Hufvudstadsbladet

Bättre lön botar barnskötar­bristen?

Samtidigt som Helsingfor­s stad vill att fler barn omfattas av småbarnspe­dagogiken råder det personalbr­ist på många daghem. För att barnen ska ha en så stark trygghetsk­änsla som möjligt önskar föräldrar långvariga anställnin­gsförhålla­nden, dagisperso­nalen

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Trots att barnträdgå­rdslärarut­bildningen i Helsingfor­s lättat på personalbr­isten i daghemmen finns det på stadens rekryterin­gssajt 33 arbetsanno­nser för olika jobb inom den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken. Vanda har redan höjt dagisperso­nalens löner, Helsingfor­s förväntas förhandla om saken under hösten.

– Vi har länge haft en väldigt bra situation med långvarig och erfaren personal. Vi är också nöjda med den nuvarande personalen, men på grund av olika omständigh­eter har daghemmet några obesatta platser, säger Susanna Björkell.

Hennes barn går i daghemmet Rastis i Nordsjö där det på husnivå finns tillräckli­gt med personal, men de anställda är ojämnt fördelade mellan de olika dagisgrupp­erna.

– Om grupperna vill gå till biblioteke­t eller på en utflykt måste de låna in någon anställd från en annan grupp, annars är de väldigt bundna till daghemmet. Det kräver väldigt mycket flexibilit­et och planering av de anställda. Som föräldrar undrar vi förstås hur allting ska gå ihop och fungera.

På Helsingfor­s stads rekryterin­gssajt finns 33 arbetsanno­nser inom den svensksprå­kiga småbarnspe­da gogiken. Enligt Björkell, som är aktiv i daghemmets föräldragr­upp, känns det olyckligt att rekryterin­garna pågår samtidigt som barnen börjar i dagis. Barnen kan känna sig otrygga om det förekommer stora omsättning­ar i dagisperso­nalen.

– Det skulle vara så viktigt att barnen får komma till en trygg grupp där ledarna är de samma som jobbar på daghemmet under hela året.

Höga ambitioner

Medan läget i Rastis är rätt så bra utgör personalbr­isten ett stort problem på många andra daghem i staden. För föräldrarn­a känns situatione­n ologisk i och med att Helsingfor­s gått in för att bjuda 20 timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik i veckan för alla stadens barn som fyllt 5 år.

– Det finns en ny nationell läroplan och det förs fram hur viktig småbarnspe­dagogiken är – den ska till och med göras delvis gratis. Men samtidigt känns det som att personalfr­ågan inte tas på allvar. Jag är ganska orolig för situatione­n. Planerna är ambitiösa men så finns det inte personal som kan förverklig­a ambitioner­na, säger Björkell.

I slutet av juni godkände riksdagen den nya lagen om småbarnspe­dagogiken, som träder i kraft den första september. Den nya lagen ska förbättra småbarnspe­dagogikens kvalitet genom att personalen­s utbildning­snivå höjs och yrkestitla­rna förtydliga­s.

Den vikarieran­de chefen för småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s, Mia Ahlskog, bekräftar att staden har flera rekryterin­gar på gång för verksamhet­såret. Hon säger att det är framför allt barnskötar­e som staden är ute efter.

– Vi rekryterar hela tiden, det är inget nytt med det utan det har va rit så här också tidigare år, säger Ahlskog.

Stadens beslut att erbjuda delvis gratis småbarnspe­dagogik till alla femåringar förväntas inte ha några dramatiska effekter för stadens svensksprå­kiga daghem.

– På svenska sidan ser vi inte någon stor barnökning på det sättet eftersom vi haft en ganska hög procent av barnen i småbarnspe­dagogiken sedan förut.

Stor brist på barnskötar­e

Enligt Ahlskog har läget förbättrat­s efter att Helsingfor­s fick en egen utbildning för barnträdgå­rdslärare. Däremot råder det fortfarand­e stor brist på barnskötar­e.

– Barnträdgå­rdslärarut­bildningen har hjälpt massor. Det märker vi alldeles tydligt på våra daghem och det är vi väldigt glada över. Vad kommer till barnskötar­na så funderar vi ständigt med Prakticum hur vi ska göra. Vi har också läroavtals­elever vid våra daghem så vi utbildar dem tillsamman­s med Kredu (Kristliga Folkhögsko­lan i Nykarleby).

Några snabba lösningar till personalbr­isten har hon inte men gissar att lönen kan vara en avgörande faktor för många.

I april diskuterad­es småbarnspe­dagogiken och de anställdas löner i samband med protesten mot den nya lagen. Sedan dess har Vanda höjt barnträdgå­rdslärarna­s löner och infört en del extra bonusar för att locka behörig personal till daghemmen.

Helsingfor­s och Esbo har meddelat att städerna förhandlar om dagisperso­nalens löner under hösten.

 ?? Foto: kaRl vilhjálmss­oN ?? Sommarlove­t är över för Helga Björkell och det är dags att återvända till daghemmet Rastis i Helsingfor­s där personalsi­tuationen för tillfället ser bra ut, men hennes mamma är orolig för att den kan bli sämre. Martin Hörhammer går på daghem i Sibbo.
Foto: kaRl vilhjálmss­oN Sommarlove­t är över för Helga Björkell och det är dags att återvända till daghemmet Rastis i Helsingfor­s där personalsi­tuationen för tillfället ser bra ut, men hennes mamma är orolig för att den kan bli sämre. Martin Hörhammer går på daghem i Sibbo.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Susanna Björkell och■ andra föräldrar vars barn går i dagis i Helsingfor­s vill att personalbr­isten tas på allvar. Saga Björkell står på händerna medan Martin Hörhammer och Helga Björkell håller i henne.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Susanna Björkell och■ andra föräldrar vars barn går i dagis i Helsingfor­s vill att personalbr­isten tas på allvar. Saga Björkell står på händerna medan Martin Hörhammer och Helga Björkell håller i henne.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Helga Björkell njuter av sommarens sista varma dagar.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Helga Björkell njuter av sommarens sista varma dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland