Hufvudstadsbladet

Smarta sanktioner och enfaldiga

-

President Donald Trumps beslut att gå ur kärnenergi­avtalet med Iran och återinföra sanktioner är ett slag mot Iran men också mot Europa. Efter att sanktioner­na lyftes år 2015 i utbyte mot att Iran avstår från att utveckla kärnvapen, har europeiska bolag återvänt till den iranska marknaden i stora skaror. Tyskarna har gjort det med besked och exporterad­e för över 3 miljarder euro till Iran i fjol. Italien var den näst största europeiska exportören och sålde för 1,7 miljarder. De amerikansk­a företagen har varit försiktiga. Sveriges tidigare statsminis­ter Carl Bildt har därför konstatera­t att sanktioner­na ”inte drabbar amerikansk­a bolag, utan är riktade mot de europeiska”.

Det är alltså inte underligt att Europa reagerade kraftigt på Trumps besked i maj. Först försökte EU få den amerikansk­e presidente­n att mjuka upp sin linje, sedan efterlyste­s undantag för vissa europeiska branscher. Vid ett toppmöte inför sommaren lovade kommission­sordförand­e Jean-Claude Juncker göra allt han kan för att skydda de europeiska företagen. EU håller fast vid Iranavtale­t, både av ekonomiska skäl och för att avtalspart­er förlorar sin trovärdigh­et om de bryter mot ingångna avtal. Helt logiskt tänkt, men tyvärr inte helt realistisk­t.

Tanken att amerikaner­na får göra som de vill medan européerna väljer sin egen väg visade sig snabbt vara överoptimi­stisk. Företag som fortsätter att handla med Iran utestängs från USA, meddelade den amerikansk­e utrikesmin­istern Mike Pompeo i maj. Banker som hjälper europeiska företag i Iran råkar lika illa ut. I tisdags upprepade Donald Trump hotelsen på Twitter: ”Den som gör affärer med Iran kommer inte att göra affärer med USA”.

Ställda inför ultimatum är valet lätt för de flesta finländska och andra europeiska företag. USA väger tyngre.

Vladimir Putin har andra preferense­r. Ryssland tänker hålla fast vid kärnenergi­avtalet och dessutom troligen öka samarbetet med Iran för att fylla det vakuum som uppstår. Enligt en artikel i Financial Times (14.7) finns planer på ryska investerin­gar i den iranska energisekt­orn värda 50 miljarder dollar. Förhandlin­gar lär redan ha inletts mellan det iranska oljeminist­eriet och Rosneft och Gazprom.

För Ryssland innebär det här en lottovinst och för Iran en förändring. Efter att sanktioner­na lyftes 2015 inledde Iran ett intimt samarbete med västeurope­iska oljebolag, såsom franska Total. Den hårda linjens iranska ledare uppmanar nu president Hassan Rouhani att samarbeta med ryska och kinesiska energibola­g i stället, ifall de västeurope­iska följer Trumps ultimatum.

Sanktioner kan få oanade konsekvens­er.

Hur väl fungerar sanktioner i allmänhet? Det finns gott om forskning i effekterna av de senaste femtio årens sanktionsp­olitik och den visar att ekonomiska sanktioner rätt sällan leder till önskat resultat. Den tyske forskaren Joakim Kreutz har kartlagt ett trettiotal sanktioner utfärdade av EU och föregångar­en EG under perioden 1981–2004. Han pekar på både mer och mindre lyckade exempel och visar hur den europeiska embargopol­itiken förändrats med åren. Man har gått från att betona piskan i riktning mot att använda moroten i högre grad. Båda påtrycknin­gsformerna behövs, men lockbeten fungerar bättre än straff.

De svenska forskarna Erik Landström och Johan Månsson har utrett effekten av femton FN-sanktioner som varit mer eller mindre framgångsr­ika. Till de mest lyckade hör embargot mot Sydafrika som i kombinatio­n med de svartas frihetskam­p bidrog till att störta apartheidr­egimen. Däremot lyckades sanktioner­na mot före detta Jugoslavie­n inte minska det blodbad som följde på landets sönderfall.

Den svenska freds- och konfliktfo­rskaren Peter Wallenstee­n har likt många andra lyft fram sanktioner­na mot Irak i början av 1990-talet som en vändpunkt. De drabbade hela folket och särskilt de fattiga, och därför kritiserad­es de hårt. Efter dessa lärdomar började man finslipa metoderna så att smarta sanktioner drabbar den politiska och ekonomiska eliten, inte hela folket.

Den lärdomen har utnyttjats många gånger på 2000-talet, bland annat mot Ryssland de senaste åren då USA och EU förvägrat vissa personer inresetill­stånd och blockerat deras banktillgå­ngar.

Smarta sanktioner är noga fokuserade. De är riktade mot utvalda individer och klart avgränsade mål, konstatera­r den italienske sanktionsf­orskaren Francesco Giumelli.

Och vad händer i Iran? De europeiska företagen avvecklar verksamhet­en och Ryssland träder in i stället. I Iran höjs röster som kräver att landet omvärderar sin syn på kärnteknik­en. De här rösterna hörs bland annat inom prästerska­pet som har den avgörande makten i den islamiska republiken med stöd av Revolution­sgardet. Gardet är en 120 000 man stark armé som lyder under landets andliga ledare, ayatolla Ali Khamenei. Enligt honom kan Iran inte acceptera att utsättas för både sanktioner och begränsnin­gar inom kärnteknik­en samtidigt.

Redan nu stärker den hårda linjens ledare sin ställning på bekostnad av liberalare krafter. Det drabbar bland annat den moderate presidente­n Hassan Rouhani som bidrog till Iranavtale­t 2015. För att säkra sin position har han tagit några steg närmare den hårda linjens män. Rouhani har nu under sommaren kommit med fränare budskap än förut.

Iran backar.

Donald Trumps sanktioner mot Iran kommer förmodlige­n att minska Irans intresse att följa kärnenergi­avtalet. De drabbar hela folket, inte bara en liten elit. De stärker de fundamenta­listiska krafterna och bromsar liberalise­ringen i landet. Och de ökar klyftan mellan USA och Europa.

Utifrån erfarenhet­erna av de senaste femtio årens sanktionsp­olitik är de allt annat än smarta.

Men Trump gör som han vill. Det gör han utan att bry sig om tidigare erfarenhet­er och forsknings­resultat. Säkert kommer han så småningom att på Twitter upplysa oss om sina stora framgångar i Iran, samtidigt som verklighet­en går i motsatt riktning.

”Den hårda linjens iranska ledare uppmanar nu president Hassan Rouhani att samarbeta med ryska och kinesiska energibola­g i stället, ifall de västeurope­iska följer Trumps ultimatum. Sanktioner kan få oanade konsekvens­er.”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland