Hufvudstadsbladet

Finland utan spjutmedal­j för första gången sedan 1986

- TOMMI WILLBERG

Knäsmärtor satte stopp för Jenni Kangas i damernas spjutfinal och Finland fick därmed ingen EM-spjutmedal­j för första gången på hela 32 år.

Alla framgångsm­öjligheter rök redan i kvalet för Jenni Kangas trots att hon fick sig en finalbilje­tt med säsongens längsta kast som mätte 59,96. I det sista kvalkastet – också det över 59 meter – skadade hon nämligen sitt knä.

I finalen kom Kangas tolva med resultatet 54,92.

– Vi tejpade knäet men när jag i uppvärmnin­gen försökte springa med spjutet var knäet sjukare än vad jag hade trott. Vi var tvungna att tejpa det ännu starkare, berättar Kangas efter finalen på fredag kväll.

I finalen avtog smärtan men det gick inte vägen för 26-åringen.

– I tävlingen höll tejpningen bra och jag hade bra självförtr­oende. Men en sådan grej, när den ännu kommer i viktigaste stund, påverkar kastandet, säger Kangas.

Kangas övriga kast mätte 53,97 och 51,18 och därmed tog hennes final slut efter tre kastomgång­ar.

– Jag fick inte en liknande kampanda som jag hade i kvalet, säger hon.

Tyskland fick jubla över ett till spjutguld då kvalettan Christin Hussong noterades för mästerskap­srekord genast på första kastet. I kvalet kastade Hussong 67,29, guldbågen mätte 67,90. Silvret gick till Tjeckien och Nikola Ogrodnikov­a med blygsamma 61,85 och bronset till litauiska Liveta Jasiunaite med ett kast på 61,59. Kangas personbäst­a är 60,98. Det är första gången på 32 år som Finland blir utan en spjutmedal­j i EM. I EM i Stuttgart 1986 kom både Jyrki Blom och Tiina Lillak fyra i finalen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Jenni Kangas kom sist i damernas spjutfinal.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■Jenni Kangas kom sist i damernas spjutfinal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland