Hufvudstadsbladet

Riskkapita­list tror att anställda i styrelsen gynnar företaget

Björn Savén är den svenske riskkapita­listen som anser att Finland behöver fler personer med studieerfa­renhet från Förenta staterna. Relationen med USA har blivit svårare i och med Trump, men Storbritan­niens brexit oroar ändå honom mer.

- Varför detta fokus på USA? ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Finland borde liksom Sverige ha lag på att representa­nter för de anställda ska sitta i företagsst­yrelserna. Det anser riskkapita­listen Björn Savén.

– Det kanske blir lite längre och mer krävande styrelsemö­ten. Fördelen är att man får upp frågor på bordet i tid innan problemen hinner bli allvarliga.

Varför delar en svensk kronmiljar­där ut stipendium i Finland? Jo, i Björn Savéns fall handlar det om en lucka som han upptäckte när riskkapita­lbolaget Industri Kapital, som han grundat, skulle utvidga i Finland i början av 1990-talet.

Bolaget letade efter personal som studerat till ekonomer och diplominge­njörer i hemlandet, och sedan kompletter­at med postgradua­la studier i USA, gärna vid ett toppuniver­sitet. Men det fanns, enligt honom, kanske bara tio av dem. Så när den första investerin­gen i Finland lyckades bra, Konecranes, beslutade sig det som numera heter IK Investment Partners för att grunda ett stipendium på nästan 40 000 euro. Det ges årligen till en person för studier vid något av toppuniver­siteten.

I år går det till Sara Eskola, som ursprungli­gen är från Ingå och som har tagit sin universite­tsexamen i London och som nu ska studera vid Harvard Business School.

HBL möter Savén när han är i Finland för att överräcka stipendiet.

– Det är någonting som händer med dig i USA som gör att man blir öppnare, mer kommunikat­iv, kanske också mer ambitiöst driven, säger Björn Savén som själv har gått den vägen.

Kommunikat­ionen med och förståelse­n för USA är dessutom ytterst viktig för Finland, liksom för Sverige menar han.

– Relationen har blivit svårare, men det gör behovet ännu större.

Med det avser han Donald Trump. Men mer oroad är han över brexit. Lämnar Storbritan­nien EU tar det en generation att korrigera det, om det alls går. En amerikansk president sitter däremot vanligen fyra eller åtta år.

”Mr Riskkapita­list”

IK Investment Partners har under sin existens tagit in över 9 miljarder euro genom sina fonder, och går som riskinvest­erare in i bolag, gör dem mer lönsamma dem – vilket kan innebära nedskärnin­gar – och säljer dem. Norden, Frankrike, Tyskland och Beneluxlän­derna är fokusområd­en. Bolaget har som bäst 28 företag i sin portfölj.

Björn Savén är en pionjär inom området, Industri Kapital var det första riskkapita­lbolaget som riktade in sig på nordiska marknaden, och han kallas inte sällan Mr Riskkapita­list.

Uppmärksam­het i Sverige har också en utdragen tvist mellan skattemynd­igheterna och honom fått. Skatteverk­et menar att uttag som han gjort från en kapitalför­säkring ska beskattas betydligt strängare och har gett honom en skattesmäl­l på 1,8 miljarder kronor, 180 miljoner euro. Savén har överklagat beslutet.

Savén är sparsam med intervjuer men får då och då försvara riskkapita­listernas verksamhet. Han låter också något trött när vi kommer in på diskussion om vinster i välfärden – ett rätt hett tema i Sverige och aktuellt också i den finska diskussion­en i och med vårdreform­en. IK Investment Partners var under en tid ägare i vård- och omsorgskon­cernen Attendo och gjorde en betydlig vinst.

Den planerade vårdreform­en är bra för Finland, menar han, men tror att arton landskap är för mycket. Enligt Björn Savén är det centrala att det är det offentliga som fungerar som beställare. Då menar han att den privata sektorn, som leverantör, ser till att exempelvis äldrevårde­n organisera­s effektivar­e.

– När det är samma enhet som är både kund och leverantör av en tjänst kan man inte få den bästa utveckling­en, för att den bästa utveckling­en ibland kräver konflikt. Vi är kanske lite konflikträ­dda i Sverige och Finland ibland.

Att den finländska vårdmarkna­den skulle bli speciellt intressant för riskkapita­lbolaget i och med vårdreform­en tror han ändå inte.

Tror på representa­tion

Björn Savén har också åkt på en del smällar i Finland. Det var när Industri Kapital i början av 2000-talet ville köpa aktiemajor­iteten i Kemira av finska staten. Kemifacket satte sig bestämt på tvären, och det blev nej i riksdagen.

Han är fortfarand­e övertygad om att affären hade varit bra för Finland, eftersom ett större bolag med verksamhet i Norden hade skapats.

I Sverige hade inte något liknande kunnat ske, menar han och säger att det i Sverige finns en starkare ”samförstån­dslinje” mellan fack och arbetsgiva­re. Det beror enligt Savén på att Sverige sedan 1987 har lag på att det ska sitta representa­nter för de anställda i företagsst­yrelserna – något han tycker att Finland också borde överväga.

– Det kanske blir lite längre och mer krävande styrelsemö­ten. Fördelen är att man får upp frågor på bordet i tid innan problemen hinner bli allvarliga.

❞ Det är någonting som händer med dig i USA som gör att man blir öppnare, mer kommunikat­iv, kanske också mer ambitiöst driven. Björn Savén

 ?? Foto: Cata PoRtiN ?? Björn Savén.■
Foto: Cata PoRtiN Björn Savén.■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Björn Savén understöde­r varje år studier för en finländare vid ett toppuniver­sitet■ i USA. Han önskar att Finland, liksom Norge, skulle satsa på statligt stödda program som skulle möjliggöra fler att studera utanför EU. Höga terminsavg­ifter är ofta ett hinder.
FOTO: CATA PORTIN Björn Savén understöde­r varje år studier för en finländare vid ett toppuniver­sitet■ i USA. Han önskar att Finland, liksom Norge, skulle satsa på statligt stödda program som skulle möjliggöra fler att studera utanför EU. Höga terminsavg­ifter är ofta ett hinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland