggarna inte fanns kvar. De var slutsålda.

Den andra nätbutiken kraschade gång på gång innan jag kom fram till betalning av muggarna. Till slut fick jag meddelande­t att jag uppdaterat sidan för många gånger.

Det som åtminstone var jämbördigt var att vi var många som råkade ut för samma sak och blev utan muggar.

Var det så här Tove hade velat ha det?

❞ Det som åtminstone var jämbördigt var att vi var många som råkade ut för samma sak och blev utan muggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland