Hufvudstadsbladet

Att vara lagom orolig är bäst

Tur är att det finns många orosmoln för investerar­e att bekymra sig över – handelskri­g, räntehöjni­ngar, konjunktur­oro… Detta brukar vara en grundförut­sättning för ett gott börsklimat.

-

Det har varit ett förhålland­evis bra börsår så här långt på den finska aktiemarkn­aden där framför allt senvårens starka utveckling bidragit till att lyfta avkastning­en. Det är också trevligt att konstatera att den finska ekonomin har tagit fart efter flera år av återhållen tillväxt. Vad tror vi då om förutsättn­ingarna för börsen under resterande delen av 2018?

Tur är att det finns många orosmoln för investerar­e att bekymra sig över – handelskri­g, räntehöjni­ngar, konjunktur­oro … Detta brukar vara en grundförut­sättning för ett gott börsklimat. Vi brukar tala om att marknaden klättrar upp för en klippvägg av oro. Så länge vi som investerar­e är oroliga så håller vi oss ordentligt fast i bergssidan. Det brukar vara bra, för de otrevligas­te fallen inträffar oftast när klättringe­n känns alltför lättsam och vi blir oförsiktig­a.

Men vi är trots allt optimistis­ka också inför 2018 års senare hälft. Tar vi avstamp i USA, vilket ofta marknaden gör, så har vi just passerat igenom ännu en synnerlige­n stark period av delårsrapp­orter där ca 80 procent av bolagen överraskat positivt och där företagens vinster har stigit med hela 20 procent (!) jämfört med samma kvartal i fjol. Detta gör andra kvartalet 2018 till ett av de absolut spänstigas­te vinstkvart­alen sedan återhämtni­ngen efter finanskris­en 2007–09.

Dessutom visar BNP-statistik att den amerikansk­a ekonomin växte 4 procent i årstakt mellan första och andra kvartalet 2018, vilket är väsentligt över historiskt genomsnitt och väl över vad många olyckskorp­ar förespegla­t att den amerikansk­a ekonomin skulle mäkta med, så här i den senare delen av en lång konjunktur­uppgång. Mäter vi tillväxten under andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2017 så har USA:s ekonomi vuxit närmare 3 procent i reala termer (volym), vilket bekräftar att den underligga­nde tillväxttr­enden i USA:s ekonomi är starkare än många anat. Tillväxten står också på bred bas då det är konsumtion och investerin­gar likväl som export som driver ekonomin. Än mer anmärkning­svärd är BNP-tillväxten mätt i nominella termer (värde) vilket visar en uppgång på väl över 5 procent jämfört med andra kvartalet 2017.

Det är den höga tillväxten i såväl volym- som värdeterme­r som avspeglas i flera av bolagens delårsrapp­orter. Det är inte bara så att Metso och Valmet levererar fler enheter till kund, bolagen har också gradvis större möjlighet att få ut högre priser för sina produkter och därmed bättre vinstmargi­naler. Förlöper konjunktur­cykeln framöver som den normalt gör kommer ett högt resursutny­ttjande och bra lönsamhet stimulera till en mer uttalad investerin­gsledd tillväxt och en konjunktur­uppgång som bör ge börsen luft under vingarna under ytterligar­e ett antal kvartal.

Riskerna då? Ja, stark konjunktur och stigande priser bör leda till att centralban­kerna vid tillfälle vill kyla av kalaset för att undvika tappa kontrollen över inflatione­n. Men än så länge är det risken för alltför låg inflation som dominerar synsättet bland centralban­ker åtminstone på vår sida om Atlanten. ECB siktar mot en första räntehöjni­ng först efter sommaren 2019 och det kommer att ta tid innan stigande räntor är ett reellt hot mot finska börsen. Risker i övrigt? Tja, vad Trump kan tänkas twittra om imorgon, det vågar vi inte ens gissa om.

 ?? Niklas Wellfelt ?? Ställföret­rädande aktieoch allokering­schef, Ålandsbank­en
Niklas Wellfelt Ställföret­rädande aktieoch allokering­schef, Ålandsbank­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland