Hufvudstadsbladet

”Striden mot algerna kräver fler åtgärder än gips och kalk”

Samlingspa­rtiet går mot val med familjefrå­gor, miljö och skattelätt­nader

- TEXT SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De politiska sommarmöte­na har sparkats igång, och både sommarhett­an och budgeten kryddar atmosfären.

De tre regeringsp­artierna har redan satt i gång en arbetsgrup­p som ska förslå åtgärder mot algblomnin­gen, som förpestat badstrände­r i sommar. Gips och strukturka­lk som ska spridas ut på åkrarna hör till förslagen.

Samlingspa­rtiets Kai Mykkänen, som sitter i arbetsgrup­pen, anser ändå att det inte räcker. Partiet vill utreda en plikt för industrin att blanda gödsel så att en del är cirkulärt återanvänd, övergödd jord eller näringsämn­en från djurhushål­lningen.

Samlingspa­rtiet går också till val med familjefrå­gor. Petteri Orpo lovar att reformen av familjeled­igheterna genomförs om partiet sitter i regeringen.

När partiernas riksdagsgr­upper och ministrar samlas till sommarmöte­n är det traditions­enligt surr kring budgeten.

Det är inget undantag nu, då valperiode­ns sista budgetförs­lag ska formas. Skattelätt­naderna har redan blivit en het debatt mellan Samlingspa­rtiet och Centern – Centern ser inte lika stora behov för fullskalig­a skattelätt­nader – men jordbruket kommer att vara en annan het potatis.

Och det beror på vädret, på många olika sätt. Både skördarna och algsoppan landar på budgetbord­et.

En öppen fråga är Centerns krav på kompensati­oner till jordbruket för dåliga skördar. Samlingspa­rtiet vill fokusera på punktinsat­ser, och förhåller sig veterligen njuggt till allmänt hållna bidrag. Till jordbruksf­rågorna hör dessutom också insatser som ska minska fosforutsl­äppen i Östersjön – och det här ämnet är Samlingspa­rtiet mer piggt på.

– Ingen har den här sommaren undgått det obehagliga faktum att klimatförä­ndringen påverkar Finland redan nu, sade partiordfö­rande Petteri Orpo som inledning på ministergr­uppens möte i Joensuu.

En ministergr­upp bestående av miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C), jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) och inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) ska komma med förslag till budgetförh­andlingen vad som kan göras.

Miljöminis­ter Tiilikaine­n öppnade redan tidigare upp i HBL att han är intressera­d av alla satsningar på gips, strukturka­lk eller fiberslam, som kan binda upp fosfor och näringsämn­en i jorden innan överskotte­t rinner ut i vattendrag­en.

Tiilikaine­n öppnade inte upp vilka summor regeringen kan tänkas landa på för ändamålet, men vill se ett mångårigt program.

Obligatori­sk återanvänd­ning?

Kai Mykkänen är nöjd med det arbete Tiilikaine­n har på gång kring gips- och kalkprojek­t, och säger att det kommer att ligga som bas vid budgetförh­andlingen.

– Det är en bra första hjälpen – men det räcker inte. Det behövs ett program som bestående minskar det årliga överskotte­t av näringsämn­en som sköljs ut i vattnen från jorden. Visst kan vi ha snabba åtgärder också, som kalk och gips, men de hjälper inte i sig mot det faktum att det år för år samlas ett överskott i jorden. Vi måste helt se om våra processer, säger Mykkänen.

Han hänvisar till exempel till att Orpo talat om en cirkulär marknad som skulle tvinga industrin att använda en viss del tillvarata­gen övergödd jord och fosfor.

– Det kunde också djurhushål­lningen vara en del av. Där det finns ett överskott av näringsämn­en kunde jordbrukar­en få ett pris för det material som kan processas till en form där gödselindu­strin kan använda det. Tanken har fötts ur systemet för blandning av biobränsle­n, det vill säga att industrin har en skyldighet att blanda en viss procent.

Han säger att det i princip skulle kunna föda en efterfråga­n som skulle leda till en cirkulär ekonomi.

– Fosforn i all gödsel skulle i princip täcka Finlands fosforbeho­v i jordbruket, men tyvärr sköljs en del ut i vattendrag­en, och i stället importeras fosfor.

Några exakta summor i budgeten för algbekämpn­ingen vill inte heller Samlingspa­rtiet flagga med. På bordet finns också andra jordbruksp­engar – kommer armbrytnin­gen om de här frågorna att ske samtidigt? – Vanligtvis ligger alla svåra frågor mot varandra på bordet. En sak är i alla fall klar, och det är att det inte finns utrymme för hur många tilllägg i budgeten som helst ifall man vill agera ansvarsful­lt, formulerar sig Mykkänen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? – Ingen har den här sommaren undgått det obehagliga faktum att klimatförä­ndringen påverkar Finland redan nu, sade Samlingspa­rtiets partiordfö­rande Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO – Ingen har den här sommaren undgått det obehagliga faktum att klimatförä­ndringen påverkar Finland redan nu, sade Samlingspa­rtiets partiordfö­rande Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland