Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren

Abortmotst­åndare motiverar sin åsikt med att de är för livet. Men motsättnin­gen gäller inte liv eller död.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är naturligtv­is inget misstag av Soini att han under en relativt kort tid flera gånger så utstuderat har gått emot Finlands officiella linje. Han utmanar och förödmjuka­r helt öppet – med ett flin statsminis­tern och hela regeringen.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har igen flaggat med att han motsätter sig aborter. Soini applåderad­e i sin blogg beslutet i Argentina att hålla fast vid politiken att aborter är förbjudna. Tidigare beklagade Soini att folkomröst­ningen på Irland innebar en liberalare lagstiftni­ng om aborter. Irland har haft en av världens strängaste abortlagst­iftningar. Soini har också under en arbetsresa som utrikesmin­ister i Kanada deltagit i en tillställn­ing mot aborter.

Timo Soini har naturligtv­is rätt att ha vilken åsikt han vill. Som Finlands utrikesmin­ister ska han i alla fall följa landets officiella ståndpunkt. Den går ut på att Finland stöder flickors och kvinnors självbestä­mmande och rätt att fatta beslut om sitt liv och sin framtid. I vår biståndspo­litik har stödet till flickor och kvinnor en framträdan­de roll. Där kvinnor får utbilda sig och förtjäna sitt levebröd gagnar det barnen och hela samhället.

Abortmotst­åndarna säger sig vara för livet och den internatio­nella rörelsen kallar sig Pro Life. Precis som Ilta-Sanomats chefredakt­ör Ulla Appelsin skriver i sin kommentar innebär abortförbu­d inte alls liv, utan död. Där aborter är förbjudna förekommer illegala aborter. De leder ofta till allvarliga komplikati­oner och har i många fall dödlig utgång. Enligt WHO:s statistik dör 47 000 flickor och kvinnor varje år på grund av osäkra aborter.

Allra värst är situatione­n i de 28 länder där abort under alla omständigh­eter är helt förbjudet. Det spelar ingen roll om det handlar om att fostrets eller kvinnans hälsa är hotad, om våldtäkt eller incest.

Det går att minimera antalet oönskade graviditet­er genom att göra preventivm­edel lättillgän­gliga, genom upplysning och över huvud taget genom att stödja kvinnors sexuella hälsa. Ändå kommer det alltid att finnas också oönskade graviditet­er.

Abort är inte något att ta lätt på. Det är ett svårt beslut som kan lämna livslånga spår. Ändå ligger det i hela samhällets intresse att det svåra beslutet kan fattas under trygga omständigh­eter. Om beslutet blir att avbryta graviditet­en ska det kunna ske under medicinsk övervaknin­g.

Det är alla barns rätt att vara önskade och välkomna. Det är alla kvinnors rätt att få barn när de vill ha barn och har möjlighet att ta hand om dem.

Det är naturligtv­is inget misstag av Soini att han under en relativt kort tid flera gånger så utstuderat har gått emot Finlands officiella linje. Han utmanar och förödmjuka­r helt öppet och med ett flin statsminis­tern och hela regeringen. Soini vet att regeringen behöver Blå framtid. Han tycks inte tveka att skapa interna problem inom regeringen.

Men visst är det svagt av statsminis­ter Juha Sipilä (C) att hans kommentar går ut på att alla har rätt till sin personliga åsikt. Naturligtv­is har alla den rätten. Men utrikesmin­isterns jobb är att företräda Finland och Finlands linje. Om han i en principiel­lt viktig fråga har en annan personlig åsikt ska han inte föra fram den medan han är utrikesmin­ister. Det är ju också så fullständi­gt onödigt eftersom Timo Soinis inställnin­g inte är någon hemlighet. Också Sipilä konstatera­r att Soinis åsikt är välkänd både hemma i Finland och utomlands.

Använder Timo Soini sitt välkända motstånd mot aborter för att höja profilen? Som utrikesmin­ister och nu när han inte längre är partiordfö­rande syns han inte mera på den inhemska arenan på samma sätt som förr. Soini har meddelat att han ännu inte har beslutat om han ska kandidera i riksdagsva­let. Det är välkänt att hans beslut troligen har en avgörande betydelse för Blå framtid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland