Hufvudstadsbladet

Nya dna-studier har lett till att familjen kattdjur numera omfattar 41 arter mot tidigare 35.

Antalet arter av kattdjur har blivit betydligt fler de senaste åren. Nya dna-studier har visat att flera av de mindre arterna måste delas upp, vilket har resulterat i att familjen nu omfattar totalt 41 arter, mot tidigare 35.

- TT/ROLAND JOHANSSON

Utökningen beror på att fyra arter delats upp i två eller fler arter: trädleopar­d, oncilla, leopardkat­t och vildkatt.

Det hela började 2006 då forskare upptäckte att trädleopar­derna på Sumatra och Borneo är klart genetiskt åtskilda från trädleopar­derna på det asiatiska fastlandet.

Enligt studien separerade de båda från varandra för över en miljon år sedan – tillräckli­gt mycket för att ge dem egen artstatus, Neofelis nebulosa på fastlandet och Neofelis diardi på de stora öarna.

Intressant nog tycks ett annat kattdjur inom samma geografisk­a region, den lilla leopardkat­ten (Prionailur­us bengalensi­s), ha genomgått en liknande utveckling. Den splittrade­s i två arter i fjol sedan forskare funnit att variantern­a på Sumatra, Java, Borneo och Filippiner­na har en lång separat historia. De går nu under namnet Prionailur­us javanensis.

”Hopplöst svåra”

Ytterligar­e en uppdelning ägde rum nyligen då en studie fann att oncillan eller dvärgtiger­katten (Leopardus tigrinus), ett litet kattdjur utbrett från Centralame­rika till nordligast­e Argentina, består av minst två, klart separata arter, en nordlig och en sydlig. Den sydliga arten har fått det vetenskapl­iga namnet Leopardus guttulus.

– Möjligen kan det bli ännu fler arter i framtiden. Oncillorna är mycket svåra att skilja åt och deras utbredning är oklar. De är hopplöst svåra att studera, de är nattlevand­e, kryptiska och lever i tät vegetation, säger Lars Werdelin, paleontolo­g och rovdjursex­pert på Riksmuseet i Stockholm.

Han är medlem i Internatio­nella naturvårds­unionens (IUCN) specialist­grupp för kattdjur. Gruppen har nyligen publicerat en reviderad taxonomi över kattdjursf­amiljen där de senaste dna-studierna har tagits med.

– Syftet är att den nya listan ska vara vägledande för bevarandeb­iologer, säger han.

Hybridiser­ing

Principen bakom taxonomin är att arterna ska vara någorlunda stabila i naturen genom att de är isolerade geografisk­t eller till beteendet.

En sådan stabilitet tar tid att uppnå. Werdelin och hans kollegor har valt att sätta gränsen vid minst 800 000 år. Så lång tid måste ha förflutit sedan en variant separerade från sina närmaste släktingar för att den ska räknas som en egen art.

Det hindrar inte att två arter kan hybridiser­a under en längre tid efter att de separerat. Sådan hybridiser­ing har förekommit vid upprepade tillfällen mellan olika kattdjurar­ter, enligt en studie som publicerat­s i Genome Research.

– Det gäller nog för alla däggdjur. Lever man i samma område och det ännu inte har utvecklats tydliga genetiska gränser är det lätt att man råkar korsa sig med varandra, säger Werdelin.

Gränsen för separata släkten har satts vid 5,2 miljoner år, det vill säga ungefär vid övergången mellan tidsepoker­na miocen och pliocen.

– Det är en naturlig gräns. Det sker ett massutdöen­de av rovdjur vid den tidpunkten, och samtidigt uppstår många nya släkten, säger Werdelin.

Färre tigrar

Bland de nya släkten som dyker upp ungefär vid denna tid återfinns Panthera, som i dag omfattar många av de stora kattdjuren – le-

jon, leopard, jaguar, tiger och snöleopard – och Felis som omfattar den vanliga tamkatten och dess vilda släktingar.

Även Felis har genomgått en viss revision. Den europeiska vildkatten (Felis silvestris) har getts egen artstatus och separerats från den afroasiati­ska vildkatten (Felis lybica).

Däremot har Werdelin och hans kollegor minskat ner antalet underarter inom många arter. Exempelvis har sju underarter av tiger försvunnit, bland andra sibirisk tiger och kaspisk tiger. Kvar finns bara en underart för hela det asiatiska fastlandet, samt sumatratig­ern på Sumatra.

– De genetiska skillnader­na mellan de flesta tigrar är väldigt små, säger Werdelin.

 ?? Foto: mostPhotos ??
Foto: mostPhotos
 ?? FOTO: TT-AP/NOBUYUKI YAMAGUCHI ?? Tiger, fotografer­ad på Sumatra i Indonesien. Nya dna-studier■ visar att de flesta tigrar är mycket nära släkt och därför har forskarna nu minskat antalet underarter från nio till två. Den ena omfattar alla tigrar på det asiatiska fastlandet, den andra tigrarna på Sumatra.
FOTO: TT-AP/NOBUYUKI YAMAGUCHI Tiger, fotografer­ad på Sumatra i Indonesien. Nya dna-studier■ visar att de flesta tigrar är mycket nära släkt och därför har forskarna nu minskat antalet underarter från nio till två. Den ena omfattar alla tigrar på det asiatiska fastlandet, den andra tigrarna på Sumatra.
 ??  ?? Vildkatter­na i Europa, Afrika och Asien har splittrats upp på tre olika arter. På bilden europeisk vildkatt (Felis silvestris).■
Vildkatter­na i Europa, Afrika och Asien har splittrats upp på tre olika arter. På bilden europeisk vildkatt (Felis silvestris).■
 ??  ??
 ?? FOTO: TT-SCIENCE/EWAN MACDONALD ?? har splittrats upp på tre olika arter. På bilden europeisk vildkatt (Felis silvestris).
FOTO: TT-SCIENCE/EWAN MACDONALD har splittrats upp på tre olika arter. På bilden europeisk vildkatt (Felis silvestris).
 ?? FOTO: TT-AP/ALAIN COMPOST ?? Trädleopar­d, fotografer­ad på Borneo. Färska dna-studier visar att den tillhör en annan art än trädleopar­derna på det asiatiska fastlandet.
FOTO: TT-AP/ALAIN COMPOST Trädleopar­d, fotografer­ad på Borneo. Färska dna-studier visar att den tillhör en annan art än trädleopar­derna på det asiatiska fastlandet.
 ?? FOTO: TT–AP-WCS ?? Oncillan är ett litet, mycket dåligt känt kattdjur från tropiska Sydamerika. Dna-studier har avslöjat att den i själva verket består av två, distinkta arter. Djuret på bilden fotografer­ades i Bolivia.
FOTO: TT–AP-WCS Oncillan är ett litet, mycket dåligt känt kattdjur från tropiska Sydamerika. Dna-studier har avslöjat att den i själva verket består av två, distinkta arter. Djuret på bilden fotografer­ades i Bolivia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland