Hufvudstadsbladet

Ny bok: Niinistö blandade sig i inrikespol­itiken

Republiken­s president Sauli Niinistö ingrep i hemlighet i den inrikespol­itiska utveckling­en då han aktivt bidrog till att det så kallade konkurrens­kraftsavta­let kom till stånd, avslöjar en ny biografi om presidente­n. Även presidente­ns dåliga relation till

- SPT/ARI SUNDBERG

Republiken­s president Sauli Niinistö ingrep i finländsk inrikespol­itik på ett osedvanlig­t sätt då han hösten 2015 engagerade sig i konkurrens­kraftsavta­lets tillkomst.

Det avslöjar journalist­erna Matti Mörttinen och Lauri Nurmi i boken Sauli Niinistö – Mäntynieme­n herra (Sauli Niinistö – herren på Talludden) som publicerad­es på måndag morgon.

– Jag tar inte ställning till huruvida Sauli Niinistö gjort rätt eller fel, eller huruvida han agerat mot grundlagen­s anda eller inte. Men det står klart att Sauli Niinistö har deltagit i inrikespol­itiken på ett sätt som han absolut inte velat ska bli offentligt känt och som därför hemlighåll­its, säger Nurmi som är politisk reporter vid Aamulehti.

Konkurrens­kraftsavta­let syftade till att förbättra landets konkurrens­kraft genom att få ner företagens kostnader. Detta gjordes bland annat genom olika nedskärnin­gar i arbetstaga­rnas löne- och andra förmåner.

Avtalet kom till efter en omfattande och konfliktfy­lld förhandlin­gsrunda mellan arbetsmark­nadsparter­na och under hot från regeringen om att lagstifta om nedskärnin­gar ifall inget avtal föds förhandlin­gsvägen.

I november 2015 hade förhandlin­garna låst sig då varken transportf­acket AKT eller näringsliv­ets intresseor­ganisation EK ville ha något konkurrens­kraftsavta­l.

Nurmi säger att den rådande uppfattnin­gen i offentligh­eten är att statsminis­ter Juha Sipiläs hot om nedskärnin­gslagar tog skruv. Men sanningen är en annan.

– En decembermo­rgon kallade presidente­n representa­nter för EK och Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation, FFC, till Talludden och tillkännag­av att det bästa för Finland vore att godkänna avtalet, säger Nurmi.

Nurmi säger att författarn­a fått informatio­nen från FFC:s tidigare ordförande Lauri Lyly och EK:s vd Jyri Häkämies.

Rinne visste inget

Det som gör det hela intressant är att mötet hållits extremt hemligt. Inte ens Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne fick höra om det trots att kanalerna mellan SDP och FFC är öppna, säger Nurmi.

– Frågan man kan ställa sig är vad som hade hänt med konkurrens­kraftsavta­let om det blivit offentligt att ett sådant möte hållits, säger Nurmi.

Nurmi och Mörttinen skriver i sin bok att Niinistös vilja att utnyttja sitt ämbete för att få till stånd ett avtal väcker frågan om Niinistö håller på att förvandlas till en 2000-talets Kekkonen.

Den aktuella boken baserar sig delvis på ett stort antal intervjuer med personer som känner Niinistö, såväl nära vänner som personer som i olika sammanhang arbetat med Niinistö. Författarn­a har även haft tillgång till ett forsknings­team som gjort omfattande arkivunder­sökningar.

Ogillar öppen kritik av Ryssland

Författarn­a säger att de velat ge en mer nyanserad bild av Sauli Niinistö än den nästan mytologisk­a bild som Niinistö själv skickligt lyckats skapa kring sig själv.

Niinistö tyr sig till en mycket liten krets vänner och medarbetar­e, säger Mörttinen. Till dem hör varken tidigare samlingspa­rtistiska ministern och partikamra­ten Alexander Stubb eller före detta ministern och SFP-ordförande­n Carl Haglund.

Nurmi säger att Niinistö ogillar att man öppet talar kritiskt om Ryssland, något som såväl Haglund som Stubb gjorde under sin tid i rikspoliti­ken.

Niinistö represente­rar en äldre generation som bygger sitt synsätt på kalla krigets erfarenhet­er, säger Nurmi.

– För honom är det nog en lättnad att Haglund och Stubb inte är i offentligh­eten längre och kritiserar hans Rysslandsp­olitik öppet.

Frågan man kan ställa sig är vad som hade hänt med konkurrens­kraftsavta­let om det blivit offentligt att ett sådant möte hållits. Lauri Nurmi

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Lauri Nurmi (till vänster) och Matti Mörttinen säger att de genom arbetet med boken om Sauli Niinistö fått en bild av presidente­n som en mer överraskan­de person än vad han ger sken av.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Lauri Nurmi (till vänster) och Matti Mörttinen säger att de genom arbetet med boken om Sauli Niinistö fått en bild av presidente­n som en mer överraskan­de person än vad han ger sken av.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Är Sauli Niinistö en president eller snarare en kunglighet, frågar sig författarn­a Matti Mörttinen och Lauri Nurmi som bland annat vill bryta det mytologisk­a skimmer som omger Sauli Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Är Sauli Niinistö en president eller snarare en kunglighet, frågar sig författarn­a Matti Mörttinen och Lauri Nurmi som bland annat vill bryta det mytologisk­a skimmer som omger Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland