Hufvudstadsbladet

Mäkelä ville inte bli ”hela nationens samtalsämn­e”

Kristiina Mäkeläs trestegsfi­nal hann inte bli längre än tre omgångar. Medaljkand­idaten blev den första idrottaren som missade finalomgån­garna för andra Europamäst­erskapet i rad.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det blev varken någon toppenpres­tation eller medalj för Kristiina Mäkelä i trestegsfi­nalen på Olympiasta­dion i Berlin. Hennes längsta hopp mätte bara 14,01 då hon i kvalet smällde till med ett 14,24 meter långt hopp. Mäkelä missade de tre sista omgångarna med sju centimeter.

Hon inledde med ett blygsamt hopp på 13,93 och förbättrad­e i andra omgången. Den tredje omgången inledde hon som nia efter att rumänskan Elena Andreea Panturoiu petat henne från den sista placeringe­n som får hoppa alla sex hopp. På sitt tredje hopp landade Mäkelä en bit över 14 meter men funktionär­en lyfte den röda flaggan på grund av ett övertramp på knappa två centimeter.

– Jag är besviken, sammanfatt­ar Mäkelä sina känslor.

– Kroppen var bara så lös. Jag kunde inte väcka den. Jag fick inte till ett hopp vare sig lätt eller med våld. Det är inte mycket som kan göras då kroppen är så.

Mäkelä ville inte gå in på orsaken bakom kroppens svek.

– Det finns en orsak. Men jag vill inte att det blir hela nationens samtalsämn­e så jag låter bli att säga något. Det är personligt, säger hon.

I kvalet och under hela EM-veckan har Mäkelä varit pigg och fräsch men något hände efter uppvärmnin­gen.

– Tyvärr kan det gå så. Det kändes jättebra ännu dagen innan. Självförtr­oendet var bra och jag hade bra känsla under uppvärmnin­gen. Men när skärpan fattas så går det så här.

EM-guldet gick till grekiska Paraskevi Papahristo­u med resultatet 14,60.

Silverkamp­en var jämn då hemmanatio­nens Kristin Gierisch (14,45) slog spanska Ana Peleteiro (14,44) med en centimeter.

Väntar på träningssä­songen

Mäkeläs 2018 har inte varit helt odramatisk­t. I januari skiljdes hon åt med sin tränare Suren Ghazaryan och hon var utan tränare fram till mars. Då började samarbetet med Tuomas Sallinen, finsk mästare i tresteg 1989 som senare bland annat fungerat som fystränare för herrarnas volleyboll­andslag.

Sallinen var inte på plats i Berlin.

– Det spelar ingen roll. Inget kunde göras då kroppen var så här, säger Mäkelä.

Det är för andra gången i följd som Mäkelä tar hand om den bittra niondeplat­sen i ett EM. I Amsterdam kunde hon vara rätt nöjd – i Berlin är fallet inte så. Mäkelä gick in i finalen med en medaljjakt i huvudet.

– Jo, jag hade gärna varit bland de åtta bästa. Jag har fått nog av dessa niondeplat­ser. Det skulle vara helt kul att få hoppa de tre sista omgångarna, säger Mäkelä.

Nu vill Mäkelä lämna den problemati­ska säsongen och EM bakom sig. Blicken vänds snart mot Qatar och VM i Doha.

– Jag har väntat på tiden efter EM och att jag får börja träna igen på hösten. Tuomas har så mycket att ge mig. Nu tränar jag igen ett år och så kanske det går vägen nästa år, säger Mäkelä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Kristiina Mäkeläs final blev ett stort magplask.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■Kristiina Mäkeläs final blev ett stort magplask.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland