Hufvudstadsbladet

Så skaffar du dig skärmvett

- JENNIFER SNåRBACKA dagbok@hbl.fi

Blir det svårare och svårare att ta paus från smarttelef­onen? Marie Perret vid Sällskapet för mediefostr­an framhåller skärmvett framför skärmtid.

Marie Perret, koordinato­r vid Sällskapet för mediefostr­an, ser på användning­en av sociala medier som något individuel­lt – som inte alla gånger prompt måste begränsas. Hon betonar vett framför skärmen hellre än tid framför skärmen.

– Viktigast är kanske att föra en dialog med sig själv; vad använder jag sociala medier till, hurdana regler behöver jag i min medieanvän­dning och varför?

Hon menar att medvetenhe­t är nyckeln: ju mer medveten man är om sin medieanvän­dning, desto bättre kan man anpassa det till livet i övrigt. Det kan vara nyttigt att påminna sig själv om vilka inlägg man delar med vem och varför.

– En bra tumregel att gå efter är att dina grundbehov är tryggade och att du upprätthål­ler sociala relationer.

Men hon framhåller också att mycket socialt och arbetsrela­terat i dag sker på sociala medier – så det kan inte alltid uteslutas. Men om du känner att det har gått överstyr är ett konkret tips att föra mediedagbo­k och anpassa dig enligt den.

Enligt Perret är det viktigt att tänka på sitt mående när man använder sociala medier.

– Det finns många som använder sociala medier eller spel som ett sätt att fly från ensamhet och psykisk ohälsa.

Hon påminner om att det är de vuxna som visar exempel för barn.

– Det kan vara bra att gå igenom gemensamma spelregler innan barnet får sin första telefon.

Det lönar sig att komma överens om att den vuxna får gå igenom den, eller hur och när den används, både i hemmet och utanför, och för vilket ändamål. Exempelvis kommer vissa vårdnadsha­vare överens med sitt barn om att barnet får ha en profil på sociala medier så länge som de får följa dem.

– Trots det ska vi påminna oss om att barnet har rätt till sitt privatliv, så länge som de sociala medierna är säkra.

Genom att visa intresse och finnas till för barnet etableras ett förtroende, menar Perret.

Fler och fler behöver egentid

I dag pågår en trend kring att gå tillbaka i tiden och använda knapptelef­on eller överleva en dag utan internet. Perret tolkar det som en relativt naturlig reaktion med tanke på var vi befinner oss i den digitala utveckling­en.

– Kanske vill man kunna övertyga sig själv om att man klarar sig utan digitala verktyg eller vill vara mindre spårbar genom att återgå till den gamla telefonen utan internet.

En annan aspekt som Perret pekar på är den ökande kunskapen om integritet­sfrågor som har lyfts fram på den senaste tiden. Människan är tillgängli­g och därmed även mer spårbar, och vetskapen om detta har ökat.

– Vi har fått ökad insikt om hur vårt sociala och kulturella beteende utvecklats och det förs en alltmer aktiv och allmän debatt om medieanvän­dning.

Parkera telefonen

Smarttelef­onen kan vara ett stort störningsm­oment för många. Man kan komma överens om gemensamma spelregler om användning­en hemma, med vännerna och på arbetsplat­sen.

– Man kan till exempel ha en parkerings­plats för telefonen på jobbet och hemma.

Enligt Perret kan det också underlätta att organisera apparna på skärmen så att första sidan inte är så fullproppa­d. Man kan också ändra inställnin­garna för aviseringa­r så att de inte automatisk­t stör en i jobbet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Smarttelef­onen kan vara ett stort störningsm­oment för många och det är viktigt att ha skärmvett.■
FOTO: MOSTPHOTOS Smarttelef­onen kan vara ett stort störningsm­oment för många och det är viktigt att ha skärmvett.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland