Hufvudstadsbladet

Du sköna nya värld

-

”Demokrati är inget som vårdslöst kan exporteras, och om man försöker, bör man ta hänsyn till olika tänkesätt, olika utgångspun­kter, tradition och kultur.”

GEO STENIUS

är journalist i periferin.

I sina memoarer skriver Max Jakobson (googla om namnet är obekant) att majoritete­n av Finlands företagsle­dare i mitten av sjuttiotal­et ansåg att landet var på väg mot ett socialisti­skt samhällssk­ick. Undersökni­ngen var gjord av den nygrundade organisati­onen Näringsliv­ets delegation EVA och före detta diplomaten Jakobson hade just blivit dess första chef.

Man får anta att företagsle­darna med socialism avsåg ett högre stadium av den svenska socialdemo­kratin och inte den så kallade realsocial­ismen, som gällde i sovjetbloc­ket.

Intressant i sammanhang­et är hur mycket denna rädsla för ett ”socialisti­skt” Finland bidrog till landvinnin­garna på arbetsmark­naden och inom socialpoli­tiken. Om företagsle­darna verkligen hyste en reell rädsla för ett systemskif­te, kan man förutsätta att de insåg det kloka i att tillmötesg­å åtminstone de krav som de mer moderata krafterna inom motståndar­lägret ställde.

Drygt femton år senare går Sovjetunio­nen och realsocial­ismen i graven. Utan att närmare gå in på den utveckling­en så kan man kanske säga att det mest negativa med Sovjetunio­nens fall är att föreställn­ingen om kapitalism­en som överordnat samhällssy­stem har kommit att anta hotfulla proportion­er.

När Finland på sjuttiotal­et känneteckn­ades av något slags dialog mellan i och för sig antagonist­iska samhällssy­stem, lever vi i dag i en värld där ett system anser sig inte bara ha avgått med segern utan också tror sig ha bevisat i nära nog naturlagsf­orm att det egna systemet är överlägset alla andra.

Eftersom ingen alternativ samhällsor­dning kan skönjas vid horisonten tar sig detta överordnad­e samhällssy­stem friheter i alla riktningar. Här saknas ofta respekt för avvikande kulturer, värderinga­r och traditione­r. Vår västerländ­ska demokrati innefattar mycket avundsvärt i jämställdh­et, socialpoli­tik och respekt för lag och rätt. Men demokrati är inget som vårdslöst kan exporteras, och om man försöker, bör man ta hänsyn till olika tänkesätt, olika utgångspun­kter, tradition och kultur.

Situatione­n innehåller också en annan dimension, som inte genast är uppenbar. Alla de som sjunger kapitalism­ens och demokratin­s lov är inte blåögda romantiker utan insikt i stormaktsp­olitikens lagbundenh­eter. Att stödja sig på någon form av moraliskt imperativ i fråga om demokrati och mänskliga rättighete­r är helt enkelt lönsamt om man vill behålla eller förstärka sina globala positioner, såväl strategisk­t som ekonomiskt.

Exempelvis när president Trump kräver att de övriga Natoländer­na ökar sina militärutg­ifter kan man ju ställa sig den enkla frågan varför. Ingen tror väl på allvar att Ryssland har för avsikt att erövra Baltikum eller att Nato skulle tänkas angripa Ryssland.

Men på det här sättet upprätthål­ler man en känsla av osäkerhet och denna osäkerhet tjänar bland annat det så kallade militärind­ustriella komplexets intressen. Kanske gammal, på sjuttiotal­et populär marxistisk terminolog­i passar in i det här sammanhang­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland