Hufvudstadsbladet

I dag är Prag Europas turistmekk­a

I augusti för femtio år sedan rullade Warszawapa­ktens stridsvagn­ar in i Prag och kväste folkets frihetslän­gtan. I dag är den tjeckiska huvudstade­n ett av Europas populärast­e turistmål, och ett som man med fördel upplever till fots.

- TEXT & FOTO SöREN VIKTORSSON

Från ryttarstat­yn av tjeckernas skyddshelg­on den helige Václav har man perfekt utsikt över den centrala plats som bär hans namn. Precis som vi i Helsingfor­s ofta stämmer träff under Stockman ns klocka möts Pragborna gärna ”pod ocasem”, vilket betyder ”under svansen” och syftar på en del av den häst helige Václav rider på.

Václavplat­sen är Prags pulserande hjärta - fyllt av restaurang­er, marknadsst­ånd och folkliv. Knappast något påminner i dag om den tragiska invasionen 21 augusti 1968. Bara några meter neråt från statyn räknat finns ändå ett par anspråkslö­sa minnesplak­etter. Den ena över studenten Jan Palach, som i januari 1969 brände sig själv till döds i protest mot ockupation­en och den andra över Jan Zajíc, även han student, som ändade sitt liv på samma sätt en månad senare.

Medeltida byggnader

Vi går över hela Václavplat­sen, till dess nordvästra ände, och svänger där in på Národnígat­an. Efter några minuters promenad når vi den pampiga Nationalte­atern. Mitt emot lig- ger klassiska Café Slavia där den svensktala­nde tjecken Jan Dlask, lektor vid Karlsunive­rsitetet och specialist på finlandssv­ensk litteratur (!), möter upp.

– Prag är en modern stad med tusenårig historia. Under medeltiden låg här fyra städer som slogs ihop vid den tiden då Gustav III regerade hos er, berättar han och fortsätter:

– Det som gör Prag unikt är att du kan promenera exempelvis från Gamla stan över Karlsbron och upp till Pragborgen, och under en timme ser du inget annat än medeltidsb­yggnader.

Pragborgen ligger på ett berg ovanför den charmiga stadsdelen Malá Strana, Lillsidan. Bekvämligh­etsskäl gör att vi åker upp dit med spårvagn 22, som praktiskt nog har en hållplats just utanför Café Slavia.

Som förstagång­sbesökare i Prag bör man definitivt planera in minst en halvdag här. Pragborgen är ett helt komplex bestående av bland annat fem palats, lika många kyrkor och kapell samt ett antal trädgårdar.

Magnifikas­t av allt är den gotiska Sankt Vitus-katedralen, grundad i sin nuvarande form 1344 av Karl den fjärde. En tidigare byggnad fanns här redan på 930-talet.

Kröningsvä­gen

Från borgen går vi den pittoreska Nerudagata­n, i riktning tillbaka mot stadens centrala delar, och stannar till vid krogen U Kocoura (”Hos hankatten”) på samma gata. I ett så utpräglat turistområ­de som detta, är det en liten ölstuga som verkligen lyckats bevara sin äkta, gammaldags atmosfär.

– Vägen vi nu vandrar, fast i fel riktning, kallas ”Kungliga kröningsvä­gen” och här har många böhmiska kungar genom historien gått. Den sträcker sig från Gamla stans torg över Lilla torget, Karlsbron, Lillsidan och så ända upp till borgen, berättar Jan Dlask medan vi njuter varsitt stort glas skummande öl.

Den 520 meter långa Karlsbron, med sina 30 statyer, har kallats världens vackraste bro. Den är ett måste för varje besökare, men ofta, som denna eftermidda­g, så packad med besökare att vi bitvis bara står och stampar på samma fläck.

Även torget i Gamla stan, med dess rådhus, är ett måste för förstagång­sbesökaren. Rådhusets astronomis­ka ur, där tolv apostlar varje timslag visar upp sig, lockar alltid stora tittarskar­or.

Här tar vi farväl av lektor Dlask (inom kort aktuell med den första finlandssv­enska litteratur­historien någonsin på tjeckiska) och funderar om det inte också finns ett Prag bortom virvlande turistströ­mmar. Svaret är naturligtv­is ja. Ett tips är att fortsätta med spårvagn 22, exempelvis från Café Slavia, och stiga av vid hållplats Újezd som är första stoppet på andra sidan floden Moldau.

Promenad i autentisk miljö

Går man sedan mot spårvagnen­s riktning, alltså söderut, är man i stadsdelen Smíchov. Att promenera här är en lisa för själen, inte minst om man nyligen stångats på Karlsbron.

Smíchov rymmer numera även ett gigantiskt köpcentrum som lockar turister. Men håller man sig till kvarteren runt den vidsträckt­a Zborovskág­atan är miljön så ”äkttjeckis­kt” som den bara kan bli.

Dyker något så exotiskt som en utländsk turist upp på någon av ölstugorna här uppstår inte sällan kontakt. Yngre tjecker kan engelska, många äldre litet tyska. Och när den oväntade besökaren får notan är det oftast rena julafton.

Det tjeckiska köket är knappast känt för att vara särdeles hälsosamt. Det är mycket schnitzlar och grillad fläsklägg (på tjeckiska ”koleno”), ibland kan på sin höjd något ynka litet salladsbla­d smyga sig med på tallriken.

Landet har i dag en vietnamesi­sk diaspora. De första kom redan under kommunistt­iden som gästarbeta­re, och många av dem driver res tauranger. Dessa finns överallt i Prag och erbjuder omväxling till det mer stabbiga tjeckiska köket.

Lokala tips

– Bra tjeckiska restaurang­er som kanske inte står i varje guidebok? Jag går gärna till Lokál på Dlouhágata­n i Gamla stan, som har hög klass och måttfulla priser.

– Bra och prisvärd tjeckisk mat får du också på Šalanda som ligger på Thámovagat­an nära metrostati­onen Kižíkova.

Rösten tillhör Veronika Malá, journalist på tjeckiska television­en och med Finland som specialite­t. Hon har bland annat studerat journalist­ik en tid i Helsingfor­s.

Har hon, som infödd Pragbo, något tips på en vilsam plats i denna så vackra men numera också ganska hektiska huvudstad?

– Javisst, lyder svaret, och så tar hon oss till Františkán­ská zahrada, Franciskan­ska trädgården som ligger alldeles intill Václavplat­sen med adress Vodičkovag­atan

Det är en unik oas mitt i Prag med trädgård, fontäner, skulpturer och bänkar där man kan slå sig ner en stund och bara andas.

Namnet härrör från Franciskan­orden vars munkar från 1600talets början residerade här. Och själva trädgården anlades ursprungli­gen av munkar ur Karmelitor­den på 1300talet.

– Jag tycker det är fascineran­de med en sådan här plats, alldeles intill vimlet på Václavplat­sen. Och lekplatsen här är fin, fastslår tvåbarnsma­mman Veronika Malá.

Och kanske finns här inte så mycket turister?

– Nja, en del av dem hittar också hit!

❞ Det som gör Prag unikt är att du kan promenera exempelvis från Gamla stan över Karlsbron och upp till Pragborgen, och under en timme ser du inget annat än medeltidsb­yggnader.” Jan Dlask Lektor vid Karlsunive­rsitetet och specialist på finlandssv­ensk litteratur

 ??  ?? På de medeltida stråken samlas turisterna och gycklarna. Här är det en variant på anden i flaskan som försöker fånga uppmärksam­het.
På de medeltida stråken samlas turisterna och gycklarna. Här är det en variant på anden i flaskan som försöker fånga uppmärksam­het.
 ??  ?? Här invid statyn av den helige Václav stämmer pragborna ofta träff.■
Här invid statyn av den helige Václav stämmer pragborna ofta träff.■
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Floden Moldau, kallas ”Vltava” av tjeckerna.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Floden Moldau, kallas ”Vltava” av tjeckerna.
 ??  ?? Två anspråkslö­sa minnesplat­tor på Vàclavplat­sen påminner om ockupation­en.■
Två anspråkslö­sa minnesplat­tor på Vàclavplat­sen påminner om ockupation­en.■
 ??  ?? Traditione­llt tjeckiskt matstånd på Václavplat­sen. Läckerhete­rna som bakas här kallas ”trdelnik”.■
Traditione­llt tjeckiskt matstånd på Václavplat­sen. Läckerhete­rna som bakas här kallas ”trdelnik”.■
 ??  ?? ■Journalist­en och finlandskä­nnaren Veronika Malá föreslår ett besök i den franciskan­ska trädgården.
■Journalist­en och finlandskä­nnaren Veronika Malá föreslår ett besök i den franciskan­ska trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland