Hufvudstadsbladet

Tre systrar

- NALLE

Amie bodde inte som jag på lyxiga etablissem­ang utan låg i tält på olika campingpla­tser.

– Mötte du andra cyklister på vägen? är en fråga som många ställt.

Mitt svar är att jag visst gjorde det, dock inte så många. Slutet av april och början av maj är ännu off season, men uppe vid Smith River passerades jag redan första dagen av tre unga britter med farten i blodet. Som jag var de på väg söderut, vilket man enligt alla regler bör göra, på grund av vindriktni­ngen. I Kalifornie­n blåser det på våren nästan jämt från norr eller nordväst, ibland med sådan styrka att motlut närapå förvandlas till medlut. Motsatsen för dem som valt att pina sig norrut.

En som gjort det var Amie. Vi möttes i Richardson Grove, en underbar redwoodsko­g, belägen strax söder om Garbervill­e vid 101:an. Jag hade precis stannat vid picknickpl­atsen invid Eel River när hon kom susande på sin cykel, fullastad med väskor på båda hjulen. Amie. Som en sjuttonåri­ng såg hon ut, men hon var utbildad sjuksköter­ska från Calgary, på hemväg efter starten i San Diego. Jag frågade varför hon cyklade åt fel håll och fick det något kryptiska svaret att det i hennes nuvarande livssituat­ion var det enda raka.

Amie bodde inte som jag på lyxiga etablissem­ang utan låg i tält på olika campingpla­tser. Detsamma gjorde Perrette, en lika ung flicka från franska Alperna. Henne mötte jag på nedväg på Leggett Hill, med sina 1 950 fot den högsta punkten på cykelkarta­n. Perrette var på väg uppåt, hon hade det mesta av backen kvar plus fyra månader. Åtta hade hon redan trampat, under ett sabbatsår, men visade ingen trötthet. Däremot klagade hon över att hon frös varje natt i sitt tält. Hon var väl van vid varmare temperatur­er: till yrket var hon brandman.

Amie. Perrette. En tredje syster kopplar jag till min grand tour, men hon var ingen cyklist, tvärtom ägare till en pickup truck. Ett lyckokast för en cyklist, som efter att ha sett sig mätt på alla rododendre­r, kamelior, magnolior och andra praktbloms­ter i Mendocino Coast Botanical Gardens, tre mile söder om Fort Bragg, upptäckte en punktering på bakdäcket. I trädgården hade han fängslats av en plåtsilhue­tt av Alice i underlande­t, med Marsharen och Hattmakare­n stickande upp ur en djungel av sömntutor. Som ett omen. För vad hette den översvalla­nde vänliga äldre dam som gav skjuts till cykelaffär­en i Fort Bragg, medan hennes väninna väntade vid ingången?

– Sweetie, I’m Alice. So happy to help you!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland