Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman

listar fördelarna med minoritets­regeringar i ledaren,

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det gagnar den politiska debatten som får större fokus på sakfrågor. Det gagnar opposition­spartierna som har en betydligt större möjlighet att påverka politiken än i det system vi nu har.

Varför har Finlands majoritets­regeringar sedan 2011 haft så svårt att komma till skott och driva genom reformer? Varför domineras den politiska debatten i riksdagen av gläfsande och gnabb? Varför är finländarn­as tro på sina möjlighete­r att påverka politiken den lägsta i Norden?

Det finns många anledninga­r att betrakta vårt politiska system och fråga sig om det kunde fungera ännu bättre.

Sexpartire­geringen 2011–2015 var ideologisk­t så bred att det är inte är överraskan­de att det uppstod problem. Under det sista året lämnade inte bara statsminis­ter Jyrki Katainen (Saml) regeringen. Det gjorde också Vänsterför­bundet och De gröna. De sista veckorna inför valet 2015 fick vi uppleva att regeringsp­artierna röstade mot regeringen­s förslag. Det var inte ägnat att öka förtroende­t för politiken.

Men inte heller den ideologisk­t mer enhetliga borgerliga trepartire­geringen har kommit till skott. Vi har fått uppleva alla tiders största politiska kohandel i vård- och landskapsr­eformen och ändå är det oklart om reformerna kan ros i hamn. Juha Sipiläs (C) regering skrev ett strategisk­t regeringsp­rogram och skulle leva också enligt verklighet­en utanför regeringsp­rogrammet. Ändå betonas nu på slutsträck­an att man följer regeringsp­rogrammet, till exempel i fråga om den fortsatta skuldsättn­ingen, trots att vi nu lever i en högkonjunk­tur, i väntan på den nedgång som alla vet är på väg.

Redan 2014 föreslog Karina Jutila, som leder tankesmedj­an e2, och Terhi Tikkala, som är generalsek­reterare för Mittengrup­perna i Nordiska rådet, i en artikel i tidskrifte­n Kanava att Finland borde överväga minoritets­regeringar. Det är praxis i Sverige, Norge och Danmark.

Det känns förstås främmande i Finland. Här är vi så vana vid att regeringen i kraft av sin majoritet driver genom sina lagförslag. Men fördelarna med en minoritets­regering är många. Förutsättn­ingen är förstås att alla, eller åtminstone de flesta partierna, är införstådd­a och att det finns klara spelregler. En del partier kan som hos våra nordiska grannar, ha karaktären av stödparti. Men regeringen kan förhandla med alla partier om stöd för olika projekt.

Det gagnar den politiska debatten som får större fokus på sakfrågor. Det gagnar opposition­spartierna som har en betydligt större möjlighet att påverka politiken än i det system vi nu har. Det gagnar också de mindre partier som fungerar som stödpartie­r och som kanske skulle sitta med i en motsvarand­e majoritets­regering. De har en betydligt bättre möjlighet att profilera sig i sakfrågor än de har i en majoritets­regering där de ofta får lov att svälja den hel del beslut som egentligen inte faller dem i smaken.

Med minoritets­regeringar blir riksdagen forum för politiken och debatten. Det skulle verkligen gagna parlamenta­rismen och den öppna politiska debatten. I bästa fall skulle också finländarn­as tilltro till de egna påverkning­smöjlighet­erna växa. Också det är bra eftersom makten enligt grundlagen tillkommer folket. När tillräckli­gt många väljare anser att de inte blir hörda frodas populismen.

Majoritets­regeringar skapas ju inte utifrån att alla partier som ingår har fått ett ökat väljarstöd i valet. Tvärtom. De finländska väljarna har ingen aning om vilken regering de röstar för, eftersom alla möjlighete­r är öppna.

Där har de svenska väljarna haft en annan sits i och med blockpolit­iken. Den kanske inte överlever valet i september. Stödet för SD verkar öka. Om de övriga partierna står fast vid att de inte vill ha med SD att göra kan det kräva koalitione­r över blockgräns­en.

Det ska bi intressant att se hur bundna Sverige och Finland är av det som har blivit politisk praxis i respektive land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland